Panik - lämna sidan!
Mens

Mellanblödningar

Att ha mellanblödningar betyder att du blöder när du inte ska ha mens. Det kan han hända av flera olika anledningar. Du behöver bli undersökt om du inte vet vad mellanblödningarna beror på.

Person som sitter på toaletten och tittar på toalettpappret som hon har torkat sig med och som är lite blodigt, illustration.
En mellanblödning kan vara brun, röd eller se ut som en blodblandad flytning.

Mellanblödningar - tecken på en könssjukdom?

Mellanblödningar kan betyda att du fått en könssjukdom, till exempel klamydia. Klamydia kan även ge en infektion i äggledarna. Då får du ont i nedre delen av magen. Klamydia och infektioner i äggledarna måste behandlas.

Du behöver testa dig för könssjukdomar om du haft oskyddat sex och tror att du kan ha en könssjukdom. Du kan till exempel testa dig på en ungdomsmottagninghud- och könsmottagning eller vårdcentral.

Du kan även beställa klamydiatest på nätet. Läs mer om klamydiatest här: Klamydia.

Blödning efter akut-p-piller

Du kan få en blödning en eller några dagar efter att du har tagit ett akut-p-piller. Det är också vanligt att mensen kommer lite tidigare eller senare än förväntat. Det är ofarligt.

Att blöda vid samlag

Blöder du när du har slidsamlag, eller kort efter samlaget? Det kan bero på att du har en könssjukdom eller cellförändringar på livmodertappen. Då behöver du kontakta en ungdomsmottagning, vårdcentral eller gynmottagning för att bli undersökt.

Att blöda vid samlag kan också bero på att du inte är tillräckligt upphetsad.

Mellanblödningar när du är gravid

Oftast blöder man inte när man är gravid. Men man kan göra det, särskilt i början av graviditeten. En blödning i början av en graviditet kan också betyda att du har fått missfall. Ibland sker missfallet så tidigt att du inte ens vet om att du har varit gravid.

Läs mer om blödningar under graviditeten på 1177.se.

Till toppen av sidan