Panik - lämna sidan!
Mens

Mellanblödningar

Småblödningar mellan mens kallas mellanblödningar. Det kan bero på att du använder något skydd mot graviditet som hormonspiral eller p-piller. Det kan också bero på att du har en infektion i underlivet. Du kan behöva bli undersökt om du inte vet vad mellanblödningarna beror på.

Person som sitter på toaletten och tittar på toalettpappret som hon har torkat sig med och som är lite blodigt, illustration.

Mellanblödningar är blödningar som kommer när du inte ska ha mens, alltså när som helst mellan mensen. En mellanblödning kan vara brun, röd eller som en blodblandad flytning.

Mellanblödningar vid minipiller, hormonspiral, p-stav och p-spruta

Det är vanligt att du får småblödningar då och då om du använder minipiller, mellanpiller, hormonspiralp-stav eller p-spruta. Det är ofarligt, men prata med din barnmorska eller läkare om du tycker att det är jobbigt eller om blödningarna inte går över. Ibland kan du behöva byta till ett annat skydd mot graviditet.

Mellanblödningar vid p-piller, p-ring och p-plåster

Du kan få mellanblödningar om du använder p-pillerp-ring och p-plåster och glömmer att ta en tablett, byta p-ring eller p-plåster. Ibland kan du få mellanblödningar trots att du använt skyddet som du ska.

Om du skjuter på mensen med hjälp av p-piller, p-ring eller p-plåster under flera månader, brukar du så småningom få en blödning i alla fall. Då kan du göra ett uppehåll på fyra dagar, så att du blöder klart. Efter det börjar du om på en ny karta, p-ring eller ett nytt p-plåster.

Det är inte farligt att skjuta fram mensen eller välja att inte ha mens så ofta. Men du kan få mellanblödningar om du försöker skjuta på mensen på det här sättet när du precis har börjat äta p-piller. För att det ska funka så bra som möjligt är det bra att äta p-piller som vanligt i två, tre månader innan du skjuter fram mensen.

Prata med den barnmorska eller läkare som skrivit ut ditt skydd mot graviditet om blödningar är annorlunda mot vad hen har berättat.

Blödning efter akut-p-piller

Du kan få en blödning någon eller några dagar efter att du har tagit ett akut-p-piller. Gör ett graviditetstest ungefär tre veckor efter att du tagit akut-p-piller för att vara helt säker på att du inte är gravid. Det gäller även om du får en blödning eller din vanliga mens.

Blödning efter oskyddat samlag

Mellanblödningar kan vara ett tecken på att du fått en infektion i underlivet, som till exempel klamydia. Får du även ont i magens nedre del kan det bero på att du fått en infektion i äggledarna. Infektioner i underlivet måste behandlas. Oftast får du antibiotika.

Testa dig för könssjukdomar om du haft oskyddat sex eller tror att du kan ha en könssjukdom. Det kan du göra på en ungdomsmottagning, hud- och könsmottagning, barnmorskemottagning, vårdcentral eller gynmottagning. Du kan välja vilken mottagning eller vårdcentral du vill i hela Sverige. Du kan byta till en annan mottagning om du inte är nöjd.

Klamydiatest kan du i de flesta regioner även beställa på nätet och göra själv hemma.

Blödning kan bero på graviditet

Du kan ha blivit gravid om du har haft oskyddat samlag. Oftast brukar du inte blöda när du är gravid, men du kan göra det, särskilt i början. En blödning i början av en graviditet kan också betyda att du har fått missfall. Ibland sker missfallet så tidigt att du inte ens vet om att du har varit gravid.

Du kan läsa mer om blödningar under graviditeten på 1177.se.

Blödning under eller kort efter slidsamlag

Om du blöder när du har slidsamlag eller kort efter, kan det bero på att du har en infektion eller cellförändringar på livmodertappen. Då bör du ta kontakt med en ungdomsmottagning, vårdcentral eller gynmottagning för att bli undersökt.

När och var ska jag söka vård för mellanblödningar?

Kontakta en ungdomsmottagning, vårdcentral eller gynmottagning om något av följande stämmer in på dig:

  • Du blöder under eller kort efter att du har haft slidsamlag.
  • Du har använt samma skydd mot graviditet i mer än tre månader och fortfarande har mellanblödningar.
  • Du har haft oskyddat sex med någon och kan ha fått en könssjukdom.
  • Du har blödningar när du inte ska ha mens och vet inte vad det beror på. 

Du som går i skolan kan du även kontakta skolsköterskan.

Mer på UMO

Mens

Innehåll om mens.

Artikel

Att testa sig för könssjukdomar

Du bör testa dig om du har haft oskyddat sex. Hur det går till beror på vilken könssjukdom du testar dig för.

Frågor & svar

Varför blöder jag hela tiden med p-piller?

Vad kan det vara? Kan det kan ha hänt något med mig?

Frågor & svar

Kan jag ha mens när jag är gravid?

Jag har alltid trott att mens är ett säkert tecken på att man inte är gravid. Men nu har jag fått höra om en som fick blödningar när hon var gravid.

Till toppen av sidan