Mellanblödningar

Småblödningar mellan mens kallas mellanblödningar. De kan bero på att du använder något skydd mot graviditet som hormonspiral eller p-piller. Det kan också bero på att du har en infektion i underlivet.

Person som sitter på toaletten och tittar på toalettpappret som hon har torkat sig med och som är lite blodigt, illustration.

Mellanblödningar är blödningar som kommer när du inte ska ha mens, alltså när som helst mellan mensen. En mellanblödning kan vara brun, röd eller som en blodblandad flytning.

Hormoner påverkar kroppen på olika sätt. Många gånger beror mellanblödningar på att hormonerna i kroppen är i obalans av någon anledning. De kan också bero på att du använder något skydd mot graviditet som innehåller hormoner.

Blödning vid ägglossning

Vissa får en liten blödning eller blod i flytningen när de har ägglossning. Ägglossningen sker ungefär 14 dagar innan mensen. Du kan samtidigt ha ont i magen under en eller två dagar. Det brukar kännas som mensvärk.

Mellanblödningar vid minipiller, hormonspiral, p-stav och p-spruta

Det är vanligt att du får småblödningar då och då om du använder minipiller (kallas även för mellanpiller eller östrogenfritt p-piller), hormonspiralp-stav eller p-spruta. Det är ofarligt, men om du tycker att det är jobbigt eller om blödningarna inte går över efter några månader, kan du testa ett annat skydd mot graviditet.

Mellanblödningar vid p-piller, p-ring och p-plåster

Du kan få mellanblödningar om du använder p-pillerp-ring och p-plåster och glömmer att ta en tablett, byta p-ring eller p-plåster. Ibland kan du få mellanblödningar trots att du använt skyddet som du ska.

Om du skjuter på mensen med hjälp av p-piller, p-ring eller p-plåster under flera månader, brukar du så småningom få en blödning i alla fall. Då brukar det bästa vara att börja med sockerpiller eller att ha ett uppehåll med minst fyra och högst sju hormonfria dagar. Då släpper du fram mensen och slipper besvär med mellanblödningar. När du har haft ditt uppehåll för mens ska du börja på en ny karta eller börja använda en ny p-ring eller ett nytt p-plåster.

Du ska prata med den barnmorska eller läkare som skrivit ut ditt skydd mot gravididitet om blödningar är annorlunda mot vad hen har berättat.

Blödning efter akut-p-piller

Du kan få en blödning någon eller några dagar efter att du har tagit ett akut-p-piller. Det är bra att göra ett graviditetstest ungefär tre veckor efter att du tagit akut-p-pillret för att vara helt säker på att du inte är gravid. Det gäller även om du får en blödning eller din vanliga mens.

Blödning efter oskyddat samlag

Mellanblödningar kan vara ett tecken på att du fått en infektion i underlivet, som till exempel klamydia. Får du även ont i magens nedre del kan det bero på att du fått en infektion i äggledarna. Infektioner i underlivet måste behandlas. Oftast får du antibiotika.

Har du haft oskyddat sex är det därför bra om testar dig. Det kan du göra på en ungdomsmottagning, gynmottagning, hud- och könsmottagning, barnmorskemottagning eller vårdcentral. Du kan välja vilken mottagning eller vårdcentral du vill i hela Sverige. Du kan byta till en annan mottagning om du inte är nöjd. Klamydiatest kan du i de flesta regioner även beställa på nätet och göra själv hemma.

Blödning kan bero på graviditet

Du kan ha blivit gravid om du har haft oskyddat samlag. Oftast brukar du inte blöda när du är gravid, men du kan göra det, särskilt i början. En blödning i början av en graviditet kan också betyda att du har fått missfall. Ibland sker missfallet så tidigt att du inte ens vet om att du har varit gravid.

Du kan läsa mer om blödningar under graviditeten på 1177 Vårdguiden.

Blödning under eller kort efter slidsex

Om du blöder när du har slidsex eller kort efter, kan det bero på att du har en infektion eller någon annan sjukdom på livmodertappen. Då bör du ta kontakt med en ungdomsmottagning, vårdcentral eller gynmottagning för att bli undersökt.

När och var ska jag söka vård för mellanblödningar?

Kontakta en ungdomsmottagning, vårdcentral eller gynmottagning om något av följande stämmer in på dig:

  • Du har upprepade blödningar när du inte ska ha mens.
  • Du blöder under eller kort efter att du har haft slidsex.
  • Du har använt samma skydd mot graviditet i mer än tre månader och fortfarande har mellanblödningar som är jobbiga för dig.
  • Du har haft oskyddat sex med någon och kan ha fått en könssjukdom.

Du som går i skolan kan du även kontakta elevhälsan.

Vad tyckte du om den här texten?

Till toppen av sidan