Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Blöder jättemycket vid mens - har ni tips?

Jag är en tjej på 15 år och jag har haft mens i bara ett år ungefär, men det känns som att jag blöder onormalt mycket. Det är värst de tre första dagarna och ibland vaknar jag av att min säng är helt genomblödd trots att jag sovit med både binda och en tampong i största storleken.

Behöver också byta mensskydd två gånger i timmen ibland och det gör det inte bättre direkt att lärare inte låter en gå på toa på lektionen. Vet inte om detta räknas som riklig mens eller om jag bara är överdramatisk men detta är ganska jobbigt, har någon samma problem eller tips? Tacksam för svar!
/S

 

Svar:

 • Finns tabletter på apoteket som är till för de som har riklig mens! Den minskar blödningen! Du ska inte behöva ha det så, jag skulle även rekommendera att prata med mamma/pappa om det och gå till ungdomsmottagningen! Hoppas allting löser sig! Har även ett tips om man har riklig mens eller bara vill känna sig extra säker! Ta en nattbinda och sätt fast ett trosskydd uppepå och sedan ett trosskydd på tvären där bak för att liksom klistra fast änden extra bra! Kan även vara ett tips för dem som är rädda för att man ska blöda igenom eller att bindan ska flytta på sig under natten❤️
  /Hoppas allt löser sig❤️❤️jag kämpar med dig
 • Hormonspiral hjälpte mig, jag får aldrig mens nu så länge som jag har den. Men det är ju olika för alla, vet ej om jag skulle rekommendera det. Prata med ungdomsmottagningen :)
  /Mimi
 • Testa p piller det hjälpte mig mycket.
  /Ambar
 • Blödde också jättemycket, blödde igenom dubbla mensskydd på en timme. Jag börja med p-piller, dom första funkade inte men jag fick byta å så blev det bra
  /Kawaii
 • Fick mens när jag var 11 och efter ca ett år kunde jag inte gå till skolan pga stor blödning. Det bara rann hela tiden och hade det i ca 10-14 dagar. Jag gick till en barnmorska, testade olika tabletter.

  Tillslut provade jag p-piller och det är det som funkat bäst för mig. Jag tar dock inte p-piller i 3 v och sedan 1 v med sockerpiller utan jag tar bara p-piller tills det kommer någon form av blödning, då tar jag sockerpiller i 4 dagar och börjar om.

  Min blödning har minskat, har fått lite mer mensvärk. Jag skulle rekommendera att ta kontakt med ungdomsmottagningen för att hitta det bästa för dig!
  /18 årig tjej
 • Jag blödde också jättemycket innan men fick medicin som gör att man blöder mindre. Ta kontakt med skolsköterskan eller vårdcentralen!
  /Anonym
 • Hej! Såg att många föreslog preventivmedel så tänkte att jag skulle slänga in ett alternativ. Om du träffar en läkare tror jag kan denne kan skriva ut medicin för riklig mens, du blöder då mindre. 
  Anonym
 • Låter inte normalt om du behöver byta menskopp två gånger om timmen, jag tycker du borde kolla upp det hos en doktor eller skolsköterskan!
  /Tjej
 • Jag tycker att min mens kan vara lite mycket, men inte riktigt så som din. Sen är det ju olika för alla tänker jag. Det läcker gansla ofta igenom mina byxor o trosor så ibland har det känts lite pinsamt. Men om det är besvärligt för dig kanske du kan prata med nån, t ex en kompis eller ungdomsmottagningen. Jag känner en tjej som tar p-piller för att minska blodet under mensen.
  /Petra 14 år
 • Hej! Har du mycket ont samtidigt som du blöder? Jag själv har en sjukdom som heter endometrios och för mig började det med att jag hade jättemycket mens, och mens ofta och dessutom väldigt ont när jag blödde. Om det är jobbigt tycker jag du ska gå till en ungdomsmottagning och prata med en barnmorska/gynekolog, det finns hjälp att få om man har ovanligt mycket mens! Jag fick först en p-ring vilket hjälpte mot de riktiga blödningarna!
  /L
 • Ta kontakt med ungdomsmottagning om det finns en där du bor, annars ring vårdcentral. Du kan kanske få p-piller.
  /Tjej 16 år
 • Jag har samma problem. Men har ett tips att prata med föräldrarna och försök hitta en lösning.
  /tjej som har samma problem
 • Du kommer säkert få många olika svar. När jag fick min mens första gången kom det också onormalt mycket tyckte jag men det är bara normalt att det är mycket första dagen i veckan och 3 dagar in på veckan så oroa dig inte men för att vara säker prata med din mamma eller pappa vem du käner dig trygast att prata med. Eller så prata med vänner.
  /en tjej som får mycket mens alltid när jag har det
 • Mitt tips är att andvända p- piller, det brukar hjälpa. Jag blöder också så. LYCKA TILL!
  /Tjej

Aktuella artiklar

Svara varandra

Vad tycker ni killar om menssnack?

Tycker ni killar att det är obekvämt eller äckligt när en tjej pratar om att hon typ har mensvärk?

Egna berättelser

P-piller hjälpte mot min mensvärk

Jag hade en sån otroligt hemsk mensvärk och kunde inte ens gå ibland. Sträckan mellan toaletten och min bänk i klassrummet var kanske 15 meter och brukade ta mindre än en minut men denna gången hade jag så ont att de tog tio minuter.

Svara varandra

Hur onanerar ni med mens?

Jag har, under de senaste månaderna, blivit extra kåt under de första dagarna av min mens, när jag blöder som mest. Jag vill gärna onanera, dock vet jag inte hur jag borde gå till väga och letar därför efter tips!

Artikel

Menstrosor

Menstrosor är trosor som suger upp mensen och skyddar dina kläder.

Egna berättelser

Blod i sängen vid första mensen

Jag somnar fort men vaknar mitt i natten av att jag ligger i något blött. Jag reser mig upp och går in i badrummet utan att vända mig om.

Svara varandra

Vad gör ni åt mensvärk?

Om ni har mensvärk, hur brukar ni göra i skolan då?

Svara varandra

När började ni använda tampong?

Jag e 15 och har aldrig använt tampong, asså känns skitskumt.

Svara varandra

Hur berättade ni att ni fått mens?

Hur berättar jag att jag har fått mens 🩸?? Hur gjorde ni när ni berättade för en förälder?

Egna berättelser

Min mentor hjälpte mig när jag fick mens

Ju längre tid som hinner gå får jag bara en mer och mer obehaglig känsla av att jag har blött igenom. Jag funderar på vad tusan jag ska göra.

Egna berättelser

Pinsamt att alla såg mina mensiga trosor

Jag frös till, just i det ögonblicket sa min kompis: ”Nikki, är inte det dina trosor?” Jag skämdes ihjäl även fast det inte borde vara nånting att skämmas om.

Svara varandra

Vilka mensskydd använder ni?

Vill veta vad andra föredrar då jag inte riktigt vet vad jag gillar än.

Egna berättelser

Fick hjälp med min hemska mensvärk

Jag fick plötsligt en starkare mensvärk än jag någonsin upplevt tidigare. Jag blev alldeles svimfärdig och när jag reste mig upp vek sig benen under mig. Efter den händelsen började min mens bli mer och mer problematisk än den tidigare varit. Jag chockades av hur vården och internet svarade "det är normalt", men fick snart träffa en barnmorska. Vi kom fram till att sätta in en hormonspiral, och jag är idag jätteglad att jag gjorde det.

Egna berättelser

Trodde mensen var bajs

Min bästis som bor väldigt långt ifrån mig och jag hade en deal: när någon av oss fick mens då skulle vi berätta för varandra. Jag fick den först av oss. Jag skrev till henne att du vill inte ha mens hon bara ”bättre än att inte ha den :)”. Jag ville ha den senare men det ville inte min kropp.

Artikel

Om mens

Mens är den blödning från livmodern som kommer ungefär en gång i månaden från och med puberteten. Mens är kroppens sätt att visa att du är könsmogen.

Svara varandra

Hur påverkar mens sex?

Jag ska ha sex för första gången och är lite nervös. Min flickvän sa att vi kunde vänta om vi ville på grund av mens. Frågan är hur påverkar mens sex?

Egna berättelser

Jag har inte sagt till föräldrarna att jag fått mens

Jag är rädd för reaktionen från mamma, asså om hon säger ”Åh grattis gumman” eller ”Åh gud nu är hon en kvinna” så kommer jag spy.

Svara varandra

Använder ni mensskydd när ni tror att mensen ska komma??

Hur gör ni de dagar ni kanske ska få mens? Känns ju onödigt att ha trosskydd eller binda. Jobbigt att undra hela dagen om man kommer få mens och om det kommer blöda igenom.

Egna berättelser

Jag använde ett löv som binda vid första mensen

Hon frågade: har du fått mens? Dumma lilla jag svarade: nej och rodnade. Mamma litade ju på mig så hon gick därifrån.

Frågor och svar

Kan jag slippa mensen helt?

Jag har inte haft mens på flera månader eftersom jag äter p-piller och inte ätit sockerpillren. Men hur länge kan jag skjuta på mensen?

Egna berättelser

Jag lärde mig att använda tampong!

Har nu typ börjat älska min mens på grund av detta. Tror det är för att jag ser tampongen lite som ett heligt föremål som jag kan använda när jag har mens.

Till toppen av sidan