Panik - lämna sidan!
Fråga

Kan jag lita på graviditetstesterna?

Fråga

Jag är orolig över att min mens inte kommit på två veckor. Jag har gjort två graviditetstester, men båda visar negativt. Vad kan det här bero på? Ska jag vänta och se om mensen kommer, eller borde jag söka hjälp?

Mensen har ibland varit sen, men aldrig mer än en vecka, därför känns det som om något är fel.

Svar

Du behöver inte vara orolig för att du ska vara gravid. Du kan lita på resultatet om du gör ett graviditetstest när det gått tre veckor efter det oskyddade samlaget. Visar testet att du inte är gravid är mensen sen av någon annan orsak.

Om du till exempel är orolig, stressad, gått ner eller upp i vikt eller varit på resa är det vanligt att mensen dröjer. Ibland kan den dröja utan att det går att veta varför. Så ta det lugnt, du kommer att få mens snart, även om det kan dröja.

För att få hjälp att skaffa ett skydd mot graviditet kan du ta kontakt med en ungdomsmottagning. Så du slipper oroa dig nästa gång du vill ha sex med någon. Där kan du också testa dig för könssjukdomar om du behöver det.

Med vänliga hälsningar
Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska

Mer på UMO

Könssjukdomar

Här hittar du innehåll om sexuellt överförda infektioner.

ArtikelAtt testa sig

Det är viktigt att du testar dig för könssjukdomar om du har haft oskyddat sex och tror att du kan ha blivit smittad av någon könssjukdom. Hur det går till att testa sig beror på vilken könssjukdom du testar dig för. Du behöver inte testa dig om du aldrig har haft sex med någon.

Mens

Här hittar du innehåll om mens.

Till toppen av sidan