Panik - lämna sidan!
Graviditet

Missfall

Missfall betyder att en graviditet avbryts av sig själv och att fostret stöts ut ur livmodern innan det har växt färdigt.

En person som sitter tillsammans med två andra personer, en yngre man och en äldre kvinna, illustration

Att få missfall är ganska vanligt och betyder oftast inte att någonting är fel med ens kropp. Ett missfall minskar inte möjligheten att bli gravid igen och ökar inte risken för ett nytt missfall.

De flesta missfall kommer tidigt. Ofta kommer det så tidigt att du kanske inte ens vet om att du är gravid. Man kan få missfall senare i graviditeten men det är ovanligt.

Vad kan ett missfall bero på?

Den vanligaste anledningen till missfall är att fostret inte utvecklas som det ska. Men missfall kan också bero på andra saker.

Det är ovanligt att missfall beror på något som du har gjort själv. Men risken för missfall ökar om du röker, dricker alkohol eller tar droger. Risken för missfall ökar inte av att du till exempel har samlag, tränar eller badar.

Hur vet jag att jag fått ett missfall?

Oftast märks ett missfall genom att du får ont i magen och att det blöder ur slidan. Blödningen kan innehålla slem, tunn vätska och blodklumpar.

Ibland dröjer det flera veckor efter att graviditeten har tagit slut tills det börjar blöda. Det kallas för fördröjt missfall eller missed abortion.

Att blöda under en graviditet behöver inte betyda att du har fått missfall. Blod kan komma av andra anledningar, särskilt i början av graviditeten. På 1177.se kan du läsa mer om varför det kan blöda när du är gravid och när du behöver söka vård.

Du kan kontakta en ungdomsmottagning eller en kvinnoklinik om du får missfall tre gånger i följd. Då kan du få hjälp att undersöka vad det beror på.

Efter ett missfall

Du kan blöda och ha ont i magen ett par veckor efter ett missfall. Kroppen återhämtar sig snabbt. Det brukar vara möjligt att bli gravid igen efter några veckor.

Sök vård om du inte mår bättre och blöder mindre, utan istället blir sämre, blöder mer eller får feber.

Graviditetstester är mycket känsliga och kan visa att du är gravid i flera veckor efter ett missfall, även om du inte är det.

Berätta för någon

Det kan kännas bra att prata med någon om det som hänt. Särskilt om du känner dig ledsen och nedstämd. Om du är ihop med någon kan det vara den personen, eller en kompis eller en förälder. Du kan också träffa en kurator på en kvinnoklinik eller ungdomsmottagning. Du kan gå dit själv eller tillsammans med någon.

Vissa kan känna sig lättade efter ett missfall. Det kanske inte kändes som rätt tillfälle att få barn. Ingen reaktion är konstig eller fel efter ett missfall.

Mer på UMO

Graviditet

Innehåll om graviditet.

Frågor & svar

Har jag haft ett missfall?

Jag gjorde ett graviditetstest som visade positivt. Efter en vecka fick jag jätteont i magen, började blöda och fortsatte att blöda i två veckor. Jag vågar inte gå till en ungdomsmottagning.

Till toppen av sidan