Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Måste jag blöda så mycket och ha sån mensvärk?

Fråga

Jag blöder alltid väldigt mycket när jag har mens och det är rätt jobbigt. Det är extra mycket första och andra dagen. Jag måste ha dubbelt skydd och tömmer menskoppen ofta, men det läcker ändå.

När jag tränar kommer det också mer blod och mensskyddet räcker inte. Dessutom har jag jobbig och molande mensvärk som får mig att bli galen.

Ska man verkligen behöva ha det så här i cirka 33 år till? Det kommer jag inte orka. Finns det ingenting man kan göra?

Jag tar värktabletter ibland, jag tränar ofta och sover som jag ska. Men det är väldigt jobbigt under den första och andra natten, då kan jag knappt sova.

Svar

När du har du problem med riklig mens och svår mensvärk ska du boka tid hos en läkare. Det finns hjälp att få, du ska inte behöva ha det så jobbigt. Kontakta en ungdomsmottagning, vårdcentral eller en gynekologisk mottagning.

Du har något som kallas för riklig mens när du blöder så mycket att du måste byta mensskydd väldigt ofta eller är tvungen att använda dubbla mensskydd för att det inte ska läcka. Riklig mens kan leda till lågt blodvärde, då kan du känna dig trött och orkeslös.

Riklig mens kan behandlas med tabletter som gör att du blöder mindre, eller med något preventivmedel som innehåller hormoner, till exempel p-piller.

Mensvärk kan också behandlas med preventivmedel som innehåller hormoner. Detta kan läkaren du träffar hjälpa dig med.

Annelie Nordner, sjuksköterska och psykoterapeut

Mer på UMO

Artikel

P-piller

P-piller är ett skydd mot graviditet i form av tabletter som du tar varje dag. P-piller innehåller hormoner som bland annat gör att du inte får någon ägglossning och därför inte kan bli gravid. P-piller kan även hjälpa mot mensbesvär och akne.

Egna berättelser

Min värsta mensupplevelse: Stockholms blodbad i byxorna

HELA min nattbinda var täckt av blod, det var inte en ända vit liten fläck på bindan. Sen kom det allra värsta, jag kom på att jag fortfarande hade tampongen i mig. Vanligtvis när jag tar ut tamponger brukar jag typ stå upp så jag testade att göra det, blodet började forsa när jag dog ut den och hela snöret var blodigt.

Till toppen av sidan