Fråga

Måste man blöda så här mycket vid mens?

Fråga

Jag har en fråga om mens, till att börja med så varken är jag eller har varit sexuellt aktiv. Fick min mens relativt sent och har haft helt okej koll på den sedan dess. Min mens har alltid varit rätt riklig och jag bytte snabbt till tamponger, men efter att jag blev 17 skaffade jag menskopp vilket är det bästa val jag gjort.

Jag har en app som håller koll på min mens. Min cykel är 38 dagar lång vilket jag vet är lite väl långt. Sen har jag det väldigt jobbigt med mensen, den första och andra dagen har jag väldigt mycket mens. Jag måste ha dubbelt skydd och tömmer ofta menskoppen, men det läcker ändå ofta.

När jag tränar kommer det också mer blod och mensskyddet räcker inte. Dessutom har jag jobbig och molande mensvärk som får mig att bli galen. Ska man verkligen behöva ha det så här i cirka 33 år till? Det kommer jag inte orka. Finns det ingenting man kan göra?

Jag tar värktabletter ibland, jag tränar ofta och sover som jag ska. Men det är väldigt jobbigt under den första och andra natten och då kan jag knappt sova.

Svar

Har du problem med riklig mens och svår mensvärk ska du boka tid hos en läkare för att få hjälp. Det finns hjälp att få och du ska inte behöva ha det så jobbigt år efter år. För att få hjälp kan du vända sig till en ungdomsmottagning, en vårdcentral eller en gynmottagning.

Blöder du så mycket att du måste byta mensskydd väldigt ofta eller är tvungen att använda dubbla mensskydd för att det inte ska läcka, har du något som kallas för riklig mens. Det kan bero på att du har mycket av ett ämne i livmodern som löser upp levrat blod. Då har blödningen svårare att avta.

Vid riklig mens kan du få lågt blodvärde och känna dig trött och orkeslös. Riklig mens kan behandlas med tabletter som gör att du blöder mindre, till exempel p-piller.

Om du har svår mensvärk som inte lindras av att du rör på sig eller använder receptfria läkemedel, kan du behöva receptbelagda mediciner mot smärta. Mensvärk kan också behandlas med p-piller.

Med vänliga hälsningar
Annelie Nordner, sjuksköterska och psykoterapeut

Till toppen av sidan