Panik - lämna sidan!
Självkänsla och blyghet

Tips för starkare självförtroende och självkänsla

Är du ofta kritisk mot dig själv eller känner dig osäker? Det kan ha med självförtroendet eller självkänslan att göra. Självförtroende handlar om hur bra eller dålig du tror att du är på olika saker. Självkänsla handlar mer om hur du tänker och känner om dig själv.

Ett tips för att få starkare självkänsla är att skriva upp allt som är bra med dig.

Tips för att stärka självförtroendet

Du kan träna upp självförtroendet genom att bli bättre på olika saker. Det kan till exempel vara att lära dig mer om musik, sport, djur eller något annat. Det kan också handla om att bli bättre på att göra saker som till exempel att gejma, dansa eller prata framför en grupp.

Du kan också få starkare självförtroende bara av att våga testa att göra olika saker. Att utmana dig själv kan stärka självförtroendet, även om du inte är så bra på det du prövar på.

Självförtroendet kan alltså stärkas när du kan, vågar eller klarar av saker.

Tips för att stärka självkänslan

Du kan träna upp självkänslan genom att tänka att du är bra som du är. Att du duger oavsett om du är bra eller dålig på att göra olika saker. Och att du är värdefull och förtjänar bra saker oberoende av vad andra personer tycker och tänker.

Här är några tips du kan testa:

 • Försök att inte jämföra dig med andra
  Du är bäst på att vara du. Så jämför dig inte med andra personer. Du duger som du är, oavsett vad andra tycker och tänker. Andra personer bestämmer inte ditt värde.
 • Kom ihåg att du är bra hur det än går
  Har du misslyckats med något eller känns det som att du har gjort bort dig? Klanka inte ner på dig själv. Du är bra ändå. Ingen lyckas med allt och ingen är perfekt.
 • Påminn dig själv om allt som är bra med dig
  Gör en lista på sånt som är bra med dig. Det är lätt att bara tänka på sånt du tycker är dåligt. Men det finns bra saker med alla personer. Fyll på listan när du kommer på nya saker.
 • Följ personer och konton som stärker dig
  Leta upp personer och konton som får dig att känna dig glad och stark. Avfölj personer och konton som får dig att känna dig osäker, eller som att du inte duger.
 • Träna på att säga ja och nej
  Öva på att säga ja till sånt du vill göra. Som känns bra, spännande eller utmanande. Öva på att säga nej till sånt du egentligen inte vill göra, eller som är dåligt för dig.

Läs andras tips för starkare självkänsla och ge dina egna tips här: Hur får du starkare självkänsla?

Du kan få stöd om du vill bli tryggare i dig själv

Känner du dig osäker på dig själv och mår dåligt av det? Testa att prata med någon du litar på för att få stöd.  
 
Du kan också kontakta någon som jobbar på en ungdomsmottagning eller elevhälsan om du vill träffa någon som är van att stötta unga. Då kan du få hjälp att träna upp självkänslan och självförtroendet.

Vill du få stöd utan att säga vem du är? Kontakta Bris eller något av de andra ställena på de här listorna: Stöd på telefon, chatt och mejl. Du kan chatta eller ringa anonymt till de flesta av dem.

Jag mår så himla bra av att vara mig själv. Det är inte värt det att vara någon annan.  


/M, berättar :
"Jag accepterar mina bra och dåliga sidor"
Till toppen av sidan