Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Jag mår dåligt, hur kan jag få hjälp?

Jag vet inte hur jag ska be om hjälp. Jag vill söka hjälp för mitt mående men jag kan inte prata med mina föräldrar om det och jag litar inte riktigt på psykologer, efter som att jag känner personer som har träffat psykologer och sen har de sagt allting till de personernas föräldrar.

Och jag har väldigt svårt för att prata om mina känslor. Mina föräldrar skulle inte förstå och de är en stor del av varför jag mår dåligt.
/en kille på 13 år

Svar:

 • Gud jag förstår hur du känner med att du inte vågar prata med en psykolog! Känner precis samma, men att du skrev här var otroligt modigt och du har ju berättat hur du känner för oss! Du skulle kunna skriva till bris via antingen Mail eller chatt (finns på deras sida bris.se) där är du helt anonym men du skapar ett konto (tror inte namnet syns dock) det har hjälpt mig mycket. Sen tror jag du ska samla mod att faktiskt prata med någon professionell (psykolog, kurator eller liknande).  De kan ge dig mycket professionell hjälp och tipsa dig om vad du ska göra för att må bättre. Jag tycker att du ska ta de du känner på allvar och faktiskt söka hjälp, precis som om du hade brutit ett ben söker du ju hjälp av en läkare eller hur? Jag tror att psyket är precis lika viktigt att bry sig om om inte viktigare! Lyssna på din kropp och dina känslor och ta de på allvar! Krya på dig och lycka till ❤️
  /Tjej 16 år
 • Om du har kompisar du litar på och känner dig trygg med kan du ju prata med dom om det känns tryggt. Det kan vara jobbigt att prata med psykologer eller föräldrar. Men hittar man rätt psykolog blir det säkert tryggt. Det finns alltid folk runt omkring att prata med till exempel kompisar, psykolog, skolkurator, skolsyster och sånt. Finns ju även anonyma chatter med psykologer.
  /tjej 14 år
 • Du kan annars prata med kompisar om dina känslor. Att skriva dagbok om dina känslor hade kanske hjälpt med tanke på att du har svårt att prata om dina känslor och det kommer säkert kännas skönt att få ut allt på papper. Du kan också prata istället med någon online och helt anonymt. Här på UMO:s hemsida finns det en sida som heter Stöd om du mår dåligt där du kan hitta en lista på ställen du kan kontakta online om du behöver prata med någon.
  /Anonym.
 • Hej!! 👋 Det är lite svårt att hjälpa nån, eftersom jag inte riktigt förstår på vilket sätt du mår dåligt. Jag kan ju bara ge tips från min egen fördom. Jag har haft perioder då jag också mått dåligt, men jag pratade med mina föräldrar. Du är 13 år och går i 7:an? När du har utvecklingssamtal (om du har det) kan du prata med din lärare. Eller vid ett annat tillfälle eller med nån annan som du litar på👍⭐ Kämpa på och försök prata med nån!! ❤️
  /Tjej 11 år
 • Vet inte vart du bor, men gå till en ungdomsmottagning eller till skolkuratorn/-sköterskan. 
  /25
 • Eftersom du fyllt 13 så ska inte dina föräldrar längre riktigt ha rätt att få vet allt som rör dig, du ska kunna gå till vården och de får intet veta. Varför de inte kan läsa din journal längre eller få ut en läkemedelslista för dig på Apoteket. Går du utan dina föräldrars kännedom på ungdomsmottagningen (vilket visserligen kanske är lite svårt p.g.a. frånvarorapporteringen i skolan) så borde de intet få veta. Och går du till skolsköterskan borde det räcka med att du förklarar att du absolut inte vill att dina förädlar får veta något. Min skolsköterska frågade om det. Annars finns ju bl.a. Bris och Röda korsets jourhavande kompis m.m. i en länk nedan.
  /Kille 22
 • Hej❣️Det finns typ vissa regler om tystnadsplikt för psykologer och kuratorer. Exempelvis om det som en person berättar kan leda till att den eller att någon annan skadas måste psykologen berätta det för föräldrarna, (gäller bara om man är under 18 tror jag). Om du är rädd att psykologen ska berätta för dina föräldrar kanske du kan utelämna vissa ämnen som kan tyda på att du blir skadad eller så.

  Även om du kanske inte berättar om det värsta (om det finns nånting) så kanske det kan hjälpa med ditt välmående ändå. Om du inte vill prata med en psykolog irl så finns det ju alltid kuratorer på nätet som man kan prata med online. Det är viktigt att prata med någon om man mår dåligt eftersom att hålla det inne bara kan göra det värre.

  Försök att kanske prata lite om det med någon av dina föräldrar någon gång under en konversation. Det behöver inte vara så djupgående men om du säger att du känner dig ledsen kanske du kan få tröst för stunden.
  /14 år
 • Du kan alltid prata med någon du litar på. Det är bra om du tillexempel går till skolkuratorn.
  /Hej
 • Det finns många olika sätt, men det är viktigt att du känner dig trygg med hur du gör det! Du kan prata med en kompis om du har någon som du kan lita på! Kurator, skolsköterska, lärare, du kan också ringa till Bris och bara prata lite soft, det kan kännas bra att prata med någon helt okänd som bara lyssnar och kanske ger lite råd, och de vet ju inte vem du är.
  /:)
Till toppen av sidan