Panik - lämna sidan!
Att ta hjälp

Att logga in på 1177.se

När du loggar in på 1177.se kan du göra vårdärenden på nätet. Du kan till exempel kontakta en ungdomsmottagning, en vårdcentral, boka en tid, be om nytt recept, beställa ett klamydiatest eller läsa din journal.

Person med mobil. Runt personen finns cirklar där det står exempel på saker man kan göra om man logga in på 1177.se
Du som är folkbokförd i Sverige kan logga in på 1177.se och göra vissa vårdärenden på nätet. Du behöver en e-legitimation för att logga in.

Vad kan jag göra när jag är inloggad?

Vad du kan göra när du är inloggad på 1177.se beror bland annat på var i landet du bor och hur gammal du är. Mottagningarna bestämmer också själva vad du kan göra hos just dem. 

Här är 5 exempel på sånt som kan gå att göra om du loggar in på 1177.se:

1

Kontakta en mottagning

Du kan kontakta de flesta ungdomsmottagningar när du är inloggad på 1177.se. På ungdomsmottagningarnas egna sidor här på UMO.se står det vad du kan göra på de olika mottagningarna. Du kan också kontakta vårdcentraler och andra mottagningar när du är inloggad.

Du kan till exempel boka tid, se bokade tider och förnya recept på mediciner och skydd mot graviditet hos många mottagningar.

Läs mer om att boka, omboka eller avboka tider och om att förnya recept på 1177.se.

2

Beställa klamydiatest

Du kan beställa ett klamydiatest. Efter att du har gjort testet och skickat tillbaka det kan du läsa svaret när du loggar in på 1177.se. I vissa delar av landet måste du ha fyllt 15 år för att beställa testet.

Läs mer om hur du beställer klamydiatest på nätet på 1177.se.

3

Se dina recept

Du kan se dina recept från att du har fyllt 18 år. Du kan se vilka mediciner du har tagit ut och vilka du har kvar att ta ut.

Läs mer om hur du ser dina recept på 1177.se.

4

Läsa din journal

Du kan läsa din journal från att du har fyllt 16 år. I din journal finns anteckningar om dig. Det kan till exempel vara av vilka anledningar du har haft kontakt med olika mottagningar, svar på prover eller om du har fått recept på graviditetsskydd eller någon annan medicin.

Alla mottagningars journaler syns inte när du loggar in. Till exempel visas inte ungdomsmottagningarnas journaler i flera regioner.

Läs mer om din journal på ungdomsmottagningen.

5

Få stöd och behandling

Ibland kan du få stöd eller behandling på nätet. Det kan till exempel vara övningar mot ångest eller stress som du kan göra själv hemma.

Läs mer om stöd och behandling på nätet på 1177.se.

Hur loggar jag in på 1177.se?

För att logga in på 1177.se behöver du ett svenskt personnummer och en av de här e-legitimationerna:

  • BankID, som kallas Mobilt BankID på mobiler och surfplattor
    Du skaffar BankID från din bank. Bankerna har olika åldersgränser för BankID. Läs mer om vad som gäller på din banks sajt. Du måste ha tillstånd från din vårdnadshavare att skaffa BankID om du är under 18 år.
  • Freja plus
    Du skaffar Freja plus genom att ladda ner en app till din mobil eller surfplatta. Läs mer på Frejas sajt. Du måste ha tillstånd från din vårdnadshavare att skaffa Freja plus om du är under 18 år. Du behöver också ha en annan id-handling för att bevisa vem du är, till exempel ett pass. 

Läs mer hur du loggar in på 1177.se.

Ändra vem som kan se olika uppgifter

Det finns några saker du kan göra själv för att ändra vad som visas när du är inloggad och vem inom vården som kan se olika uppgifter om dig. Du kan också be någon som jobbar på en mottagning att hjälpa dig att göra de här ändringarna om du vill.

Spärra uppgifter i journalen

Du kan göra så att journaluppgifter från en viss mottagning bara kan läsas av dem som jobbar på just den mottagningen. Det kallas för att spärra uppgifter i journalen. För att göra det själv behöver du logga du in på 1177.se.

Om du vill ta bort spärren kan du kontakta mottagningen så kan de hjälpa dig.

Läs mer om att  läsa journalen och spärra uppgifter i den på 1177.se.

Försegla journalen

Du kan stänga av möjligheten att läsa din journal på nätet. För att göra det själv behöver du logga in på 1177.se. Det kallas för att försegla journalen.

Vårdpersonal kan fortfarande läsa din journal. Och du kan fortsätta att kontakta mottagningar för att till exempel boka tid och förnya recept. Men du kan inte längre se vad som står i din journal.

Om du vill ta bort förseglingen så du kan se din journal igen, kan du kontakta en mottagning så hjälper de dig.

Läs mer om att läsa journalen och försegla journalen på 1177.se.

Låsa inloggningen

Du kan låsa inloggningen så du inte längre kan logga in på 1177.se.  Det gör du genom att skicka in en blankett till 1177. Vårdpersonal kan fortfarande se uppgifterna om du låser din egen inloggning.

Om du vill låsa upp inloggningen behöver du skicka in en annan blankett.

Läs mer om hur du låser och låser upp inloggningen på 1177.se

Mer på UMO

Att ta hjälp

Innehåll om att ta hjälp.

Artikel

Vård för dig som är asylsökande eller papperslös

Du som är asylsökande eller papperslös i Sverige, ska få viss sjukvård och tandvård när du behöver det.

Artikel

Om du inte är nöjd med vården

Det finns flera sätt att lämna synpunkter eller klaga om du inte är nöjd med vården.

Artikel

Att testa sig för könssjukdomar

Du bör testa dig om du har haft oskyddat sex. Hur det går till beror på vilken könssjukdom du testar dig för.

Till toppen av sidan