Vi använder Talande webb. Det är ett hjälpmedel för uppläsning av text. Läs mer om Talande webb här.
Här hittar du information om andra du kan få hjälp av.
En vårdcentral är en mottagning som du kan kontakta för allt som handlar om hälsa och sjukdomar. Mottagningen kan kallas olika saker på olika ställen i landet, till exempel hälsocentral, husläkarmottagning eller distriktsläkarmottagning.
Studenthälsan kan du gå till om du pluggar på en högskola eller ett universitet. Där kan du få råd och stödsamtal om frågor som handlar om studiemiljön och studiesituationen. De brukar också ordna kurser och grupper som är till för att du ska må bra under din studietid.
Bup är en förkortning för barn- och ungdomspsykiatrin. Där kan du få hjälp om du mår dåligt. Det vanligaste är att prata med någon, för att reda ut varför du mår dåligt och hur du kan få hjälp. Det brukar vara bra om föräldrar eller andra vuxna också är med.
På en hud- och könsmottagning kan du få hjälp med sånt som handlar om underlivet, könssjukdomar eller graviditet. Mottagningarna kan kallas för olika saker på olika ställen. De kan till exempel heta Sesam, Hud- och venereologmottagning, STI-mottagning eller STD-mottagning.
Om du inte mår bra hemma, är otrygg eller känner att det inte finns någon vuxen som tar hand om dig, kan du få hjälp och stöd av socialtjänsten.
Har du varit med om något jobbigt, eller behöver du bara få prata med någon? Då kan du höra av dig till en tjejjour. Tjejjourer jobbar med att stötta och stärka tjejer. De flesta kan du kontakta via chatt, mejl och telefon.
Alla ska kunna känna sig trygga i sitt hem. Du kan behöva bo någon annanstans om det inte funkar att bo hemma. Din kommun är skyldig att hitta en säker plats för dig att bo på.