Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Vad är en remiss?

Fråga

Jag har mycket finnar. Jag har varit hos en läkare på vårdcentralen och fått medicin, men den har inte hjälpt. Jag har hört att man kan få andra starkare mediciner om man går till en hudläkare. Men när jag läser om det står det att man måste ha en remiss för att komma dit. Vad betyder det?

Svar

Vissa specialistmottagningar tar inte emot patienter direkt utan du behöver en så kallad remiss. Det är  ett besked från en mottagning till en annan om att du behöver en mer specialiserad undersökning eller vård. För att få komma till en hudläkare bör du kontakta vårdcentralen igen. Berätta för läkaren att de mediciner du har fått inte hjälper så kan hen skriva en remiss till en hudläkare åt dig.

Remissen innehåller information om dina besvär.  Remissen innebär att vårdcentralens läkare vill att specialisten tar över ansvaret för dig och bestämmer vad som ska göras. Det kan till exempel vara en bedömning, undersökning eller behandling. Det är alltid specialisten som avgör vilken vård du behöver och om du ska erbjudas vård.

Oftast är det en läkare som skriver en remiss, men även annan vårdpersonal som sjuksköterskor, barnmorskor och psykologer, kan ha rätt att göra det när det gäller vissa besvär.

Vissa mottagningar kan ha lång väntetid. Behöver du få vård snabbt kan det skrivas in i remissen. Men det är alltid mottagningen som tar emot remissen som avgör hur snabbt du kan få en tid.

Ibland går det att beställa tid direkt på en specialistmottagning utan att ha en remiss. Till vissa mottagningar kan du skriva en så kallad egenanmälan där du beskriver varför du vill komma dit. Det kan också kallas egen vårdbegäran eller egenremiss. Kolla vad som gäller för den mottagning som du vill gå till.

Med vänliga hälsningar
Lena Jönsson, jurist, Region Dalarna

Aktuella artiklar

Svara varandra

Min kille har varit i krig och mår dåligt, hur hjälper jag honom?

Min kille har behövt se både det ena och andra och har mardrömmar nästan varje natt. Vad ska jag som flickvän göra?

Svara varandra

Hur känns en gynundersökning?

Hur upplevde ni det? Tyckte ni att det var läskigt? Och vilka moment förekommer? 

Artikel

Stödställen

Har du det jobbigt eller behöver du bara få prata med någon? Då kan du kontakta ett stödställe. Du kan oftast chatta, mejla eller ringa anonymt.

Artikel innehåller video
Artikel

Läkare

Malin Cullberg berättar om sitt jobb som läkare på en ungdomsmottagning.

Svara varandra

Vad gör vi om vår kompis blir bortgift?

Jag och min kompis tror att våran snart 15 åriga klasskompis ska giftas bort.

Svara varandra

Jag mår dåligt, hur kan jag få hjälp?

Jag vill söka hjälp för mitt mående men jag kan inte prata med mina föräldrar om det och jag litar inte riktigt på psykologer.

Egna berättelser

Tips till dig som mår dåligt eller kämpar

Våga be om hjälp om ditt ljus får syrebrist, håller på att slockna eller slocknat. Du är inte ensam, vi är många som kämpar <33

Frågor och svar

Finns det vaccin mot mpox/apkoppor?

Jag undrar om det finns vaccin mot apkoppor? Hur gör man i så fall för att vaccinera sig?

Artikel

Barnkonventionen

Barnkonventionen handlar bland annat om att unga under 18 år ska få vara trygga och kunna påverka sina liv.

Egna berättelser

Undersökning av snippan - det gick snabbt och kändes knappt

Jag satte mig i den där gynstolen med benen uppåt men det kändes inte bekvämt. Då frågade jag om jag kunde få ta min mobil så att jag kunde känna mig säkrare, och det fick jag.

Till toppen av sidan