Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Vad är en remiss?

Fråga

Jag har mycket finnar. Jag har varit hos en läkare på vårdcentralen och fått medicin, men den har inte hjälpt. Jag har hört att man kan få andra starkare mediciner om man går till en hudläkare. Men när jag läser om det står det att man måste ha en remiss för att komma dit. Vad betyder det?

Svar

Vissa specialistmottagningar tar inte emot patienter direkt utan du behöver en så kallad remiss. Det är  ett besked från en mottagning till en annan om att du behöver en mer specialiserad undersökning eller vård. För att få komma till en hudläkare bör du kontakta vårdcentralen igen. Berätta för läkaren att de mediciner du har fått inte hjälper så kan hen skriva en remiss till en hudläkare åt dig.

Remissen innehåller information om dina besvär.  Remissen innebär att vårdcentralens läkare vill att specialisten tar över ansvaret för dig och bestämmer vad som ska göras. Det kan till exempel vara en bedömning, undersökning eller behandling. Det är alltid specialisten som avgör vilken vård du behöver och om du ska erbjudas vård.

Oftast är det en läkare som skriver en remiss, men även annan vårdpersonal som sjuksköterskor, barnmorskor och psykologer, kan ha rätt att göra det när det gäller vissa besvär.

Vissa mottagningar kan ha lång väntetid. Behöver du få vård snabbt kan det skrivas in i remissen. Men det är alltid mottagningen som tar emot remissen som avgör hur snabbt du kan få en tid.

Ibland går det att beställa tid direkt på en specialistmottagning utan att ha en remiss. Till vissa mottagningar kan du skriva en så kallad egenanmälan där du beskriver varför du vill komma dit. Det kan också kallas egen vårdbegäran eller egenremiss. Kolla vad som gäller för den mottagning som du vill gå till.

Med vänliga hälsningar
Lena Jönsson, jurist, Region Dalarna

Aktuella artiklar

Svara varandra

Vad gör vi om vår kompis blir bortgift?

Jag och min kompis tror att våran snart 15 åriga klasskompis ska giftas bort.

Artikel

Stöd om du ofta blir arg eller känner att du tappar kontrollen

En del stödställen riktar sig speciellt till dig som lätt blir arg eller känner att du tappar kontrollen över dina handlingar ibland. Du kan oftast vara anonym.

Svara varandra

Jag mår dåligt, hur kan jag få hjälp?

Jag vill söka hjälp för mitt mående men jag kan inte prata med mina föräldrar om det och jag litar inte riktigt på psykologer.

Egna berättelser

Tips till dig som mår dåligt eller kämpar

Våga be om hjälp om ditt ljus får syrebrist, håller på att slockna eller slocknat. Du är inte ensam, vi är många som kämpar <33

Frågor och svar

Kan jag ha fått apkoppor/mpox?

Jag har varit på samma fest som en person som hade apkoppor. Jag fick veta att han hade det först efter festen. Jag minns inte om vi stod nära varandra, eller rörde varandra på nåt sätt.

Artikel

Barnkonventionen

Barnkonventionen handlar bland annat om att unga under 18 år ska få vara trygga och kunna påverka sina liv.

Egna berättelser

Undersökning av snippan - det gick snabbt och kändes knappt

Jag satte mig i den där gynstolen med benen uppåt men det kändes inte bekvämt. Då frågade jag om jag kunde få ta min mobil så att jag kunde känna mig säkrare, och det fick jag.

Egna berättelser

Jag försökte dö, nu är jag glad att jag lever

Jag är mycket gladare nu och har vänner som jag kan prata med. Min psykolog har hjälpt mig så otroligt mycket med mina problem.

Egna berättelser

Skönt att berätta för pojkvännen och att söka hjälp

En kväll när jag sov över hos honom och vi hånglade i hans säng, berättade jag allt. Och tårarna rann ner för kinderna, samtidigt var det en lättnad och få ut allt jag hållit inom mig.

Egna berättelser

Jag rymde från familjehemmet och bor nu på HVB-hem

Jag kom till Sverige när jag var 8 år gammal. När jag kom till Sverige bodde jag på en kamping, sen kunde inte min pappa ta hand om mig, så då kom socialen in i mitt liv och fucka upp allt.

Till toppen av sidan