Panik - lämna sidan!
Stöd på telefon, chatt och mejl

Stöd om du har frågor om våld, sexuella övergrepp och kränkningar

Det finns stöd att få om du har frågor om, eller blir utsatt för våld, övergrepp eller kränkningar. Du kan oftast vara anonym.  Nedanför faktarutan hittar du en längre lista på stödställen och jourer.

Här finns hjälp att få - stödställen och jourer

Här är ställen där du ofta kan vara anonym. 

114 14, Polisen
Ring 114 14 om du behöver prata med polisen fast ingen är i akut fara. Till exempel för att anmäla ett brott, lämna ett tips eller fråga något. Ring +46 77 114 14 00 om du är utomlands.

Beo – Barn- och elevombudet
Här kan du få information om du till exempel blir kränkt eller mobbad, och inte får tillräcklig hjälp från din skola. Du kan ringa 08-586 080 00 eller mejla.

BO – Barnombudsmannen
Här kan du ställa frågor om vilka rättigheter du har. Ring 020-23 10 10.

Bris
Här kan du prata med en kurator om sånt som du funderar mycket på eller behöver få hjälp med. Du kan ringa eller smsa 116 111, mejla eller chatta.

Brottsofferjouren, barn och unga
Få stöd om du utsatts för brott, blivit vittne till ett brott eller om någon i din närhet har utsatts för ett brott. Ring 116 006, chatta eller mejla.

Brottsoffermyndigheten
Här kan du få svar på frågor om brott. Till exempel om du undrar hur en rättegång går till eller vilken hjälp du har rätt till om du har utsatts för ett brott. Ring 090-70 82 00.

Bufff – Barn och ungdom med familjemedlem i fängelse
Här kan du få stöd om någon i din familj sitter i fängelse. Ring 020-200 330, mejla eller chatta.

Ditt Ecpat
Här kan du få hjälp och råd om du har blivit utsatt för sexuella kränkningar, hot eller övergrepp på nätet eller IRL. Du kan också få hjälp att ta bort nakenbilder som har spridits på nätet. Du kan ringa 020-112 100, mejla eller chatta.

Ellencentret, Stiftelsen 1000 möjligheter
Här kan du få stöd på chatt om du har haft sex mot ersättning, blivit såld av andra eller skadar dig själv genom sex.

Friends rådgivning
Få stöd och hjälp när det gäller mobbning eller utsatthet. Du kan ringa 08-545 519 90 eller mejla.

Freezonen kvinno-, tjej- och brottsofferjour
Här kan du få stöd om du har blivit utsatt för hot, våld eller brott. Du kan ringa 0733-30 30 28 eller chatta.

Föreningen Tillsammans
Här kan du få stöd om du har blivit utsatt för sexuella trakasserier, sexuella övergrepp eller annat sexuellt våld. Du kan ringa 073-983 36 28 eller mejla.

GAPF – Riksorganisation mot hedersvåld
Få stöd om du eller någon annan är utsatt för hedersrelaterat våld eller förtryck. Ring 070-000 93 28, chatta eller mejla.

Kvinnofridslinjen
Här kan du få stöd om du har utsatts för hot eller våld, fysiskt psykiskt eller sexuellt, eller om du känner någon som har utsatts. Ring 020-50 50 50.

Kvinnors nätverks stödverksamhet - Linnamottagningen
Här kan du, tjej eller kille, få råd, stöd och skydd om du blir kontrollerad eller utsatt för hot eller våld av din familj eller släkt. Ring 020-40 70 40.

Kärleken är fri, Rädda barnen
Stöd på chatt och mejl om du har frågor om hedersrelaterat våld eller förtryck, rättigheter, kärlek, tvångsäktenskap eller könsstympning.

Maskrosbarn
Här kan du få stöd på chatt om du har en förälder som har problem med alkohol eller droger, mår psykiskt dåligt eller utsätter dig för våld. Du kan också boka ett digitalt samtal med en kurator.

Nxtme
Stöd och hjälp om du har varit utsatt för incest. Har stödsamtal och stödgrupper. Chatta eller ring 010-330 30 22.

Novahuset
Här kan du få stöd om du eller någon du känner har blivit utsatt för sexuella övergrepp. Du kan chatta, mejla eller få samtalsstöd.

RFSL Stödmottagning
Stöd och råd för dig som är hbtqi-person och har utsatts för trakasserier, hot eller våld. Även du som är närstående eller kompis kan få stöd. Ring 020-34 13 16 eller mejla.

Rise
Stöd om du har blivit utsatt för incest eller andra sexuella övergrepp som barn. Chatta, mejla eller ring 08–696 00 95.

Storasyster
Chatta med någon som kan ge dig råd och stöd om du utsatts för sexuella övergrepp eller våldtäkt. Du kan också få stöd om du är närstående till någon som blivit utsatt.

Tris – Tjejers rätt i samhället
Stöd om du utsätts eller riskerar att utsättas för hedersrelaterat våld eller förtryck. Chatta eller ring 010-255 91 91.

Unga relationer, Stiftelsen 1000 möjligheter
För dig som har funderingar kring din relation. Du kan få vägledning i vad som är en bra relation och stöd om du har blivit utsatt för kränkningar, hot eller våld, känner någon som blir det, eller utsätter någon du är ihop med.

Jourer som kan hjälpa dig om du är utsatt för våld eller hot

Roks tjejjourer
Tjejjourer som kan ge dig stöd på telefon, chatt, mejl och IRL. Du kan till exempel prata om hur du mår, om du har blivit utsatt för våld, hot eller övergrepp.

Somaya kvinno- och tjejjour
Här kan du med utländsk bakgrund få hjälp och stöd om du är utsatt för hot, våld, förtryck eller lever med hedersrelaterad problematik. Även för dig som är hbtqi-person. Ring 020-81 82 83, chatta eller mejla. Personerna i chatten och på stödlinjen pratar flera olika språk.

Terrafems jourtelefon
Stöd och råd på olika språk om du har blivit utsatt för mäns våld. Ring 020-52 10 10.

Tjejzonen
Chatta med någon om dina känslor, funderingar och problem.

Ungasjourer.se
Här samlas flera jourer som jobbar med att stötta unga. Till exempel tjejjourer, transjourer och ungdomsjourer som du kan chatta, mejla eller ringa till.

Unizon jourer
Här hittar du tjejjourer, ungdomsjourer och kvinnojourer som kan ge dig stöd på telefon, chatt och IRL. Du kan till exempel prata om hur du mår, och om du har blivit utsatt för våld, hot eller övergrepp.

Mer på UMO

Frågor & svar

Jag blir slagen hemma

Min låtsaspappa har varit jobbig länge. Nu har han börjat slå mig och min bror. Mamma skulle lämna honom, men sen vågade hon inte och nu har hon också börjat hota och kränka mig.

Frågor & svar

Var det olagligt att han hade sex med mig när jag var full och sov?

Jag var på en fest för ett tag sen och blev väldigt full. Jag kräktes och sen däckade jag och minns ingenting förrän nästa morgon. När jag vaknade sa en kompis att en kille hade legat med mig när jag sov.

Att må dåligt

Här hittar du innehåll om att må dåligt.

Att prata med någon

Innehåll om att prata med någon.

Till toppen av sidan