Panik - lämna sidan!
Att sälja sex och att köpa sex

Köpa sex

Att skaffa sex mot ersättning är förbjudet. Det gäller alla typer av sex och oavsett om betalningen är pengar, saker eller aktiviteter. Du kan få stöd och hjälp om du har köpt sex och har funderingar kring det eller om du mår dåligt över det.

Betalapp i mobiltelefon.
Det är olagligt och straffbart att köpa sex.

Sex ska kännas bra för alla som är med. Bra sex är när alla är med av fri vilja och har samma möjlighet att njuta eller att säga nej om det är något man inte vill göra. 

En del tänker att det inte är en så stor grej att betala för sex och att den man betalar ändå gör det frivilligt. Men det är förbjudet att ge ersättning för sex. Du kan aldrig se om personen du köper sex av gör det frivilligt, eller för att hen känner sig tvingad eller mår dåligt.

Det är olagligt att köpa sex

Det spelar ingen roll vilken sorts sex det handlar om, var det sker, hur ni har fått kontakt eller om ni känner varandra. Du kan straffas med böter eller fängelse om du köper sex. Det gäller även om du luras och inte betalar.

En sexuell handling kan till exempel vara smeksex, munsex, slidsamlag eller analsex. Det är även olagligt att betala någon som är under 18 år för att onanera framför en mobil- eller webbkamera.

Ersättningen kan till exempel vara:

 • pengar
 • mat eller någonstans att bo
 • kläder, smycken, en mobil eller andra saker
 • alkohol, cigaretter eller droger
 • aktiviteter, resor eller restaurangbesök
 • ett jobb.

Det är också straffbart att betala för sex åt någon annan.

Du kan åtalas och dömas i Sverige för att ha köpt sex i ett annat land. Det gäller om sexköpet är olagligt även i det landet.

Det är olagligt att ha sex med någon under 15 år

Det är förbjudet för någon över 15 år att ha sex med någon som är yngre än 15 år. Det är också olagligt att få någon under 15 år att göra sexuella saker som att onanera eller visa sitt underliv framför en mobilkamera. Det gäller oavsett om du betalar eller inte. Det här kan även vara olagligt om personen är under 18 år, om hens hälsa kan skadas av bilderna eller filmerna. 

Det är också straffbart att utnyttja någon som är under 15 år sexuellt i ett annat land.

Sexköp bidrar till människohandel

Du kan bidra till människohandel genom att köpa sex eller genom att låta någon annan ordna så att du får sex. Människohandel finns både i Sverige och i andra länder. Du kan inte se om någon är utsatt för människohandel. Människohandlarna försöker ofta få det att se ut som att den som säljer sex gör det frivilligt, men många som säljer sex mår dåligt.

Att köpa sex påverkar din framtid

Olika personer tänker och känner på olika sätt efter att ha betalat för sex. En del tycker inte att det är något problem. En del mår dåligt. Det kan kännas jobbigt att veta att den du betalat inte skulle ha varit med på sexet utan någon form av ersättning.

Det är bra att tänka igenom hur det kommer att påverka ditt och andra personers liv, oavsett hur du känner och vad du tycker är rätt och fel.

 • Det är olagligt och straffbart att köpa sex. Att bli åtalad och dömd kan påverka ditt liv på flera sätt, du kan till exempel få svårare att få jobb.
 • Du kan aldrig veta hur den du har köpt sex av egentligen mår. Många som säljer sex gör det för att de känner sig tvingade eller för att de mår dåligt. En del säljer sex som ett sätt att skada sig själva. Genom att köpa sex kan du ha varit med och bidragit till att en person mår dåligt och fortsätter med något som är skadligt för hen.  
 • Det är vanligt att känna skam och skuld efter att ha betalat för sex. Det kan leda till andra problem som till exempel att du får svårt att sova, ångest och depression.
 • Du kanske har något i ditt liv som känns svårt och som får dig att köpa sex. Men att köpa sex kommer inte att lösa dina problem eller göra att du mår bättre i längden. Det finns bra hjälp att få om du mår dåligt.
 • Har du vänner som påverkar dig? Att köpa sex kanske får dig att känna som att du är någon i gruppen. Men det är säkert fler än du tror som tycker att det känns fel och mår dåligt över det. De andra kanske inte vågar säga ifrån, fast de egentligen vill det. Kanske blir de gladare än du tror om du vågar vara först med att säga ifrån.

Du kan få stöd och hjälp

Det finns hjälp att få om du har köpt sex och vill prata med någon om det eller om du mår dåligt. Du kan till exempel kontakta en ungdomsmottagning

På nätet finns flera ställen som du kan ringa, mejla eller chatta med. De flesta kan du kontakta anonymt. Du kan till exempel ringa anonymt till PrevenTell, hjälplinjen vid oönskad sexualitet.

Du kan också kontakta socialtjänsten där du bor. I Stockholm, Göteborg och Malmö finns särskilda mottagningar för dig som köper sex. De erbjuder bland annat samtalsstöd. En del mottagningar har en åldersgräns på 18 år. Kontakta mottagningen du vill gå till för att ta reda på vad som gäller om du är under 18 år. Du kan alltid vara anonym när du kontaktar mottagningen.

Mer på UMO

Artikel

Sälja sex

Att sälja sex innebär att du får någon form av ersättning för att göra något sexuellt. Det är inte olagligt. Men den som ger ersättning för att få sex gör däremot något olagligt. Det finns flera ställen som du kan höra av dig till om du har sålt sex och vill prata med någon om det.

Regler och lagar om sex

Innehåll om regler och lagar om sex.

Artikel

Våldtäkt, sexuella övergrepp och andra sexualbrott

Att göra något sexuellt med någon som inte vill kan vara olagligt. Det är aldrig ditt fel om du utsätts och du har rätt att få stöd.

Artikel

Sexuella trakasserier

Det är sexuella trakasserier när en person gör eller säger något som har med kroppen eller sex att göra och det känns obehagligt.

Till toppen av sidan