Köpa sex

Att skaffa sex mot ersättning är detsamma som att köpa sex och det är förbjudet. Det kallas även för prostitution. Du kan få stöd och hjälp om du har köpt sex och mår dåligt över det.

Betalapp i mobiltelefon.

Sex ska kännas bra för alla som är med. Bra sex har du när det är skönt för dig och för de personer du har sex med. Du ska aldrig ha sex för att du eller någon annan måste. Att ge någon ersättning för sex är samma sak som att betala för sex och det är förbjudet. Sexet kan till exempel vara att onanera framför en mobil- eller webbkamera, ha smeksex, munsex, slidsamlag eller analsex. Ersättning kan till exempel vara

 • pengar
 • en sovplats
 • kläder, smycken eller en mobiltelefon
 • alkohol, cigaretter eller droger
 • laddning av mobilens kontantkort
 • aktiviteter som resor, restaurangbesök eller inträde till klubbar
 • mat
 • jobb.

Alltid olagligt att köpa sex

Ibland känner den som säljer och den som köper sex varandra, ibland inte. Det vanligaste kontaktsättet för att köpa sex är via mobiltelefon eller på internet, genom kontaktannonser, chattar eller communityn. 

Från början handlade kanske inte kontakten om att köpa eller sälja sex utan var något som kom upp efter ett tag. Det kan vara enklare att fråga efter något på nätet än att göra det ansikte mot ansikte. 

Det spelar ingen roll vilken sorts sex det handlar om, var det sker, hur ni har fått kontakt eller om ni känner varandra. Det är olagligt att köpa en sexuell handling. En sexuell handling kan vara onanera framför en mobil- eller webbkamera, ha smeksex, munsex, slidsamlag eller analsex. Du kan straffas med böter eller fängelse om du gör köper sex. Det gäller även om du luras och inte betalar.

Olagligt att ha sex med någon under 15 år

Det är alltid olagligt att ha sex med någon som är under 15 år. Det är också olagligt att få någon under 15 år att göra sexuella saker som att onanera eller visa sitt underliv framför en webb- eller mobilkamera. Det kan även vara olagligt att förmå någon till detta som är under 18 år om personens hälsa eller utveckling kan skadas. Det gäller oavsett om du betalar eller inte. 

Du kan få stöd och hjälp

Om du har köpt sex är det möjligt att tänka och känna på olika sätt. En del tycker inte att det är något problem. Andra mår dåligt. Det kan kännas jobbigt att veta att den du har haft sex med inte skulle ha varit med på det om du inte hade betalat. 

Oavsett hur du känner och vad du tycker är rätt och fel, är det viktigt att komma ihåg att det är olagligt och straffbart att köpa sexuella handlingar av någon.

Du kanske har något som känns svårt i ditt liv som får dig att köpa sex, problem med relationer eller något annat. Det kan också vara en jobbig känsla att veta att det du gör är något olagligt.

Det finns flera ställen på nätet du kan kontakta om du funderar på att köpa sex, vill ta hjälp av någon för att sluta eller behöver prata med någon om att du har köpt sex. Du kan kontakta till exempel en ungdomsmottagningsocialtjänsten där du bor eller PrevenTell, hjälplinjen vid oönskad sexualitet. I Stockholm, Göteborg och Malmö finns det särskilda mottagningar för dig som köper sex. De kallas för KAST och erbjuder bland annat samtalsstöd.

Vad är prostitution?

Att köpa eller sälja sexuella handlingar kallas även för prostitution. Det betyder att:

 • Du gör något olagligt om du skaffar dig till exempel smeksex, munsex, samlag eller analsex genom att betala något för det.
 • Du få betala böter eller sitta i fängelse om du köper till exempel smeksex, munsex, samlag eller analsex. Det gäller även om du luras och låter bli att betala efter sexet.
 • Det är även straffbart att betala för sex åt någon annan.
 • Du kan åtalas och dömas i Sverige för att ha köpt till exempel smeksex, munsex, samlag eller analsex i ett annat land, om det är olagligt även i det landet.
 • Du kan åtalas och dömas i Sverige om du är utomlands och utnyttjar någon sexuellt som är under 15 år, oavsett vad lagen i det landet säger.

Sexköp bidrar till människohandel

Du kan bidra till människohandel om du ger ersättning för sex eller låter någon annan ordna så att du får sex. Det gäller både i Sverige och i andra länder. Tänk på att det inte går att se om någon är utsatt för människohandel. Människohandlarna försöker ofta att får det att se ut som att den som säljer sex gör det frivilligt, men många som säljer sex mår dåligt.

Vad tyckte du om den här texten?

Till toppen av sidan