Panik - lämna sidan!
Att sälja sex och att köpa sex

Köpa sex

Att få sex mot ersättning är olagligt. Det gäller alla typer av sex och oavsett om betalningen är pengar, saker eller aktiviteter. Du kan få stöd och hjälp om du har köpt sex, eller om du har funderat på att köpa sex.

Betalapp i mobiltelefon.
Det är olagligt och straffbart att köpa sex.

Du kan inte veta varför någon säljer sex

Sex ska kännas bra för alla som är med. Bra sex är när alla är med av fri vilja och har samma möjlighet att njuta eller att säga nej om det är något man inte vill göra.

En del tänker att det inte är en så stor grej att betala för sex och att den man betalar ändå gör det frivilligt. Men det är förbjudet att ge ersättning för sex. Du kan aldrig se om personen du köper sex av gör det frivilligt, eller för att hen känner sig tvingad eller mår dåligt.

Det är olagligt att köpa sex

Det spelar ingen roll vilken sorts sex det handlar om, var det sker, hur ni har fått kontakt eller om ni känner varandra sen tidigare. Det är alltid olagligt att köpa sex. Det gäller även att försöka köpa sex, eller att luras och inte betala. Du kan straffas med upp till ett års fängelse om du köper sex. I vissa fall kan sexköp också räknas som våldtäkt, vilket ger ett högre straff. Läs mer om lagar kring att köpa sex här: Köpa och sälja sex - vad säger lagen? 

Sexköp bidrar till människohandel

Du kan bidra till människohandel genom att köpa sex eller genom att låta någon annan ordna så att du får sex. Människohandel finns både i Sverige och i andra länder. Du kan inte se om någon är utsatt för människohandel. Människohandlarna försöker ofta få det att se ut som att den som säljer sex gör det frivilligt, men många som säljer sex mår dåligt.

Att köpa sex kan påverka din framtid

Olika personer tänker och känner på olika sätt efter att ha betalat för sex. En del tycker inte att det är något problem. En del mår dåligt. Det kan kännas jobbigt att veta att den du betalat inte skulle ha varit med på sexet utan någon form av ersättning.

Det är bra att tänka igenom hur det kommer att påverka ditt och andra personers liv, oavsett hur du känner och vad du tycker är rätt och fel.

Saker att fundera över innan du köper sex av någon: 

  • Det är olagligt och straffbart att köpa sex. Att bli åtalad och dömd kan påverka ditt liv på flera sätt, du kan till exempel få svårare att få jobb.
  • Du kan aldrig veta hur den du har köpt sex av egentligen mår. Många som säljer sex gör det för att de känner sig tvingade eller för att de mår dåligt. En del säljer sex som ett sätt att skada sig själva. Genom att köpa sex kan du ha varit med och bidragit till att en person mår dåligt och fortsätter göra något som är skadligt för hen.
  • Det är vanligt att känna skam och skuld efter att ha betalat för sex. Det kan leda till andra problem som till exempel att du får svårt att sova, ångest och depression.
  • Du kanske har något i ditt liv som känns svårt och som får dig att köpa sex. Men att köpa sex kommer inte att lösa dina problem eller göra att du mår bättre i längden. Det finns bra hjälp att få om du mår dåligt.
  • Har du kompisar som påverkar dig? Att köpa sex kanske får dig att känna som att du är en del av gruppen. Men det är säkert fler än du tror som tycker att det känns fel och mår dåligt över det. De andra kanske inte vågar säga ifrån, fast de egentligen vill det. Kanske blir de gladare än du tror om du vågar vara först med att säga ifrån.
  • Att köpa sex kan bidra till grövre brottslighet. Människohandlarna håller ofta på med annan grov brottslighet vid sidan om. Det betyder att du, genom att betala för sex, också kan bidra till annan kriminalitet.

Du kan få stöd och hjälp

Det finns hjälp att få om du har köpt sex och vill prata med någon om det. Även du som inte har köpt sex men funderat på att göra det kan få hjälp genom att prata med någon. Du kan till exempel kontakta en ungdomsmottagning.

På nätet finns flera ställen som du kan ringa, mejla eller chatta med. De flesta kan du kontakta anonymt. Du kan hitta en lista på såna ställen här: Stöd och hjälp om du mår dåligt. Du kan till exempel ringa anonymt till PrevenTell, hjälplinjen vid oönskad sexualitet.

Du kan också kontakta socialtjänsten där du bor. På vissa ställen i landet finns särskilda mottagningar för dig som köpt sex, så kallade KAST-mottagningar. De erbjuder bland annat samtalsstöd. Här kan du hitta din KAST-mottagning: Nationella samordningen mot prostitution och människohandel. En del mottagningar har en åldersgräns på 18 år. Kontakta mottagningen du vill gå till för att ta reda på vad som gäller om du är under 18 år. Du kan alltid vara anonym när du kontaktar mottagningen.

Aktuella artiklar

Artikel

Köpa och sälja sex – vad säger lagen?

Att köpa sex är olagligt. Det spelar ingen roll om ersättningen är pengar, alkohol, ett jobb eller något annat. Här kan du läsa mer om vad lagen säger om att köpa och sälja sex.

Svara varandra

Hur pratar man "dirty"?

Min tjej vill att jag ska prata "dirty talk" med henne. Men jag vet inte hur man gör. Vad ska man säga?

Svara varandra

Min tjej vill inte ha sex längre, vad ska jag göra?

Jag och min tjej brukade ha ett perfekt sexliv, men nu vill hon inte ligga längre. Vad hade du gjort i samma situation?

Svara varandra

Jag är beroende av porr, vad ska jag göra?

Jag är en trettonårig kille som blivit beroende av porr. Nu vill jag titta mindre på porr men vet inte hur.

Svara varandra

Varför blir jag inte kåt?

Jag blir inte kåt av något alls och vill inte ha sex med andra. Är det något fel på mig?

Svara varandra

Finns det killar som gillar lite större tjejer?

Många tjejer som väger mer än "normalvikten" skäms och mår dåligt över sina kroppar. Vad tycker ni killar om tjejer som är lite större?

Svara varandra

Vad blir killar kåta av?

Ge tips på vad killar blir kåta av!

Svara varandra

Han gjorde något när jag var full, är det mitt fel?

Förra veckan var jag på en fest där ja blev alldeles för full. Jag har fått återberättat att en kille tog med mig till toan och sedan vet ingen något mer. Skulle ni säga att detta är mitt fel?

Fakta

Tips till dig som är ihop med någon som får ont vid sex

Du som är ihop med någon som har ont vid sex, kan göra mycket för att stötta och hjälpa.

Svara varandra

Vad lyssnar ni på när ni onanerar?

Vad lyssnar ni på för musik när ni onanerar?

Till toppen av sidan