Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Kan jag vara säker på att jag är gay och hur berättar jag?

Hej, jag har under det senaste året kommit fram till att jag är gay. Jag är säker på att jag är det och jag tänker ofta att jag skulle vilja berätta för någon, men det som stoppar mig ifrån att göra det är att jag aldrig har varit i en relation eller ens kysst någon oavsett kön och därför känner jag att jag inte kan vara helt säker.

Jag vet att mina föräldrar skulle acceptera mig oavsett läggning men jag har inte riktigt den relationen till dem. Jag har inga vänner jag kan prata med. Min närmsta vän kan säga lite homofobiska grejer ibland, utan att inse det. Så om jag berättar för henne skulle hon inte se mig på samma sätt längre och jag kan inte riskera det för jag har ingen annan.

Vad ska jag göra, bör jag berätta för någon och kan man vara säker utan att ha varit i en relation?
/övertänkande tjej 17 år

Svar:

 • Om du har någon att lita på så berätta för hen.
  /Anonym
 • Hej 17 åriga tjejen! Jag är Alex och jag är trans och lesbisk/homosexuell. Jag blev kär i en tjej som gick i vår klass.. Jag visste inte om jag va kär i den här tjejen eller inte. Jag var väldigt orolig. Men sen 2022 så kom jag ut! 🏳️‍🌈 
  /Alex. 13 år 🏳️‍🌈
 • Förut hade jag aldrig tänkt på min läggning, det var liksom uppenbart att vara straight. Jag hade också fått känslor för fyra tjejer genom åren liksom. Men när jag fick en ny klass när jag började 8:an så kollade en kille i min klass på mig, o han liksom kollade på mig omklädningsrummet och så. And I was like ”maybe i'm bi.” Men jag vet inte riktigt, jag är fortfarande ung. Så jag har fortfarande tid att tänka på min sexuella läggning.
  / Noah, 14 år 🤍🎂
 • Man kan aldrig vara säker på att man är gay. Jag själv, va aldrig säker på det, men jag tyckte att jag alltid tänkte på det för mycket, så jag slutade tänka på det för mycket och bara bestämde mig för att jag var bisexuell.

  Jag har alltid gillat tjejer, och killar från en ung ålder, och jag berättade aldrig det direkt till någon, för att det är inte något man måste berätta.

  Du behöver inte ge dig själv en "label" bara för att du gillar tjejer eller killar, det är helt okej att bara säga eller tänka "jag gillar en tjej" utan att någon behöver veta. Det är inte obligatorisk att du kommer ut till alla. Gör det när det känns rätt för dig. Det är ditt liv.

  Kom ihåg att du måste inte vara säker eller ge dig själv en "label". Oroa dig inte för mycket. Bara njut av livet, tänk inte för mycket på det och gör det när du känner dig mer säker.
  /Bisexuell tjej <3
 • Du behöver inte alls vara 100% säker på vilka labels som passar dig!! Det är bara ord!!! Kör på det som känns rätt nu och du känner annorlunda senare är det bara att växla om. Har själv haft samma fråga men bestämt att inte slösa tid med att grubbla på det så länge som jag inte har kännt attraktion till någon man. Jag är lesbisk!!! Och det känns så bra :)) Att inte ha någon att snacka om är också en struggle jag känner igen.. och att hitta nya människor är verkligen det läskigaste på jorden. Men jag har tyckt att det är lättare i cirklar där man har något gemensamt. I just fallet att behöva prata om sin sexualitet med någon är ju LGBTQ-umgängen det självklaraste, till exempel LGBTQ-föreningar i skolan eller lokala evenemang.
  /lebb 20år
 • Personligen tycker jag att detta trams om sexualiteter är ganska överskattat om du vet att dina föräldrar accepterar dig no matter what. Det är väl bara att älska vem man vill? Om inte du gör en stor grej av det, kommer nog ingen göra en stor grej av det (om de inte har fått för sig att HBTQ är hela ens personlighet och tillvaro så fort man säger att man är gay). Och om de har det är det väl bara att säga att det är fel och att du har ett liv ig. Stressa inte med det. Det är dåligt för blodtrycket. Älska vem du vill (bara de är med på det) och om vissa inte accepterar dina preferenser är det väl deras problem. Och om din vän inte accepterar dig, bör du nog tänka över varför hon är din vän, för vänner ska stötta varandra.
  /Random främling på internet
 • Asså för det första är du väldigt modig, då det kan vara väldigt skrämmande att komma ut till till släkt och vänner. Insåg att jag själv gillade tjejer när jag gick i 6:an men tryckte bort dom känslorna och försökte vara med killa,  gick aldrig bra. Det tog väldigt långt tid innan jag själv acceptera hur jag är och vem jag blir kär i. Hatar också för den delen att komma ut ska vara en stor grej. Men jag valde själv till vilka jag kom ut till och började med att prata med min bror som är bi och var väldigt stöttande. Därifrån kom jag ut till flera och lät det ta den tid det tar det är inget som man ska ha bråttom med förrän man känner sig redo själv. Du kanske inte vill samla hela familjen och komma ut för alla samtidigt då du inte vet hur dom ska reagera. Så ta det bara steg för steg och du kanske väljer komma ut till bara din mamma eller pappa. Så länge du känner dig trygg med personen. Det är också ditt eget val hur du gör och vilka som behöver veta. Om det din kompis säger sårar dig, prata med henne om att du är gay och hur du känner när hon säger såna saker. Är hon en riktig vän så kommer hon att stötta dig i vått och tort. Jag hade rått dig komma ut för då det tar väldigt mycket på ens psyke att dölja såna viktiga saker för sig själv.
  /Stolt gay
 • Om du har kommit fram till att du är gay så är det så du känner just nu. Det är såå viktigt att man får experimentera lite liksom och träffa olika människor för att sedan ta reda på vem man gillar. Men att ha en bestämd sexualitet kan också vara skönt. Man kan känna sig mer som en själv och få bättre självkänsla. Min gamla vän berättade att hon var gay, men efter ett tag ändrade hon sig. Då sa hon att hon var bisexuell istället. Och enligt mig är det helt okej att ändra sig! Om du tror att det skulle hjälpa dig att berätta, så gör det! Berätta för någon du litar på och känner. Om du inte är redo för dina föräldrar, prata med en kurator till exempel. Ingen kan bestämma över dig och din kompis måste förstå att du är den du är. Det spelar ingen roll om du aldrig varit i en relation förut, skulle du känna annorlunda i framtiden är det helt okej.
  /14-åring❤️

Mer på UMO

Svara varandra

Straight men nyfiken på andra killar, hur gör man?

Jag är hetero men nyfiken på att ha sex med andra killar.

Artikel

Tips på att komma ut

Hur kommer man ut? Det finns lika många svar på den frågan som det finns sätt att göra det på. Du kan komma ut på olika sätt till olika personer.

Svara varandra

Religionen förbjuder att jag gillar killar

Min religion förbjuder att jag gillar killar men jag gör det ändå. Vad ska jag göra?

Artikel

Stöd om du är utsatt för hot eller våld av familjen på grund av din sexuella läggning eller könsidentitet

Är din familj rädd att förlora sin heder för att du är homosexuell, bisexuell, trans eller queer?

Svara varandra

Hur ska man bete sig när någon kommer ut?

I sommar ska jag träffa en gammal vän (inte träffats på ett år) som flyttade och förändrade hela sitt liv. Jag har lätt för att acceptera alla för den man är, och den vännen är troligtvis gay.

Svara varandra

Fler som inte vill bli ihop med någon?

Jag är 15 år och kille. Men jag vill ej bli ihop med någon. Är det någon som känner igen sig? Är det normalt?

Artikel

Vad är hbtqi?

Hbtqi är en förkortning som handlar om flera olika grupper. Ibland används inte alla bokstäver. Ibland används fler bokstäver.

Svara varandra

Hur får jag som gaykille pojkvän?

Hur ska jag göra för att få pojkvän? Jag är en snart 17-årig gay-kille.

Svara varandra

Hur ska jag få andra att sluta sexualisera vår relation?

Jag är i en lesbisk relation och när vi syns utomhus blir vi ofta sexualiserade. Detta har gjort mig frustrerad i många år. Kan man göra något för att få ett slut på detta?

Egna berättelser

Onanin hjälpte mig att förstå att jag inte är straight

Plötsligt var jag blöt och min hand hade börjat klämma på mitt bröst, SÅ SKÖNT. Men här kommer vi till saken ...

Till toppen av sidan