Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Min familj accepterar inte homosexualitet eller feminina kläder, hjälp!

Fråga

Jag kan inte vara mig själv i min familj. De accepterar inte att jag klär mig i rosa eller tajta kläder. De tycker inte att det passar mig eftersom jag är kille. När jag har klätt mig lite mer som jag själv vill har jag blivit utskälld och hotad.

Jag är inte säker på min sexualitet, men jag skulle aldrig kunna komma ut som bisexuell eller homosexuell. Jag är rädd att nåt hemskt skulle hända om min familj upptäckte en sån sak.

Mina föräldrar är stränga med religion och våra traditioner. Det är omöjligt att ändra hur de tänker. Jag älskar min familj och har mycket skuldkänslor eftersom jag inte vill såra dem. Men jag är rädd att jag inte klarar att vara som de vill.

Hjälp, vad ska jag göra?

Svar

Jag tycker att du ska börja med att berätta om din situation för en vuxen du litar på. Det kan till exempel vara en lärare, skolkuratorn eller någon på en ungdomsmottagning.

Prata med en kompis först om det känns lättare. Då kanske du kan få stöd så att du vågar prata med en vuxen.

Du kan också kontakta RFSL stödmottagning. De är vana att stötta personer som blir utsatta för hot på grund av sin sexuella läggning eller sin könsidentitet. Du kan vara anonym när du ringer eller mejlar dem.

Du skriver att du har skuldkänslor och inte vill såra din familj. Det är inte bra att vara ensam med de känslorna. Du kanske börjar tänka att det är fel på dig själv. Men det är inte fel på dig eller på hur du klär dig.

Du skriver också att du är rädd för att något hemskt ska hända om din familj upptäcker att du är bisexuell eller homosexuell. Jag vet inte exakt vad du är rädd för. Det är viktigt att du vet var du kan få hjälp om du skulle behöva det:

  • Kontakta socialtjänsten om du är rädd för att något ska hända dig eller om du behöver skydd från hot eller våld.
  • Ring telefonnummer 112 om du är i fara och det är bråttom.

Många unga i liknande situation är rädda för att bli dåligt behandlade, utsatta för hot eller våld, eller bli utfrysta ur familjen. Vissa är också rädda att bli dödade av någon i sin familj eller släkt.

En del unga är rädda att bli bortgifta. En del unga är också rädda att tvingas träffa läkare, psykologer eller religiösa ledare som försöker få dem att bli heterosexuella.

Alla personer har rätt till sin sexuella läggning, sin könsidentitet och att klä sig som man vill. Ingen person ska behöva bli hotad eller utsatt för våld. Du har rätt att må bra och det finns hjälp att få.

Med vänliga hälsningar
Sandra Sarin, samordnare våld i nära relation och hedersrelaterat förtryck

Mer på UMO

Artikel

Blir du kontrollerad av din familj?

Bestämmer familjen vem du ska gifta dig med? Har de åsikter om din fritid, dina kläder och dina kompisar? Får du inte bli ihop med någon? Ingen får försöka kontrollera dig eller behandla dig illa för att de tycker att du lever på fel sätt. Inte ens din familj. Du har rätt att må bra och det finns hjälp att få.

Egna berättelser

Min pojkvän är hemlig på grund av föräldrarnas kultur

Jag lever ett dubbelliv. Mina föräldrar skulle aldrig acceptera att jag hade en pojkvän på grund av deras religion och kultur. Flickor som umgås med killar är smutsiga och drar skam över släkten, anser dem.

Svara varandra

Personer från mitt hemland ställer jobbiga frågor

De frågar saker som "vet din mamma att du har så här tajta byxor", eller "du är 15 år gammal varför lägger du tid på skolan och sånt när du till slut kommer att gifta dig och bli hemmafru". Jag blir jättearg och besviken. Hur kan jag undvika deras jobbiga frågor?

Svara varandra

Hur ska jag komma ut som gay i min lilla stad?

Jag bor i en småstad där rykten sprids fort och de flesta har konservativa idéer. Bara jag pratar med en slumpmässig person så kommer det indirekt fram att den är homofob.

Artikel

Att prata om problem i familjen på en ungdomsmottagning

Här kan du se en film om hur ungdomsmottagningen kan hjälpa dig om du inte får vara ihop med den du vill.

Till toppen av sidan