Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Hur ska man bete sig när någon kommer ut?

Hej! I sommar ska jag träffa en gammal vän (inte träffats på ett år) som flyttade och förändrade hela sitt liv. Jag har lätt för att acceptera alla för den man är, och den vännen är troligtvis gay. Hur skulle du/ni ta emot det utan att det blir stelt?
/Kille 14 år

 

Svar:

 • Stötta den och gör så att han känner sig bekväm med det. Jag fattar att det kan kännas konstigt först men det kommer bli bättre. Skapa inte skämt eller mobba eftersom då kan han bli kränkt av det. Det bästa är att du bara beter dig som vanligt. Fråga om han vill prata om det!
  /hanna
 • Se bara till att han känner sig bekväm med att prata om det. Det är även viktigt att visa att du fortfarande bryr dig om honom och accepterar honom för den han är. Människor är väldigt olika. Vissa blir exalterade och vill prata om sin sexualitet medans andra inte vill prata om det. Se till att du agerar på ett sätt som gör honom glad.

  Egentligen spelar det inte så stor roll mellan er och du borde bara fortsätta hänga som vanligt så att det inte blir stelt.
  /Max
 • Men ta det bara lugnt och visa inte personen att du är obekväm! Försök att ändå förstå den lite och inte bara svara okej! LYCKA TILL!
  /Anonym
 • Jag skulle ha stöttat personen och inte ha haft skrattat eller sagt "skojar du?" typ för då kan den personen tycka att det är fel att gilla vem dom vill. Det är okej att att gilla vem man vill.
  /Tina 
 • Man ska visa att man bryr sig och man ska inte börja bete sig annorlunda.
  /Ebba
 • Jag skulle inte brytt mig!
  /Alias
 • Det bästa råd jag kan ge är att försöka matcha personens energi. För vissa är det en stor grej att komma ut, som tar mycket mod, och då ska det kunnas tas på allvar. andra föredrar att berätta i förbifarten och inte göra en stor grej av det, och då kan det kännas jobbigt om den man pratar med gör det till en stor grej.
  /Eliott
 • Det är bara att vara som vanligt och det spelar väl ingen roll om han är gay.
  /Pete5
 • Jag skulle säga att jag blev glad. Men du ska inte göra det till nån big deal heller. Jag menar om din tjejkompis kom till dig och sa ”jag gillar killar” så skulle du inte tyckt det va nåt extra lixom. Och det är precis lika naturligt att vara homosexuell.
  /Joline
 • ”Jag hade mina misstankar” eller ”Måste vara skönt att ha kommit fram till det” eller nåt sånt. Om hen säger det lite mer som en ”grej” så kan det vara bra att säga att du uppskattar att hen berättar det. 
  /M
 • Hej! Jag tror att det bästa sättet att ta emot det är att visa din vän att du fortfarande stöttar och älskar dem oavsett. Det är viktigt att visa att du är öppen och vill lyssna.
  /✌
 • Jag har en kompis som nyligen kom ut som lesbisk, och jag sa bara typ: ”okej, modigt att du vågar berätta”. Sedan så kan ni antingen prata om något annat, eller om han vill prata om sin läggning så kan ni göra det, det är helt upp till honom. Du lär nog märka om han vill prata om det eller inte!
  // hon som tror hon är bisexuell och hoppas på att bli bemött på detta sätt när hon kommer ut
 • Gör ingen stor grej av det. Om han säger ”jag är bög” säg typ ”nice, vad ska vi äta förresten?” asså va bara casual om det för man ska inte behöva göra en stor reveal om sin sexualitet som om det vore att berätta att man är gravid. Få han att känna sig som vanligt!
  /S
 • Skulle säga "vad glad jag blir att du berättar" och "grattis" och "jag stöttar dig och lyssnar gärna om du vill berätta mer!". Tänker att det ändå är lite mer speciellt än att nån berättar att hen är hetro, för då behöver man ju oftast inte komma ut, man bryter ingen norm liksom. Så bra att bekfärta lite extra tror jag.
  /Anonym
 • Var normal, du kan ingenting annat än att finnas där för hen.
  /Elise lesbisk 18 år
 • Visa att man bryr säg och att man inte tänker börja behandla kompisen annorlunda pågrund av hens läggning. Säg typ något i stil med ”tack för att du berätta” och läs av stämningen för att se om en kram skulle vara passande.
  /<3
 • Svara som om det bara var normalt men lite kul. Upprepa vad dom sa tex ”Jag e gay” ”E du gay? Det är självklart att jag kommer alltid supporta dig” Bärätta om att du e kompis men honom oavsett hans sexualitet.
  /Slaying everyday queen
 • Fråga om han är gay i förväg så kan du förbereda dig mentalt och hur du ska lägga upp mötet.
  /ALLAS LIKA VÄRDE I SAMHÄLLET ÄR det JAG BRINNER FÖR I MITT LIV
 • Du behöver inte reagera så jättemycket. Visa bara att du accepterar personen genom att le och kolla på hen samtidigt som du säger ok och tackar för att hen litar på dig:)
  //L
 • Jag har en kompis som kom ut som bisexuell och det bästa är bara att agera normalt, kanske fråga något som inte är okänsligt. Frågor tyder bara på att du är bekväm med situationen men det får inte vara för påträngande!! Till exempel frågade jag min kompis ifall hen gillar någon särskild eller om hen berättat för någon annan osv.
  /Tjej 18 år
 • Jag skulle bara vara som vanligt mot denna personen. Ni kan göra något som ni tycker är roligt, till exempel bada eller äta glass tillsammans. Om den här personen vill berätta för dig att den är gay då gör den nog det. Annars kan du fråga lite försiktigt om du vill. Tänk bara på att inte tjata om hen inte vill berätta. Lycka till! :)
  /En tjej ;)
 • Hej! Jag tycker inte du ska säga att du inte bryr dig eller liknande därför att det kan tas som att det är oviktigt. Istället hade jag sagt tack för att du berättar, och om den vännen inte säger något kan man alltid fråga, det känns som något många uppskattar, att man inte antar.
  /Dansa i regnet, 17
 • Det är fint att du vill vara beredd:) men fråga inte om han har ett crush på just dig. Efter han har pratat ut sig säg alltid ”tack för att du delade med dig det med mig” man får en sån varm känsla av förtroende.
  /14 årig omni tjej

Aktuella artiklar

Svara varandra

Vad gillar tjejer att prata om?

Vad gillar tjejer att prata om i telefon, asså efter man frågat ”hur mår du” ”hur har din dag vart” o sånna saker?

Svara varandra

Hur frågar man "chans"?

Jag är tror att jag är kär i en tjej, men hur frågar man henne om hon vill vara ihop med mig? Vad säger man?

Svara varandra

Hur pratar man "dirty"?

Min tjej vill att jag ska prata "dirty talk" med henne. Men jag vet inte hur man gör. Vad ska man säga?

Svara varandra

Är det normalt att inte fått sin första kyss?

Är det normalt att inte ha fått sin första kyss till man är 17 ? Och att inte haft ett förhållande än? Alla jag känner har fått sin första kyss och har en partner.

Svara varandra

Kan jag vara säker på att jag är gay och hur berättar jag?

Hej, jag har under det senaste året kommit fram till att jag är gay. Jag är säker på att jag är det och jag tänker ofta att jag skulle vilja berätta för någon, men det som stoppar mig ifrån att göra det är att jag aldrig har varit i en relation eller ens kysst någon oavsett kön och därför känner jag att jag inte kan vara helt säker.

Svara varandra

Hur säger jag att jag inte vill träffa henne mer utan att såra?

På "daten" tyckte jag det var stelt och klickade inte riktigt men hon sa och jag tror hon tyckte att det var roligt att ses.

Svara varandra

Kommer jag någonsin hitta kärleken?

Jag vet liksom inte vad jag ska göra. Jag vill bara kunna få uppleva en romantisk relation någon gång i livet, och även om det låter dramatiskt från en 20-åring känns det väldigt hopplöst just nu.

Artikel

Tips på att komma ut

Hur kommer man ut? Det finns lika många svar på den frågan som det finns sätt att göra det på. Du kan komma ut på olika sätt till olika personer.

Svara varandra

Religionen förbjuder att jag gillar killar

Min religion förbjuder att jag gillar killar men jag gör det ändå. Vad ska jag göra?

Svara varandra

Hur gör ni er partner glad?

Låt oss säga att er tjej/kille är ledsen efter en lång dag. Vad är det ni brukar göra för att uppmuntra dem?

Till toppen av sidan