Panik - lämna sidan!
Fråga

Hur vet jag att mina spermier funkar?

Fråga

Jag undrar var man kan kolla sin kvalité på sina spermier? Jag är orolig att mina inte är tillräcklig bra för att kunna få barn.

Svar

Det här är en vanlig fråga som många ställer till oss. För att sjukvården ska undersöka om dina spermier är friska brukar det krävas att du försökt få barn i ungefär ett år utan att lyckas.

Det beror på att det är en dyr undersökning som oftast inte visar några fel på spermierna. Undersökningen visar bara kvalitén på spermierna just då undersökningen görs.

Du har antagligen helt friska spermier om du inte haft några allvarliga infektioner eller andra sjukdomar i testiklarna. Då kommer du kunna bli förälder i framtiden. 

Skydda dig mot könssjukdomar, eftersom till exempel klamydia och gonorré kan ge inflammationer som kan göra det svårare att göra någon gravid.

Om du vill prata mer om dina tankar om det här kan du kontakta en ungdomsmottagning eller vårdcentral.

Aktuella artiklar

ArtikelSperma

Sperma är det som kommer ut ur penisen när du får utlösning. En utlösning är cirka tre till fem milliliter vätska, ungefär som en tesked. Ofta börjar kroppen bilda sperma när man är mellan 13 och 15 år, men det kan komma både tidigare och senare.

Penisen och pungen

Här hittar du innehåll om penisen och pungen.

Till toppen av sidan