Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Varför kommer det ingen sperma när jag runkar?

Fråga

Jag får inte ut någon sperma när jag runkar, vad beror det på? Är jag steril eller något annat? Jag fyller snart 13 år.

Svar

Anledningen till att det inte kommer någon sperma när du onanerar är troligtvis att du inte börjat bilda någon sperma ännu. Det innebär inte att du är steril. De flesta killar börjar bilda sperma när de är i 13–15-års åldern, men det kan börja bildas både tidigare eller senare.

Oavsett om du får utlösning eller inte kan det kännas skönt att onanera och du kan få orgasm, så fortsätt gärna att onanera om det känns bra.

Har du inte börjat få utlösning när du är 15 år och du märker att din pubertet är sen, kan du kontakta elevhälsan, en ungdomsmottagning eller en vårdcentral för att få svar på vad du kan göra åt det. Om det behövs kan puberteten sättas igång med hjälp av mediciner.

Med vänliga hälsningar
Annelie Nordner, sjuksköterska och psykoterapeut

Mer på UMO

Artikel

Onanitips - penis

Alla sätt att onanera på är lika bra och lika rätt. Vissa kan känna sexuell njutning och få orgasm bara genom att fantisera, men många vill ha någon sorts beröring. Det viktigaste är att du hittar det som känns skönt för dig.

UMO-podden

Jag skäms när jag onanerar

06. "När jag var yngre kändes det fel efter att jag onanerat. Jag vet inte varför. Ingen sa att runka var dåligt. Kanske kände jag mig för ung eftersom ingen pratade om det."

Till toppen av sidan