Panik - lämna sidan!
Puberteten

Vad händer i puberteten hos killar?

Puberteten brukar börja någon gång mellan 9 och 14 år. Det första som händer är att testiklarna som finns i pungen börjar växa och bilda mer testosteron. Sen händer mycket annat också. Både med kroppen och med tankar och känslor. Det kan kännas både roligt och jobbigt.

Två killar i 13-års åldern.
För killar brukar puberteten hålla på fem till sex år.

När börjar puberteten?

För killar brukar puberteten börja någon gång mellan 9 och 14 år. Hela puberteten brukar ta fem till sex år. 

När du kommit en bit in i puberteten växer du mycket. Ibland kan du kan växa flera centimeter på bara några månader. När puberteten är färdig har du också vuxit färdigt på längden. 

På 1177.se kan du läsa mer om hur barn växer.

”Jag är en 16 år gammal kille. Efter att jag började nian har jag bara vuxit ett par centimeter. Innebär det att jag slutar växa snart?”

Fråga UMO: Kommer jag växa mer?

Kroppen växer inte bara på längden utan ändrar också form. Du kan få bredare överkropp och axlar och mer muskler.  

När kroppen växer snabbt kan du få bristningar i huden. Bristningar ser ut som streck eller ränder. De brukar blekna med tiden.  

Du kan läsa mer om hudbristningar här.

Hur vet jag att jag är i puberteten?

Det första som händer i puberteten är att testiklarna som finns i pungen börjar växa och bilda mer testosteron. Hormonet gör att pungen blir mörkare och mer rynkig. Även penisen växer.

Testiklarna börjar tillverka spermier. Det betyder att du är könsmogen och kan göra någon gravid om spermierna kommer in i någons slida. 

Under puberteten är det vanligt att du får utlösning på natten när du sover. För en del händer det bara någon enstaka gång medan andra får det under flera års tid. Du kan också ha stånd när du vaknar på morgonen.

Talgkörtlarna börjar synas tydligare vilket gör att du kan börja se prickar och knottror på penisen och pungen. Under förhuden börjar smegman, en vitaktig smörjande vätska, bildas.  

Könet kan börja lukta annorlunda i puberteten.

Hår på kroppen

Du börjar få mustach och skägg. I början är det ganska tunt men med tiden blir det mer. Det brukar starta på överläppen och sprider sig till kinderna och hakan. Hos en del kan hårväxten fortsätta att öka och bli kraftigare långt upp i vuxen ålder. 

Du får hår på könet och under armarna. Det är också vanligt att du får mer hår på andra delar av kroppen som armarna, benen, låren, rumpan, ryggen och bröstet.

Du kan läsa mer om hår på kroppen här.

Du börjar svettas mer

Det är vanligt att svettas mer. Svetten kan också börja lukta på ett sätt som den inte har gjort tidigare. Du kan behöva tvätta dig oftare. Du kan också använda deodorant under armarna om du tycker att det behövs.

Du kan läsa mer om att svettas här.

Att komma i målbrottet

Din röst förändras. Det beror på att delar i halsen växer. Den kan ibland låta lite skrovlig eller växla mellan ljusare och mörkare. Det är det som kallas för målbrottet. Efter ett tag mörknar och djupnar rösten.

Även killars bröst växer

Även hos många killar växer bröstkörtlarna. Det kan både synas och kännas som en liten knöl under ena eller båda bröstvårtorna. Det kan även kännas lite ömt. Efter ett tag brukar bröstkörteln bli liten igen. 

Här kan du läsa mer om killars bröst. 

Du kan få finnar och pormaskar

Under puberteten börjar talgkörtlarna producera mer fett än tidigare, ibland mer än vad som egentligen behövs. Du kan märka det genom att huden blir glansig, särskilt runt näsan och i pannan, men också på kinderna och ryggen. Att huden blir fetare kan göra att du får finnar och pormaskar. Finnar har alltså ingenting med dålig hygien att göra. 

Här kan du läsa mer om finnar.

Under puberteten blir håret på huvudet också snabbare fett än tidigare.

Sexlust

Du kan vara kåt, onanera och få orgasm redan innan du är könsmogen. Men när du blir könsmogen kan du få mer lust och längta efter sex. Även om du har onanerat tidigare är det oftast under puberteten som de flesta börjar onanera mer medvetet. Kanske tänker du oftare på sånt som har med sex att göra och funderar på hur det kommer att kännas första gången du ska ha sex med någon annan.

Tankarna på sex kan göra att du lätt får stånd. Ibland händer det utan att du själv förstår varför. Det kan till exempel vara när du sitter på en buss som skakar eller när du cyklar på en grusväg. Skakningarna gör att det går signaler direkt till penisen, utan att de går förbi hjärnan. Det kan kännas pinsamt och du kan lätt tro att du är ensam om att få stånd fast du inte vill, men det är väldigt vanligt.

Tankarna och känslorna förändras 

Ditt humör kan ändras snabbare än tidigare. Du kan bli irriterad på saker du inte blev irriterad på tidigare. Du kan känna dig ledsen ibland eller börja fundera mer.

Prata med någon om du har några frågor, eller om puberteten känns jobbig på något sätt. Det kan till exempel vara skolsköterskan, skolkuratorn eller någon på en ungdomsmottagning

Kontakta skolsköterskan, en ungdomsmottagning eller en vårdcentral om du inte har fått några tecken på pubertet när du är 14 år. Puberteten kan sättas igång med hjälp av hormoner om det behövs. 

Läs mer om tidig och sen pubertet här.

När är puberteten klar?

Puberteten är helt klar när testiklarna fått vuxen storlek och du har slutat växa på längden.

Aktuella artiklar

Svara varandra

Vad gör ni tjejer när ni går in tillsammans på toaletten?

Vad gör tjejer egentligen när de går in flera på toaletten samtidigt?

Svara varandra

Finns det killar som gillar lite större tjejer?

Många tjejer som väger mer än "normalvikten" skäms och mår dåligt över sina kroppar. Vad tycker ni killar om tjejer som är lite större?

Svara varandra

Komplex för mina små bröst - vad ska jag göra?

Jag vill börja tycka om min bröst och sluta va beroende av push up och annat men jag kan ju inte helt plötsligt bara få hälften så stora bröst.

Artikel

Tidig och sen pubertet

Om dina bröst inte har börjat utvecklas när du är i 13-årsåldern som tjej eller dina testiklarna inte har börjat växa i 14-årsåldern som kille kallas det sen pubertet. Då kan du prata med skolsköterskan eller någon på en ungdomsmottagning eller vårdcentral.

Svara varandra

När fick ni hår på nya ställen?

När fick ni hår på nya ställen och vilket var först?

Egna berättelser

Min mentor hjälpte mig när jag fick mens

Ju längre tid som hinner gå får jag bara en mer och mer obehaglig känsla av att jag har blött igenom. Jag funderar på vad tusan jag ska göra.

Svara varandra

Vill prata mer öppet med mina föräldrar, men hur?

Jag pratar sällan med mina föräldrar för jag undviker konversationer och när jag väl hamnar i en konversation så försöker jag döda den så snabbt som möjligt.

Svara varandra

Känner mig obekväm att byta om med andra!

Jag tror att en av anledningarna är att jag inte gillar mitt kropp /snopp. Vad ska man göra? Om det ens finns något att göra?

Svara varandra

Killar hur gör ni med håret i röven?

Är det fler killar som också har mycket rövhår och hår på rumpan samt runt analen? Om ja, brukar ni ta bort det?

Svara varandra

Hur slipper jag duscha efter idrotten?

Jag vågar inte duscha efter idrotten. Vad ska jag göra? Om jag struntar i att duscha så kmr alla tycka att jag är äcklig eller fråga: "ska du inte duscha"?

Till toppen av sidan