Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Penisen kommer inte in när vi försöker ha sex!

Fråga

Jag och min kille har försökt att ha sex flera gånger. Problemet är bara att han inte kommer in. Han säger att "det liksom inte öppnar upp" när han försöker föra in sin penis i mig. Jag tror att han har kommit in en gång, men jag är inte helt säker. Jag har aldrig haft samlag med någon förut.

Vad kan det här bero på? Jag vill verkligen att vi ska kunna få till det eftersom jag verkligen älskar honom.

Svar

Jag förstår att ni vill kunna ha samlag och jag är säker på att ni kommer att lyckas med det. Ibland kan man helt enkelt behöva lite träning innan det funkar. Precis som det är med andra saker man ska göra för första gången.

Om penisen inte kommer in i slidan kan det bero på att penisen inte är tillräckligt hård. Det är vanligt att ståndet mjuknar lite om man till exempel är nervös eller spänd, vilket man ju ofta är i början av ett förhållande.

En annan anledning kan vara att du inte är tillräckligt våt och upphetsad när han försöker tränga in. Vid upphetsning blir underlivet vått och svullet samtidigt som det öppnas upp och gör sig redo för att något ska kunna föras in. Därför är det viktigt att vänta med att föra in något i slidan tills du känner dig riktigt upphetsad.

Känn ingen stress över att det inte funkat med samlag hittills. Testa gärna med smeksex eller munsex innan ni prövar med samlag. Njut av att experimentera och upptäcka varandras kroppar.

Jag tycker att du ska boka tid på en ungdomsmottagning om det fortsätter att vara svårt med samlag. Då får du veta om det kan finnas någon annan orsak.

Med vänliga hälsningar
Sofia Alsing, barnmorska

Mer på UMO

Artikel

Sex första gången

Förlora oskulden, tappa oskulden eller sexdebut. Olika personer säger olika om att ha sex första gången. Tänk på att sex inte alltid blir som man tänkt. Och det är alltid okej att pausa eller avbryta.

Artikel

Smeksex – att pulla och runka av

Smeksex är när du använder händerna för att smeka och stimulera någons snippa eller penis, eller andra känsliga delar av kroppen. Andra ord för smeksex är petting, pulla, fingra eller runka av. Smeksex med dig själv kallas onani.

Artikel

Oralsex – att slicka en snippa

Att slicka någon är när du använder läpparna och tungan på någons snippa. Du kan suga, pussa eller slicka på klitoris, blygdläpparna och områdena runt omkring. Eller gnugga munnen mot snippan.

Artikel

Oralsex – att suga av

Att suga av någon är när du använder munnen på någons penis. Du kan föra munnen fram och tillbaka runt penisen. Eller suga, slicka och pussa på ollonet, penisskaftet och pungen. Många tycker det är skönt att bli avsugna, men inte alla.

Artikel

Samlag - slidsamlag

Slidsamlag är sex där en penis eller sexleksak förs in i slidan. Det är viktigt att du är kåt om du för in något. Slidan behöver vara våt för att det ska glida bra och kännas skönt.

UMO-podden

Varför får jag ont när jag har samlag?

59. "Det gjorde ont i slidöppningen och var en stark och svidande känsla".

UMO-podden

Min tjej får ont vid sex, hjälp!

58. "Ett tips är att inte ha samlag en period och istället ha andra typer av sex".

Till toppen av sidan