Panik - lämna sidan!
Utseende

Kropp och utseende

Många vill se bra ut, och tycker att det är kul att göra sig snygga. Men det kan bli jobbigt om du ofta jämför dig med andra personer och redigerade bilder. Hur påverkas du av olika ideal? Och vem bestämmer vad som är snyggt?

En person tar en selfie och ser glad ut.
Det finns inte bara ett svar på vad som är snyggt. Idealen förändras genom tiderna och skiljer sig åt i olika delar av världen. Dessutom har alla olika smak. Men det är ändå vanligt att jämföra sig med andra personer.

Det finns inget ”rätt” sätt att se ut

Många personer som syns i sociala medier, reklam och filmer kan vara ganska lika varandra. Det kan verka som att det finns ett rätt sätt att se ut.  

Men människor ser inte likadana ut. Olika personer har olika kroppstyp, är olika långa, väger olika mycket, har olika hudfärg och kroppar som funkar olika. Dessutom kan näsor, ögon, penisar, bröst, fötter, blygdläppar och hår se ut på väldigt många sätt.

Bilder kan påverka dig, även om de inte är helt sanna

På sociala medier ser du sånt som andra väljer att lägga upp. Det kan vara bilder som är tagna i särskilda vinklar, i särskilt ljus och som är ändrade med filter och appar.

De personer du följer kan alltså se väldigt annorlunda ut i verkligheten. Men även om du vet det, kan du bli påverkad och jämföra dig med redigerade bilder utan att tänka på det. 

Vanessa och Linda-Marie ger tips för att gilla sin kropp

I det här klippet från UMO-podden berättar Vanessa och Linda-Marie om vilka personer de mår bra respektive dåligt av att följa.

Här kan du lyssna på hela poddavsnittet: Hur kan jag gilla min kropp?

Är det fel fixa med sitt utseende?

Det är inget fel att vilja se bra ut, att sminka sig eller fixa med utseendet på andra sätt. Det kan kännas bra och vara kul. Men det lätt att tro att man ska må bättre om man ändrar på något, bara för att sen upptäcka att det inte hjälpte. Då kan man vilja ändra på fler och fler saker men ändå inte bli nöjd.

För en del blir utseendet så viktigt att de gör saker som är skadliga för hälsan. Till exempel använder använder olagliga kosttillskott, dopar sig, slutar äta eller gör farliga skönhetsoperationer.

Är du missnöjd med ditt utseende? Det kan bero på självkänslan

Ibland beror missnöje med utseendet inte på hur man ser ut, utan på något annat. Till exempel att man har det jobbigt på något sätt eller har svag självkänsla.

Självkänsla handlar om hur du tänker och känner om dig själv. Stark självkänsla gör att du tycker du om dig själv som du är, och vet att du är bra. Svag självkänsla kan göra att du bryr dig mycket om vad andra tycker och ofta känner dig osäker.

Läs mer och få tips för starkare självförtroende och självkänsla.

Ett tips är att ALDRIG jämföra dig med dem på sociala medier!


Anonym
 svarar på frågan Hur ska jag göra för att acceptera mitt utseende?

Hur mycket betyder utseendet för dig?

Här är tips på frågor du kan fundera över eller prata med andra om:

 • Är det verkligen ditt utseende som bestämmer hur du mår?
  Du kan må bra oavsett om du har stora eller små muskler, är lång eller kort eller kommer i puberteten tidigt eller sent. Du kan också må dåligt även om du ser ut precis som du vill.
 • Mår du bra av de konton du följer?
  Testa att sluta följa konton som handlar om utseende eller bara visar en viss typ av kroppar. Pröva att följa personer som lägger upp bilder som känns stärkande och inte följer idealen.
 • Varför tycker du om vissa personer?
  Är det för att de har en speciell hårfärg eller fina tänder? Eller är det viktigare att de bryr sig om dig, är ärliga, snälla, modiga, roliga eller något annat?
 • Går det att tänka annorlunda om kroppsideal?
  Finns det ideal som du önskar att du kunde strunta i? Finns det ideal i samhället som inte påverkar dig?
 • Är du med och påverkar idealen?
  Vilka bilder lägger du upp av dig själv på sociala medier? Hur kommenterar du andras utseende? Kan du göra något annorlunda för att alla ska känna att de är okej som de är?
 • Vad är fint och bra med din kropp? 
  Skriv upp vad din kropp kan göra och känna. Hur idealen än ser ut så har du en kropp som är värd att ta hand om.  Fokusera på det som är bra och fint med din kropp, leta inte fel, och försök att inte jämföra dig så mycket med andra. Här kan du läsa vad andra tycker är bra med sina kroppar: Kroppen är fantastisk!
Till toppen av sidan