Panik - lämna sidan!
Utseende

Kropp och utseende

Många vill se bra ut, och tycker att det är kul att göra sig snygga. Men det kan bli jobbigt om du ofta jämför dig med redigerade bilder eller andra personer. Hur påverkas du av olika ideal? Och vem bestämmer vad som är snyggt?

Person som tittar på sig själv i spegeln med en pratbubbla där det står "Tjena snyggning". Illustration
Alla är unika och bra som de är. Du kan gilla dig själv oavsett hur olika ideal ser ut.

Vad som uppfattas som snyggt har förändrats många gånger genom tiderna, och det skiljer sig åt i olika delar av världen. Dessutom har inte alla samma smak. Så det finns inte bara ett svar på vad som är snyggt.

Det finns många sätt att se ut

De personer som syns i reklam och filmer eller som har många följare på sociala medier, är ofta ganska lika varandra. De flesta är till exempel smala eller vältränade, och har ljus och slät hud. Det kan verka som att det finns ett rätt sätt att se ut.  

Men människor ser inte likadana ut. Olika personer har olika kroppstyp, är olika långa, väger olika mycket, har olika hudfärg och kroppar som funkar olika. Dessutom kan näsor, hakor, ögon, penisar, bröst, fötter, blygdläppar, hår och magar se ut på väldigt många sätt.

Bilder kan påverka dig, även om de inte är helt sanna

På sociala medier ser du bara det som andra väljer att visa. Många lägger bara upp bilder på sig själva som är tagna i särskilda vinklar, i särskilt ljus och som är ändrade med filter eller appar.

De personer du följer kan alltså se väldigt annorlunda ut i verkligheten. Men även om du vet det, kan du bli påverkad och jämföra dig med redigerade bilder utan att tänka på det.  

Alla blir mer eller mindre påverkade av det de ser omkring sig. Och alla behöver hitta bra sätt att tänka och känna kring sitt eget utseende och sin kropp.

Vanessa och Linda-Marie ger tips för att gilla sin kropp

I det här klippet från UMO-podden berättar Vanessa och Linda-Marie varför de mår bra av att följa personer i sociala medier som liknar dem själva. De mår inte bra av att följa personer som vill gå ned i vikt eller förändra sina kroppar.

Smink och skönhetsbehandlingar

Företag som säljer smink eller skönhetsbehandlingar kan tjäna pengar på att personer vill se bra ut. För att sälja mer använder de ofta influencers, fotomodeller och redigerade bilder för att få deras produkter och behandlingar att verka bra.

Det är inget fel att vilja se bra ut och sminka sig eller fixa med sitt utseende på andra sätt. Det kan kännas bra eller vara kul. Och många blir nöjda efter att ha gjort en skönhetsbehandling. Men det är också vanligt att tro att man ska må bättre om man ändrar på något, men att sen ändå inte må bättre. Man kan vilja ändra på fler och fler saker utan att bli nöjd.

Jämför du dig mycket med andra?

Det är vanligt att jämföra sig med andra. Många gör det, även personer som du tycker är jättesnygga.

Vill du veta hur andra tänker om sitt utseende? Då kan du titta eller lyssna på den här filmen från Tänk till UR: Har du komplex för ditt utseende?

Ibland handlar det om självkänsla

För en del blir utseendet så viktigt att de gör saker som är farliga för hälsan, till exempel använder olagliga kosttillskott, tar anabola steroider eller slutar äta. Men det är saker som brukar göra att man mår sämre efter ett tag.

Ibland beror missnöje med utseendet inte på hur man ser ut utan på något annat, till exempel att man har det jobbigt på något sätt. Det är vanligt att det beror på svag självkänsla.

Självkänsla handlar om hur du tänker och känner om dig själv. Stark självkänsla gör att du tycker du om dig som du är, och vet att du är bra. Svag självkänsla kan göra att du bryr dig för mycket om vad andra tycker och ofta känner dig osäker. Det går att träna på att få starkare självkänsla.

Hur mycket betyder utseendet?

Här är tips på frågor du kan ställa till dig själv, eller prata med andra om:

  • Är det verkligen ditt utseende som bestämmer hur du mår?
    Du kan må bra oavsett om du har stora eller små muskler, är lång eller kort eller kommer i puberteten tidigt eller sent. Du kan också må dåligt även om du ser ut precis som du vill. När trivs du med din kropp och ditt utseende och när gör du inte det?
  • Mår du bra av de konton du följer? 
    Du bestämmer vad du ska se. Du kan sluta följa konton som bara handlar om utseende, eller bara visar en viss typ av kroppar. Du kan börja följa personer och konton som lägger upp bilder som inte ser ut som idealen, och som känns stärkande för just dig.
  • Varför tycker du om vissa personer? 
    Är det för att de har en speciell hårfärg eller fina tänder? Eller är det viktigare att de bryr sig om dig, är ärliga, snälla, modiga, roliga eller något annat?
  • Går det att tänka annorlunda om ideal?
    Fundera själv eller prata med kompisar. Finns det ideal i samhället som inte påverkar dig? Vilka ideal önskar du att du kunde strunta i?
  • Är du med och påverkar idealen? 
    Vilka bilder lägger du upp av dig själv på sociala medier? Vad säger du om andras utseende? Fundera på om du kan göra något annorlunda för att du och andra ska känna att ni är okej som ni är.
  • Vad är fint och bra med din kropp? 
    Skriv upp vad din kropp kan göra och känna. Hur idealen än ser ut så har du en kropp som är värd att ta hand om.  Fokusera på det som är bra och fint med din kropp, leta inte fel, och försök att inte jämföra dig så mycket med andra. Här kan du läsa vad andra tycker är fantastiskt med sina kroppar.

Mer på UMO

Svara varandra

Mamma vill att jag sminkar mig, fast jag inte vill

Hon har aldrig gett mig en komplimang när jag är osminkad, men när jag är sminkad så ser jag att hon blir gladare.

Frågor & svar

Kan fillers och skönhetsoperationer ge bättre självkänsla?

Hur stor är risken att man blir som beroende och vill ändra fler och fler saker med sin kropp? Jag har alltid varit missnöjd med min kropp. Jag är ful och mina kroppskomplex gör att jag har väldigt låg självkänsla.

UMO-podden

Wilmas tankar: "Plötsligt tyckte jag mina höfter var fula"

60. Wilma har spelat in vad hon tänker om sin kropp. Hon berättar om hur ett filmklipp påverkade henne och hur hon gör för att inte tänka på det hon är mindre nöjd med.

Artikel

Könsnormer - ditt kön bestämmer inte hur du ska vara

Vi förväntas ofta se ut eller vara på ett visst sätt beroende vilket kön vi har. Men alla borde kunna vara sig själva, oavsett kön och vad andra tycker.

UMO-podden

Hur kan jag gilla min kropp?

27. "Jag insåg hur ovanlig bilden jag lagt upp på mig själv var. Det blev liksom en världsnyhet att jag såg ut som jag gjorde och var nöjd med det".

Egna berättelser

Sluta mobba långa personer!

Nu är det så här att jag är lång, asså extremt lång. Jag är längre än genomsnittet för en vuxen man och är 13 år.

Till toppen av sidan