Kropp och utseende

Några vill ha större muskler, andra vill bli smalare, ha längre ben eller större bröst. Många är missnöjda med någon del av sin kropp. Varför är det så? Vem bestämmer egentligen vad som är en fin och bra kropp?

En person som tittar sig i spegeln och säger: Tja snygging!

Bilderna ljuger!

Överallt i reklam, tidningar och filmer ser vi snygga och lyckade personer som ofta ser ganska lika ut. I de vanligaste reklambilderna är tjejerna ofta smala. Killarna är ofta långa och har stora muskler. De flesta modellerna har ljus hudfärg. Ingen har någon funktionsskillnad. Ingen verkar ha finnar. Såna bilder finns överallt. Det kan nästan verka som om det fanns ett enda rätt sätt att se ut.

Det är lätt att börja jämföra sig med de personerna, och tycka att det är något fel att inte se ut som de. Även om du säkert vet att bilder ofta är fixade med datorns hjälp, kan det vara lätt att glömma det och verkligen tro att många ser ut så.

Självklart är det bra om du tar hand om din kropp och sköter din hälsa. Men du ska inte behöva gå runt och vara missnöjd med din egen kropp.

Det bästa är att strunta i att försöka se ut som en modell, atlet eller världsberömd jättesnygg skådespelare. I stället kan du fokusera på vad som är fint och bra med den kropp du har. Allt den kan göra, allt den kan känna. Hur än kroppsidealen ser ut, så har du en kropp som är fantastisk och värd att ta hand om.

Se ut som andra eller ha en egen stil

Vad som anses vara snyggt eller perfekt ändras med tiden. Och även om det finns ett speciellt utseende som oftast syns i reklam, tidningar och på film, kan olika personer tycka att olika saker är snyggt. En del vill kanske ha en särskild stil för att visa att de är kritiska mot att reklamen bara visar ett sätt att se ut.

Om du umgås i en grupp som har en viss stil, som en klädstil eller musikstil, kanske du märker att den gruppen har vissa idéer om hur man ska se ut. Om alla dina kompisar till exempel sminkar sig mycket, kanske du känner att du själv måste sminka dig mycket för att passa in. Så klart finns det också personer som har en helt egen stil och inte bryr sig så mycket om vad andra tycker.

Vem tjänar på om du inte är nöjd med din kropp?

Skönheten kommer inifrån, sägs det ibland. Det sägs också ofta att det är personligheten som räknas. Samtidigt påminns vi hela tiden om allt som går att köpa och göra för att ändra utseende. Tv-serier och tidningar visar ofta människor som gör om sig på olika sätt.

Det finns en mängd produkter som påstås hjälpa dig att bli snyggare. Som smink, hårprodukter, bantningsmedel, hårborttagning, tandblekning, hudkrämer, solarier och kosttillskott. I tidningar och på nätet finns fullt av skönhetsråd och tips på sånt som går att köpa för att till exempel bli smalare eller få större muskler.

Det finns till och med reklam för hur du kan operera dig för att förstora eller förminska olika kroppsdelar, som läppar, bröst och könsorgan.

De som producerar och säljer sånt, tjänar alltså pengar på att många är missnöjda med sin kropp och sitt utseende.

Om alla plötsligt bestämde sig för att de såg helt okej ut och till exempel började köpa musikinstrument, resa, ta danslektioner eller gå på bio för pengarna, skulle ju skönhetsindustrin inte sälja så mycket längre.

Att fundera på

  • Du kan må bra och vara nöjd med dig själv, oavsett om du har stora eller små muskler, bröst eller rumpa. Du kan också vara ledsen eller må dåligt även om du ser ut som dem i till exempel tv-serier eller reklam.
  • Ibland kanske du tror att andra tittar kritiskt på dig. Men gör de verkligen det? Om du funderar på vilka du själv gillar att umgås med, kommer du antagligen på att det inte har ett dugg att göra med hur deras kroppar ser ut.
  • Om du frågar någon i din omgivning vad de tycker om hos dig, får du kanske svaret att du är schyst, är rolig att snacka med, är en bra kompis, har humor. Troligen får du inte svaret ”det är för att din kropp liknar en reklambild”.
  • Om du lägger mycket pengar på ditt utseende, gör ett experiment: Räkna ut hur mycket pengar du lägger på ditt utseende på ett år. Ta sen reda på vad du skulle kunna göra i stället för de pengarna. Skulle det räcka till ett par biobesök? En konsertbiljett? Eller kanske en resa till London?
  • Gör ett till experiment: Tänk efter vad du gillar hos din kropp. Vad kan den göra? Hur kan du njuta av den? Strunta i allt som du inte är nöjd med. Vad är fantastiskt med just din kropp?

Trosor som lyfter upp röven. Kroppskomplex. Och nya dieter. Varför är det så viktigt att vara snygg? Möt Nawar som berättar om när träningen gick över styr. Hampus har en dålig hårdag och Tora testar om ett skratt kan ge bättre självkänsla genom skratterapi.

Vad tyckte du om den här texten?

Till toppen av sidan