Panik - lämna sidan!
Skolan

Skolsköterska

Sara Sandin berättar om vad hon gör som skolsköterska på en gymnasieskola. Hon finns där för dig som elev om du behöver hjälp och stöd. Det kan vara enkla saker som att du behöver ett plåster, eller större saker som att du behöver prata med någon efter en jobbig händelse. En skolsköterska har alltid tystnadsplikt.

Sara Sandin är skolsköterska på gymnasiet.

Alla som börjar gymnasiet erbjuds att träffa skolsköterskan, för det som kallas hälsosamtalet. Det tar ungefär en timme.

– Då pratar vi bland annat om mat, motion, sömn och relationer.

Du och skolsköterskan går tillsammans igenom hur du mår, och om det finns någonting du behöver hjälp och stöd med.

– Du får kontrollera din syn, hörsel, mäta och väga dig, berättar Sara.

På hälsosamtalet frågar Sara också om du är nöjd med dig själv. Det brukar leda till viktiga samtal.

– Många berättar att de inte är nöjda. Ofta handlar det om utseende och vikt.

Vad gör du om någon är missnöjd med sig själv? 

– Då pratar vi om självkänsla och om att hitta positiva saker med den unika person du är. Sen är det ju du som gör det stora arbetet för att få bättre självkänsla, men jag eller kuratorn kan ge stöd, tips och råd.

Förutom hälsosamtalet hjälper Sara till med många olika funderingar och frågor, som eleverna kommer till henne med.

– Vissa tänker att jag kanske bara vaccinerar eller delar ut plåster. Men vi pratar till exempel väldigt mycket om känslor också.

Ofta kommer det frågor om kroppen. Många har funderingar kring graviditet, sexualitet och könstillhörighet. En del vill ha stöttning kring att våga berätta saker, till exempel att komma ut.

– Du kan komma hit med precis vad som helst. Inget är för stort eller för litet.

En annan sak som det är vanligt att eleverna tar upp med Sara är stress. Många mår dåligt över betygen och har svårt att planera sin tid. Det är vanligt att han ont i magen och huvudet om det är jobbigt eller stressigt.

– Lite stress kan ju göra att man klarar av saker bättre, men vi pratar om den farliga stressen, när det blir för mycket och man aldrig slappnar av.

Vad kan du hjälpa en stressad elev med?

– Vi kan tillsammans reda ut vad det är som stressar och om vi kan göra någonting för att ändra det. Till exempel försöka sänka kraven. Ofta finns det mycket annat som hänger ihop med skolstressen, som att man har många aktiviteter och lägger sig sent.

Ibland tar det tid innan någon vill berätta vad hen verkligen behöver hjälp med, och det är helt okej, berättar Sara. Några vill först komma in för att kolla vem hon är innan de kanske kommer tillbaka någon annan gång.

– Ibland bjuder jag in om jag märker att någon elev ofta är utanför mitt rum. Då kan jag fråga ”är det mig du vill träffa?” och ibland säger de ja.

Måste man ha bestämt precis vad man ska säga när man kommer in?

– Nej, många börjar kanske med att fråga mig hur jag mår, och sen frågar jag tillbaka hur du mår och sen pratar vi. Vissa kommer in och ber om en värktablett och sen passar de på att fråga om andra saker också.

Ibland behöver den som kommer in vård eller stöd från någon mer. Då kan Sara till exempel boka tid hos skolläkaren eller skolkuratorn. Hon kan också hjälpa till så du får prata med en psykolog eller komma till ungdomsmottagningen. Eller bara finnas med när du själv ringer till vårdcentralen och bokar en tid.

– Ibland kanske det är jobbigt att ringa och då kan du få sitta här hos mig när du gör det. Eller om du har svårt med språket och behöver att jag hjälper till och förklarar.

Ingen annan får veta om du har varit hos skolsköterskan, om du inte själv vill det. Sara berättar det till exempel inte för någon lärare eller förälder.

– Enda tillfället jag måste berätta för någon är om du far illa, till exempel blir slagen hemma. Då kan jag behöva göra en orosanmälan till socialtjänsten.

Sara träffar också eleverna i andra sammanhang, utanför mottagningen. Ibland följer hon med på en studieresa eller en utflykt. Det är viktigt för henne att eleverna lär känna henne så att det blir lättare att komma till hennes rum när man behöver det.

Oftast behöver du inte boka tid hos skolsköterskan.

– Det är viktigt för mig att man kan komma in spontant, säger Sara.

Vad är bäst med att jobba som skolsköterska?

– Att träffa eleverna ger så mycket glädje. Jag hoppas verkligen de känner att jag finns där, att jag lyssnar och ser dem för vilka de är.

Mer på UMO

ArtikelHitta din ungdomsmottagning

Hitta din närmsta ungdomsmottagning.

Att prata med någon

Här hittar du innehåll om att prata med någon.

Till toppen av sidan