Panik - lämna sidan!
Skolan

Om elevhälsan

Du kan få hjälp och stöd med många olika saker hos elevhälsan. Till exempel om du är stressad, blir kränkt eller har svårt att klara skolan. Hos elevhälsan får du också hälsokontroller och vaccinationer. Du har rätt att gå till elevhälsan tills du har gått ut gymnasiet.

En person i ett väntrum.
Om du behöver prata med någon eller få hjälp med något kan du alltid vända dig till elevhälsan på din skola.

Elevhälsan ska hjälpa alla elever att må bra

De som arbetar inom elevhälsan ska jobba för att alla elever ska må bra, utvecklas och lära sig saker.

Här är några exempel på vad de kan göra:

  • Stötta dig att klara skolan.
  • Hjälpa dig om du har stor frånvaro.
  • Ge dig information om sex, relationer, tobak, alkohol och droger.
  • Stötta dig i att äta bra, sova lagom och röra på dig.
  • Se till att du får den hjälp som du behöver om du har vissa sjukdomar, funktionsvariationer eller inlärningssvårigheter.
  • Stötta och hjälpa dig om du har det jobbigt på något sätt, vare sig det är i skolan eller på fritiden.
  • Ge dig hälsoundersökningar och vaccinationer.

Alla skolor måste se till att du får den hjälp du behöver av elevhälsan tills du har gått ut gymnasiet. Det är rektorns ansvar.

Vad kan jag få hjälp med?

Elevhälsan kan hjälpa dig med många olika saker. Här är några exempel på när du kan kontakta dem:

  • Du behöver få prata med någon. Det kanske har hänt något jobbigt i skolan eller hemma. Eller så kanske du oroar dig för något och vill få råd hur du ska göra.
  • Du har frågor om din kropp eller om sex.
  • Du vill ha råd om hur du ska äta, sova eller träna för att må bra.
  • Du har svårt att klara skolan. Det kan vara att du inte hänger med eller har svårt att koncentrera dig.
  • Du sover dåligt, är stressad, orolig, ledsen eller nedstämd.
  • Du har ont någonstans, mår illa eller känner dig dålig på något annat sätt.
  • Du bråkar med din familj, kompisar eller någon du är ihop med.

Den du träffar är van att prata med unga som har olika funderingar och problem. Du kan berätta och fråga vad du vill. Elevhälsan finns till för att hjälpa dig.

Vilka jobbar på elevhälsan?

Inom elevhälsan jobbar flera olika personer:

  • Skolsköterskan. Hen gör bland annat hälsoundersökningar, ger vaccinationer och kollar din syn. Du kan också prata med skolsköterskan om hur du mår och har det. Du kan även ställa frågor om du undrar över saker som gäller din kropp, sex eller relationer.
  • Specialpedagogen. Hen hjälper till om du har svårt med skolarbetet, och det inte räcker med det stöd du får från läraren.
  • Skolkuratorn. Hen kan hjälpa dig om du känner dig nere eller har det jobbigt i skolan eller på fritiden. Till exempel om du blir utsatt för kränkningar eller inte har det bra hemma.
  • Skolpsykologen. Hen kan till exempel hjälpa dig om du har svårt att klara skolan genom att göra en psykologutredning. Utredningen kan visa om du behöver få mer stöd i skolan, kanske på grund en funktionsnedsättning eller något annat som blir svårt. 
  • Skolläkaren. Hen gör bland annat hälsoundersökningar. Hen kan också göra utredningar om olika funktionsvariationer.  

De som jobbar på elevhälsan samarbetar, och de finns för att du ska må bra i skolan.

Hälsobesök och vaccinationer

Du gör minst tre hälsobesök hos elevhälsan fram tills du har gått ut nian. Under hälsobesöken undersöker skolsköterskan eller skolläkaren att du växer och utvecklas som du ska. De testar också din syn och hörsel och undersöker att din rygg växer rakt.

Ni pratar även om hur du trivs i skolan och hemma, hur du sover, hur du brukar äta och om du tränar. När du börjar högstadiet kommer ni också att prata om sex, tobak, alkohol och droger. Det första året på gymnasiet blir du också erbjuden ett hälsobesök där du kan prata om allt detta.

Skolsköterskan erbjuder även vaccin till alla elever. Prata med din skolsköterska om du undrar vilka vaccin du har fått och om du behöver fler.

Hur gör jag för att få komma dit?

Du kan kontakta elevhälsan när som helst, om du behöver prata med någon eller få hjälp med något annat.

I vissa skolor kan du komma till elevhälsan när du vill, i andra skolor ska du boka tid först. För att ta reda på hur det är i din skola kan du kontakta någon på elevhälsan, kolla på skolans sajt eller fråga en lärare.

Elevhälsan finns ofta i skolan, men ibland kan de ha sina lokaler någon annanstans. Hur ofta de har öppet är olika mellan olika skolor. Skolor med många elever kan ha öppet varje dag. Mindre skolor har kanske bara öppet någon gång i veckan.

Det kostar ingenting att gå till elevhälsan och du kan ofta gå dit på lektionstid.

Berättar elevhälsan vad jag säger?

Du har rätt att träffa någon som jobbar på elevhälsan utan att dina lärare, föräldrar eller andra vårdnadshavare får veta det. De som jobbar där berättar inte för andra personer vad ni pratar om. De har så kallad tystnadsplikt.

Men det finns några undantag. Fram tills att du fyller 18 år måste dina vårdnadshavare få veta om du till exempel ska utredas eller få särskild studiehjälp. Elevhälsan måste också berätta för dina vårdnadshavare, andra inom vården, eller socialtjänsten om de tror att du far illa på något sätt. Det är för att du ska få den hjälp du har rätt till. Men de säger inget till dina vårdnadshavare om det kan göra din situation värre. Till exempel om du riskerar att bli hotad eller misshandlad hemma.

Undrar du hur tystnadsplikten funkar? Då kan du börja med att prata om det när du träffar någon på elevhälsan.

Mer på UMO

Elevhälsan

Innehåll om elevhälsan och de som jobbar där.

Puberteten

Innehåll om puberteten.

Stress

Innehåll om stress.

Artikel

Sömn behövs för att må bra

Det händer många bra saker i kroppen och hjärnan när du sover. Du behöver sova för att må bra, kunna tänka klart och lära dig nya saker. De flesta behöver sova ungefär åtta eller nio timmar om dygnet. Ibland kan du behöva sova mer än vanligt.

Artikel

Vad ska man äta?

Försök att äta olika sorters mat, då får du i dig den näring du behöver för att må bra.

Tobak, alkohol & droger

Innehåll om tobak, alkohol och droger.

Sex

Innehåll om sex.

Artikel

Hitta din ungdomsmottagning

Hitta din närmsta ungdomsmottagning.

Till toppen av sidan