Panik - lämna sidan!
Skolan

Undervisning om sexualitet, samtycke och relationer

Det är många som har frågor och funderingar om till exempel kroppen, relationer, jämställdhet, sexualitet och kön. Därför ska du och alla andra få lära er om sånt i skolan.

Ett spel om sex, samtycke och relationer i skolan, gjort av elever.
Du har rätt att vara med och påverka undervisningen. Tipsa lärarna om du har bra idéer!

Du har rätt att lära dig om sexualitet, samtycke och relationer

Under hela grundskolan och gymnasiet ska du få undervisning om till exempel kroppen, sex, sexualitet, identitet, hälsa, relationer och rättigheter. Det är för att du ska kunna må bra och själv välja hur du vill leva. Det är också för att du ska kunna behandla andra personer schyst, till exempel genom att veta vad som är okej sex och inte.  
 
Alla har rätt att få den här undervisningen i skolan. Det gäller även dig som har föräldrar eller andra vårdnadshavare som inte vill det. Prata med en lärare eller rektorn om det blir problem hemma. Då kan skolan hjälpa till att hitta en lösning. 

Vad handlar sexualitet, samtycke och relationer om?

Sexualitet, samtycke och relationer är inte ett eget ämne. Det är ett stort område som alla lärare ska ta upp på sina lektioner på något sätt.  
 
Här är några exempel på sånt du ska få lära dig om: 

Elever i ett klassrum sedda bakifrån
Tidigare kallade skolan det här området för Sex och samlevnad, men nu handlar det om fler saker än det gjorde då.

Hur kan det funka i olika ämnen?

Här är några exempel på frågor som kan diskuteras inom olika ämnen:

 • Biologi och naturkunskap
  Hur blir man gravid? Hur kan man skydda sig mot könssjukdomar? Hur gör man så att sex känns bra för sig själv och andra?
 • Samhällskunskap
  Vad kan man göra åt ojämställdhet och diskriminering?  Vilka fördelar och nackdelar har man beroende på till exempel kön, hudfärg eller funktionsvariation.
 • Historia
  Hur har synen på sexualitet och kön förändrats genom tiderna? Vilka grupper har haft mer makt än andra under historien? 
 • Religion
  Hur hänger identitet ihop med religion? Hur ser olika religioner på relationer, sexualitet och rättigheter?
 • Musik
  Hur beskrivs kärlek, kön och sexualitet i låttexter? Varför används ord som ”tjejband” och ”kvinnlig trummis”?
 • Bild 
  Hur framställs personer med olika kroppstyp, sexuell läggning, hudfärg och kön på bilder och i serier? Hur påverkas man av kroppsideal i reklam, sociala medier och porr?

Skolan kan också ordna särskilda lektioner eller dagar som handlar om de här frågorna. Lärarna kan även passa på att diskutera när du eller andra elever har frågor eller behöver prata om något som har hänt. 

Du kan läsa mer om hur lärare kan undervisa om sexualitet, samtycke och relationer på Skolverkets sajt.

Om du inte får lära dig det du vill veta

Du kan prata med rektorn om du inte är nöjd med undervisningen. Det är hen som är ansvarig för att du får lära dig om sexualitet, samtycke och relationer. Du kan också prata med en lärare eller någon på elevhälsan om det känns lättare.

Några tips:

 • Fråga hur skolan har tänkt ta upp sexualitet, samtycke och relationer i olika ämnen, utifrån det som står i läroplanen.
 • Skriv ner saker du tycker att ni får lära er för lite om. Till exempel mänskliga rättigheter, normer, rasism, genus, hiv, hbtqi, porr eller nåt annat.
 • Ta hjälp av andra elever, eller ta upp frågan med elevrådet.

Aktuella artiklar

Tobak, alkohol & droger

Innehåll om tobak, alkohol och droger.

Artikel

Film: Fem tips för att trivas i skolan

Du går i skolan en stor del av livet. Det är viktigt att förändra situationen om du inte har det bra. Ingen ska behöva må dåligt i skolan. Du kan kontakta elevhälsan, skolkuratorn eller någon annan vuxen på skolan för att få stöd och hjälp om du behöver det. De kan hjälpa dig vidare om det behövs.

Våld & kränkningar

Innehåll om våld och kränkningar.

Till toppen av sidan