Panik - lämna sidan!
Skolan

Om du blir mobbad

De flesta mår dåligt av att bli mobbade. Mobbning kan påverka dig så mycket att du börjar undvika situationer där mobbarna finns. Men ingen ska behöva gömma sig för att andra mobbar. Du har rätt att få hjälp så att mobbningen slutar.

En person som ser ledsen ut och tänker djupt med ena handen på kinden.
Ingen annan har rätt att mobba dig, och det är inte ditt fel om du blir mobbad.

Vissa som blir mobbade börjar tro att det är fel på dem själva. De kanske tänker att de måste ändra på sig för att slippa mobbningen. Men du ska inte behöva ändra på dig själv eller hur du ser ut, bara för att andra personer beter sig dåligt.

Hitta vänner som accepterar dig för vem du är.
/Angelina

Du har rätt att vara den du är och ingen förtjänar att bli mobbad.

Mobbning är fel och kan vara brottsligt

Håller andra på och retar dig, hotar dig, slår dig, sprider rykten om dig eller kränker dig på något annat sätt? Har det hänt flera gånger och du mår dåligt av det? Då har du blivit utsatt för mobbning.

Det spelar ingen roll om det händer på nätet eller utanför nätet. Det spelar ingen roll om det är unga eller vuxna som mobbar dig. Mobbning är alltid fel och ibland också brottsligt.

Här kan du läsa om vad mobbning är och när mobbningen är brottslig.

Om du blir mobbad så kan det vara bra att snacka med någon du litar på. Vissa säger att man ska gå till en vuxen som man litar på. Men jag tycker att det går att snacka med en kompis eller någon annan som du litar på. Men du kan alltid ring BRIS anonymt ifall du känner att du inte vill berätta till dina kompisar eller någon vuxen.

Ingen mår bra av att bli mobbad

Du kan känna och tänka många saker om du blir mobbad. Du kan till exempel bli rädd, ledsen, eller kränkt. Du kan också bli arg och vilja hämnas.

Det är vanligt att känna sig ensam och utanför, och att skämmas för att man bli mobbad. Men det är inget att skämmas för. Det är andra som gör fel, inte du.

Här är några saker du kan testa för att må bättre:

  • Gör sånt som gör dig glad, i sammanhang där du blir schysst behandlad. Det kan till exempel vara att träffa en släkting, träna, spela musik eller umgås på nätforum.
  • Skriv vad du känner och tänker. Det kan vara bra när du känner rädsla, ledsenhet, ilska eller skam, eller om du tänker på att hämnas.
  • Skriv ner allt som är bra med dig. Till exempel att du är hjälpsam, gillar att springa, har bra idéer, tycker om djur eller bryr dig om orättvisor. Fyll på listan när du kommer på fler saker, och läs listan varje dag.
  • Testa att säga ifrån om du vågar, det kan få dig att känna dig starkare. Du kan också pröva att ignorera dem som mobbar eller bara gå därifrån. Pröva dig fram och se vad som känns bra för just dig.

Här kan du läsa andras berättelser om mobbning.

Mobbning... Hm... Jag har ett tips - ett kort men kanske ett bra tips; ignorera dina mobbare, vad de än gör mot en så tycker jag att man borde ignorera det. Det är i alla fall vad jag gör mot dem, det har slutat i att de inte "pratar" med mig så mycket längre.
/Citrn

Mobbning kan påverka ditt liv på flera sätt

Har du blivit mobbad en lång tid? Då kanske du tänker på mobbningen nästan hela tiden, har fått svårt att lita på andra personer och har börjat få lägre självkänsla.

Det kan bli svårare att klara uppgifter i skolan eller på jobbet om du inte kan vara trygg där. Du kanske får ont i magen och är rädd när du ska vara på ställen där mobbarna finns, till exempel på nätet, i skolan, på jobbet eller på träningen.

Det kan vara svårt att få stopp på mobbningen själv, så det är viktigt att du tar hjälp om det behövs. Du ska inte behöva klara så här jobbiga saker själv.

Be om hjälp direkt om du mår så dåligt att du känner att du inte orkar leva.

Berätta för någon så du kan få stöd och hjälp

Försök att berätta för någon om du blir mobbad. Det brukar hjälpa att prata med någon när man mår dåligt. Och du behöver få hjälp att stoppa mobbningen.

Känns det svårt att berätta att du blir mobbad, eller tror du att det blir värre om du berättar? Kanske tycker du att det är jobbigt att säga att du känner dig utanför. Tänk på att det inte är du som har gjort fel. Att berätta är första steget för att få stopp på mobbningen.

Själv har jag blivit mobbad länge, det gick så långt att jag försökte ta livet av mig, jag vågade inte berätta för nån och det blev värre och värre. Nu efter 2 år är jag på bättringsvägen efter att ha mått dåligt länge. Mitt tips är att försöka prata med nån för det känns bättre då, jag lovar.
/Elsa

Vem kan jag prata med?

Du kan till exempel prata med en kompis, någon i familjen eller någon annan du litar på. Då kan hen hjälpa dig att berätta det för en ansvarig i skolan eller på jobbet, om du inte vill göra det själv.

En person ligger i sin säng och tittar på sin mobilskärm. Illustration.
Det är vanligt att känna sig obekväm och rädd för att vistas där mobbarna finns, men du ska inte behöva vara rädd. Det är de som mobbar som gör fel.

Kontakta elevhälsan eller en ungdomsmottagning om du mår dåligt. De är vana att hjälpa unga som har det jobbigt.

Du kan också kontakta Bris om du är under 18 år och vill få råd och stöd utan att berätta vem du är, och utan att träffas. Här finns listor på fler ställen du kan få stöd av på telefon, mejl eller chatt.

Skolan ska stoppa mobbning

Det är skolans ansvar att ingen blir mobbad eller diskriminerad. Det gäller både när du är i skolan, på väg till skolan eller gör nåt på nätet som har med skolan att göra. 

Skolan ska stötta dig som blir utsatt för mobbning. Du kan till exempel berätta för en lärare, skolkuratorn, skolsköterskan eller rektorn. Skolan måste direkt ta reda på vad som har hänt, och göra allt för att stoppa mobbningen. De ska också hjälpa mobbare att sluta mobba, eller polisanmäla om det som har hänt är brottsligt.

Du som är utsatt ska inte behöva byta skola för att slippa mobbning. De vuxna i skolan har ansvar för att du ska vara trygg där. En del personer känner ändå att de vill byta skola för att slippa träffa dem som har utsatt dem för mobbning.

Du kan du läsa mer på Beo, Barn- och elevombudets sajt.

Arbetsgivare ska stoppa mobbning på jobbet

Arbetsgivaren måste förhindra och stoppa all mobbning. Din chef ska se till att du får hjälp och stöd. Och arbetsgivaren ska vara tydlig till alla som jobbar där att de inte accepterar kränkningar.

Du kan prata med din chef, ditt skyddsombud eller facket om du blir mobbad på jobbet. Du kan läsa mer om mobbning på jobbet på arbetsmiljöverkets sajt.,

Jag har själv blivit mobbad och det som hjälpte mig var att berätta, jag berättade först för mina föräldrar och sen så berättade dom för min lärare. Jag vet att vissa inte vill berätta för att dom tror det bara kommer bli värre, men om man tror det så berätta för läraren ni litar mest på och be den att inte säga något men att hålla mer koll så att den kan stoppa det när och om det händer igen. Hoppas det här kan hjälpa!
/15, tjej. Jobbig sits

Du kan anmäla mobbningen

Gör inte din skola eller arbetsgivare tillräckligt för att stoppa mobbningen? Eller är mobbningen brottslig? Då kan du anmäla mobbningen:

Om du eller någon blir utsatt för mobbing tveka inte att prata med lärare eller rektorn. Skulle de fortsätta eller att de går för långt så kan du anmäla till skolinspektionen. Mobbing är inte okej! Tillsammans måste vi försöka kämpa emot alla hatare och visa dem vad som är fel.

/Karl

Mer på UMO

Mobbning

Innehåll om mobbning.

Artikel

Har bilder eller filmer spridits mot din vilja?

I många fall går det att få bort sexuella eller kränkande bilder och filmer som hamnat på nätet. Här är förslag på vad du kan göra om någon har lagt ut eller skickat vidare bilder eller filmer på dig som du inte känner dig bekväm med. 

Artikel

Vad är dina tips till någon som blir mobbad?

Har du blivit mobbad? Vad gjorde du för att må bättre? Dela med dig av dina tips eller läs andras.

Artikel

Utsatt för rasism

Har du blivit dåligt behandlad för att du har en viss hudfärg, ett visst namn eller kommer från ett visst land? Då har du blivit utsatt för rasism, och det är inte okej.

Artikel

Rättigheter hemma

Dina föräldrar eller andra vårdnadshavare bestämmer inte över allting. Du har rätt att vara trygg hemma och vara med och påverka ditt liv.

Artikel

Barnkonventionen

Barnkonventionen handlar bland annat om att unga under 18 år ska få vara trygga och kunna påverka sina liv.

Till toppen av sidan