Panik - lämna sidan!
Skolan

Nollning

På vissa skolor och utbildningar ordnar äldre elever eller studenter nollning för nya. Det kan vara ett kul sätt att lära känna andra, men ibland blir de nya utsatta för saker som inte är bra. Ingen får tvinga någon annan att göra saker som de inte vill.

Nollning är när elever eller studenter i högre årskurser hittar på olika saker som nya elever eller studenter ska göra eller vara med om. Ibland kallas det också för inspark.

Det händer oftast i början av terminen på gymnasiet eller högskolan. Det är inte så vanligt på högstadiet. Nollning kan göra att du känner dig välkommen och lär känna andra på skolan. Men ibland blir nollningarna inte bra.

Du kanske har hört historier om nollning. Vissa nollningar låter roliga, andra handlar om hur nya utsätts för taskiga, jobbiga eller kränkande saker. Vissa ser fram emot att bli nollade, men det är också vanligt att känna sig orolig för nollningen.

Vissa saker är aldrig okej

Ibland görs saker på nollningar som aldrig skulle accepteras på till exempel en fest, en vanlig dag i skolan eller på ett jobb.

Det är inte okej att bli utsatt för respektlösa eller kränkande saker bara för att det är nollning. Här är några exempel på sånt som inte är okej, och som till och med kan vara brottsligt:

Ibland säger någon att det är tradition att göra såna här saker, alltså att man alltid har gjort så. Men det är ingen ursäkt att det har hänt tidigare.

Du bestämmer vad du vill vara med om

Det kan vara svårt att säga nej till nollning. Kanske för att du är ny och vill lära känna andra personer. Men det finns andra sätt att lära känna nya personer.

Du kan också vara rädd för att känna dig utanför och att andra elever ska tycka att du är tråkig om du inte är med. Men det är alltid du som bestämmer om du ska vara med eller inte. Du bestämmer också vilka saker du går med på under nollningen om du väljer att vara med.

Du kan kolla med andra nya elever och höra hur de tänker och känner. Det kan vara lättare att säga nej till taskiga saker om ni är flera. Du kan också prata med en lärare, elevhälsan eller med någon annan vuxen som jobbar i skolan om du är orolig att du ska behöva vara med om saker som inte känns bra.

Har du hört att nollningen kommer att bli taskig men vill inte att någon ska veta att det är du som har berättat om det för de vuxna? Då kan du skriva en anonym lapp till en lärare eller rektorn.

Tips om du är orolig för nollningen

Det är modigt att stå upp för sig själv och vad man vill och vad man tycker. Men det kan vara svårt att stå emot grupptryck.

Det är bara du som vet vad som känns okej för dig, men här några tips om du är orolig för nollningen:

  • Var bara med på saker som känns okej, säg nej till sånt som känns jobbigt. Du kanske tycker att det låter kul att vara med på en frågesport men inte att göra pinsamma saker eller berätta personliga saker om dig själv.
  • Säg att du inte tänker göra något själv, men att du kan följa med några andra och peppa dem.
  • Hitta på en ursäkt om att du bara kan vara med en stund. Säg till exempel att du måste gå till tandläkaren en viss tid. Ibland är det okej att hitta på en ursäkt.
  • Föreslå att ni har en klassfika eller hittar på något annat en annan dag. Då får de som inte ville eller kunde vara med på nollningen en ny chans att umgås med klassen utanför skolan.
  • Prata med dina föräldrar, andra vårdnadshavare eller någon annan du litar på för att få stöd och råd.

Ska du planera en nollning?

Nollningen ska vara kul för alla som nollas. Du kan välja att vara schyst mot de nya så de känner sig välkomna. Du behöver inte utsätta dem för sånt som du tyckte var jobbigt när du blev nollad.

De flesta som är nya vill ha roligt och träffa nya kompisar, inte vara med om förnedrande eller jobbiga saker. Här är några tips:

  • Ha olika aktiviteter samtidigt så att de som ska nollas har olika saker att välja bland. Då blir det heller inte så tydligt om någon väljer att inte vara med på något.
  • Säg flera gånger att allt är frivilligt och visa att det är okej om någon låter bli att göra något.
  • Fixa ett sätt för dem som ska nollas att anonymt tipsa om saker som de tycker vore kul att göra, och saker de inte vill vara med om.
  • Drick inte alkohol på nollningen, det är så lätt att göra dumma saker om man blir full.
  • Be de vuxna som jobbar i skolan om hjälp om du vet att det finns planer på att göra oschysta saker på nollningen. Säg att du vill vara anonym om du inte vill att någon annan ska få veta att det är du som har berättat.

Skolan har ett ansvar

Skolan ska se till alla elever trivs, känner sig trygga och har samma rättigheter. Det är till exempel skolans ansvar att ingen elev blir dåligt behandlad, utsatt för kränkande saker, mobbad eller diskriminerad. Det gäller både när du är i skolan, på väg till skolan eller gör nåt som har med skolan att göra. 

Berätta för någon som jobbar i skolan om du är nervös inför en nollning eller mår dåligt efter en nollning.  Skolan kan hjälpa dig både före och efter en nollning om du behöver stöd.

Du kan kontakta Barn- och elevombudet, BEO, om du blir kränkt eller mobbad i skolan och inte får hjälp från din skola.

Aktuella artiklar

Artikel

Vad är dina tips till någon som blir mobbad?

Har du blivit mobbad? Vad gjorde du för att må bättre? Dela med dig av dina tips eller läs andras.

Alkohol

Innehåll om alkohol.

Till toppen av sidan