Panik - lämna sidan!
Skolan

Om du mobbar

En del personer förstår inte att de mobbar när de får andra att bli ledsna. Andra känner sig starkare när de är elaka mot någon annan. Säger eller gör du ofta saker som får andra att må dåligt? Då kan det vara mobbning du håller på med. Det kan vara svårt att sluta mobba, men du kan få hjälp att göra det.

Illustration av en person som ser fundersam ut.
Du som mobbar kanske inte mår så bra själv. Du kan få hjälp att sluta mobba. Och du kan få hjälp att må bättre.

Många som mobbar förstår inte hur det känns för den de mobbar. De tycker kanske att det bara är på skoj, och att det inte handlar om mobbning. Men att  retas, sprida rykten eller andra saker som gör någon ledsen är mobbning. Det spelar ingen roll om det händer på nätet eller utanför.

Ibland kan det vara ett brott att mobba någon, till exempel om du hotar någon, slår någon eller sprider känsliga bilder. Läs mer om vad mobbning är, och om mobbning som är brottslig.

Du kanske inte tror att du mobbar

Det kanske inte är meningen att göra någon annan illa. Men du kan göra eller skriva saker som får andra att må dåligt utan att du vet om det. Tänker du att det bara är på skoj, när du är dum mot någon? Det är en vanlig ursäkt för mobbning. Men det är aldrig ett roligt skämt om det får någon att må dåligt.

Kanske är du elak mot någon för att du inte gillar den personen. Du måste inte vara kompis med alla. Men det blir bättre för dig och andra om du är schysst, och lämnar dem du inte gillar ifred. Alla har rätt att slippa bli mobbade och ingen har rätt att mobba.

Du är värd mer än att vara någon som mobbar

Du är värd mycket mer än att vara en person som får andra att må dåligt. Och att mobba kan också få dig att må dåligt själv. 

Det kan vara svårt att sluta att mobba, även om du vill. Du kanske är rädd för att andra kommer bli elaka mot dig, om du ändrar ditt sätt att vara. Men du kan förändra dig, och det finns hjälp att få. Sist i den här texten hittar du ställen som kan hjälpa dig att må bättre, och hjälpa dig att sluta mobba.

Fundera på hur den du mobbar egentligen mår

Det kan vara svårt att veta hur det känns för den som blir mobbad. Den du är elak mot kanske säger att det är okej, för att inte känna sig dum eller för att hen inte vill erkänna att hen är utsatt för mobbning. Men du kan ha fått den personen att må dåligt ändå.

Tänk på hur du skulle må om andra ofta vara elaka mot dig, gjorde bort dig eller om du alltid var utanför och ensam.

Det kan bero på flera saker att du mobbar

Mobbning kan till exempel bero på att det är dålig stämning i en grupp. Att vara elaka mot någon annan  kan vara ett försök att hålla ihop. Det kan också handla om att ni känner er osäkra när ni träffar personer som inte ser ut eller beter sig likadant som er.

Du som mobbar kanske mår dåligt över något eller har låg självkänsla. Att vara taskig mot någon annan kan vara att sätt att känna sig överlägsen. Men du kommer inte att må bättre för att du får andra att må dåligt. Efter ett tag kommer du nog att må sämre i stället.

Du kanske är nervös eller orolig, och tror att du verkar säkrare om du får någon annan att känna sig osäker. Mobbning handlar oftast inte om den som blir mobbad, utan om att få dem som ser på att tycka att man är tuff och självsäker.

Är du själv utsatt för mobbning eller har blivit det tidigare? Då kanske du mobbar andra för att skydda dig från att hamna utanför eller bli mobbad igen.

Andra vågar inte alltid säga ifrån

Mobbning handlar inte bara om dig som mobbar. Det finns ofta andra personer runt omkring som inte gör något för att stoppa mobbningen.

Du kanske tror att dina kompisar håller med dig, eller tycker att du är rolig när du mobbar. Men många tycker nog illa om det. De kanske inte vågar säga ifrån, fast de egentligen önskar att du skulle sluta.

Du kan bli anmäld om du mobbar

Skolan och arbetsgivare är ansvariga för att stoppa mobbning, det finns det lagar om. Vem som helst kan polisanmäla dig om det du gör är brottsligt. Eller göra en anmälan till Barn- och elevombudet eller Arbetsmiljöverket om skolan eller chefen inte gör tillräckligt mycket för att få dig att sluta mobba.

Du kan få hjälp att sluta mobba

Fundera på varför du mobbar, det kan hjälpa dig att sluta. Är du osäker? Är du rädd för att inte passa in? Är du taskig mot någon för att du tror att andra tycker att du är tuff då? Eller mobbar du för att alla andra gör det? Du kanske är rädd att andra mobbare kommer att bli elaka mot dig om du slutar att mobba.

Du kan behöva prata med någon för att förstå varför du mobbar. Då kan du få hjälp med sånt som du mår dåligt över, och få hjälp att sluta mobba.

Du kan till exempel prata med någon du känner, skolsköterskan, skolkuratorn eller någon på en ungdomsmottagning. Du kan kontakta Bris om du är under 18 år, och vill få råd och stöd utan att berätta vem du är.  Här finns listor med fler ställen där du kan få stöd på telefon, chatt eller mejl.

Du är värd mycket mer än att mobba andra. Och både du och den du mobbar har rätt att få hjälp att må bra.

Mer på UMO

Mobbning

Innehåll om mobbning.

Svara varandra

Jag har mobbat och ångrar mig

Jag skulle aldrig gjort det om jag inte skulle hängt med en viss person. Är det någon som har tips eller som känner igen sig? Jag ångrar det så mycket. 

Artikel

Hur får du starkare självkänsla?

Berätta hur du får starkare självkänsla eller självförtroende. Eller läs andras tips.

Artikel

Jämlikhet

Jämlikhet betyder att alla människor är lika mycket värda och ska behandlas lika bra.

Till toppen av sidan