Panik - lämna sidan!
Skolan

Vad kan jag göra om jag är stressad?

Här är tips som kan göra dig mer avslappnad och mindre stressad. Några av tipsen har du nog hört förut, medan andra kanske förvånar dig. Tänk på att inte försöka följa alla tips på en gång, det kan bli stressigt.

Två vänner ler mot varandra.
Träffa personer du tycker om, och gör saker du tycker är kul! Det skyddar mot stress.

Sex tips mot stress

1

Rör på dig

Försök att röra på dig varje dag. Du måste inte träna hårt eller på något speciellt sätt. Du kan ta en promenad eller dansa hemma för dig själv.

2

Sov lagom mycket

Hjärnan behöver vila. Försök att gå och lägga dig och gå upp så att du sover under ungefär samma tider varje natt.

3

Stäng av notiser på mobilen

Ändra inställningarna så att mobilen inte stör, eller lägg den i ett annat rum ibland.

4

Gör något avslappnande

Många blir avslappnade och lugna av att vara i naturen eller göra andningsövningar. Här finns andningsövningarna på 1177.se.

5

Be om hjälp

Känns det svårt att minska stressen själv? Be om stöd från en lärare, din chef, en kompis eller någon i familjen. Mår du dåligt av stressen? Ta hjälp på en ungdomsmottagningelevhälsan, en vårdcentral eller studenthälsan.

6

Vila från stressande tankar

Tänker du på jobbiga saker som har hänt, eller som ska hända? Hjärnan behöver pausa från stressande tankar. Kolla på en serie eller lyssna på en podd så du fokuserar på annat.

En hand med en penna som kryssar över uppgifter. Illustration.
Har du eller andra person för höga förväntningar på dig? Det är lätt att bli stressad om du tror att du måste vara perfekt.

Fem tips mot stress som kanske förvånar dig

1

Gör saker halvbra

Du kanske tror att stressen försvinner bara du får bra betyg, har många följare eller gör allt andra förväntar sig av dig. Men ingen är perfekt och det är stressande att försöka. Strunta i vissa saker, eller gör dem halvbra.

2

Ha kul

Det kan kännas som att du inte har tid att ha kul när du är stressad. Men det är viktigt att göra roliga saker ibland, till exempel att träffa kompisar. Det skyddar mot stress.

3

Ta pauser fast du har mycket att göra

Pluggar eller jobbar du långa stunder utan paus för att du är stressad? Många tror att de får mer gjort då. Men hjärnan funkar bättre om du tar korta pauser då och då.

4

Undvik kaffe, alkohol, energidrycker, snus och cigaretter

Det kan kännas som att sånt hjälper för stunden, men det ökar stressen i kroppen.

5

Följ inte alla tips mot stress

Tänker du att du ska testa alla tips i de här listorna? Det kan lätt få motsatt effekt. Välj i stället några få tips som du tror kan funka för just dig.

Till toppen av sidan