Panik - lämna sidan!
Skolan

UMO frågar: Vad är dina tips till någon som blir mobbad?

Kanske är du mobbad eller har blivit mobbad. Mobbning påverkar livet på många sätt. Här kan du läsa vad andra personer tipsat om.

Svar:

 • Jag har varit mobbad, jag tipsar om att prata med skolsköterskan några gånger i månaden. Jag gjorde det och jag mådde bättre.
  /Anonym
  Var stark 💪🏻 oavsett hur mycket du har blivit mobbad. Att vara stark och ha tålamod är en av dem bästa sakerna jag vet. Så länge du inte gör något fel kan ingen skada eller ljuga för läraren att du till exempel har gjort det.
  /Rukaya
 • Ingen kan skada dig sålänge du inte bryr dig om dem. Har inte förlåtit det än, nu är jag snart 30 och bearbetar det just nu. Det är otroligt smärtsamt att bli mobbad, inte i början men efter några år när man tillslut viker sig. Blev grovt mobbad på alla sett av flera killar i varje klass jag gått i, i 11 år i streck! Anledningen var att de ville ta bort min lycka, min självkänsla, kärleken till mig själv, och självförtroende. Idag tar min insida bort självkänslan så fort jag får det för blir rädd och söker efter någon som vill attackera mig på något sätt, som jag tillslut blev så fort jag kände lycka och styrka i skolan. Blev mer och mer rädd och ingen vuxen fanns där för mig, De vill att man skall lägga sig ner, ta bort den inre kraften, få en att känna sig liten och rädd, vilket de själva känner om sig själva innerst inne. Det är människor som mår väldigt dåligt. Och mobbare är dem allra svagaste vi har i samhället! Dem är så sköra och skadade på insidan och gör allt för att dölja det. Även vuxna, de som beteer sig aggressivt och macho tex, eller de som gapar eller försöker låta mäktiga och stora, dem är livrädda innerst inne, därav deras beteende, det är för att skydda den livrädda sköra insidan de bär på och trycker bort. Nyckeln till att bli hel på insidan är att börja lyssna på sina känslor, känslorna finns där dör att vi ska känna dem, släppa ut dem och lyssna på dem, inte trycka bort dem. Lyssnar vi på dem och tar hand om oss bra ett tag så kommer insidan berätta vad vi behöver göra tydligt. Men den måste lita på en först att man kommer lyssna och bry sig o ta hand om den. Det kan ta ett tag.
  /Antagligen den bästa människan som existerar i vuxen ålder
 • Om du blir mobbad kan det vara bra att prata med en vuxen.
  /anonym18
 • Om någon mobbar dig så skall du begära hen att sluta och om det inte fungerar så skall du säga till någon vuxen som sköter det.
  /Hej
 • Våga berätta för någon du litar på, allting kommer att ordna sig, hur tufft du än har det
  /e
 • Hitta vänner som acceptera dig för vem du är.
  /Angelina
 • Stå stark, Ignorera all hat. Du har "checkpoint vision" som betyder att du inte ser någon annan runt dig du ser bara ditt mål dit som du ska fara.
  /Arez
 • Säg till en vuxen eller någon du litar på.
  /HEJSVEJS
 • Mobbare har dåligt självförtroende och oftast mobbar de yngre för de är "för rädda" för att mobba större, så mitt tips är att kanske hitta kompisar i äldre klasser? Eller kanske också vara med sina kompisar för då kanske mobbarna inte vågar mobba en.
  /Tjej som tror att hon vet
 • Försök hitta på en plan med dina vänner på en revansch jag blir mobbad av min lillasyster och hennes vänner
  /Lovis
 • jag är mobbad av en person som är taskig och jag har valt att inte prata med någon om detta fast här om dagen så kom jag på att det är nog best att prata med någon som du litar på mest tex föräldrar,kompis,syskon alltså någon du litar på mest. så mitt tips är att man kan prata med någon ni litar på mest.
  /Wilma
 • Att man går på yoga, sover, försöker tänka gott.
  /MVH Kristina
 • Om du blir mobbad så kan det vara bra att snacka med någon du litar på. Vissa säger att man ska gå till en vuxen som man litar på. Men jag tycker att det går att snacka med en kompis eller någon annan som du litar på. Men du kan alltid ring BRIS anonymt ifall du känner att du inte vill berätta till dina kompisar eller någon vuxen.

  Du ska inte lyssna på vad mobbarna säger, men när det går för långt och du börjar känna att du mår dåligare än vanligt så ska du gå och snacka med någon. Om mobbningen blir större och störe eller till hot och att de följer efter dig när du är på väg hem och sånt, då ska du kontakta polisen. Om du känner dig utfryst så kan du gå och göra aktiviteter med din familj när du har sluttat skolan. Men du ska bara göra aktiviteter som du känner dig bekväm med.
  /Anonym
 • Jag har själv blivit mobbad och det som hjälpte mig va att berätta, jag berättade först för mina föräldrar och sen så berättade dom för min lärare. Jag vet att vissa inte vill berätta för att dom tror det bara kommer bli värre, men om man tror det så berätta för läraren ni litar mest på och be den att inte säga något men att hålla mer koll så att den kan stoppa det när och om det händer igen. Hoppas det här kan hjälpa
  /15, tjej. Jobbig sits
 • Vem som helst kan bli utsatt för mobbning. Mobbning förekommer nästan bara i otrygga miljöer. Det kan handla om utfrysning, elaka kommentarer, hot eller andra kränkningar. Ofta förekommer mobbing på skolor. Och då är det viktigt att man går till någon Vuxen och ber om hjälp. Skulle det gå för långt så är det ett brott och kan polis Anmälas. Eller anmäler du till skolinspektionen och berättar som det är o får den hjälp där ifrån med. Men jarrafall försök o igonera varje mobbare.
  /кαяℓ ℓση۹νιѕт
 • Jag blir mobbad själv idag men det bästa tipset är att prata med en vuxen som du kan lita på.
  /Anonym11
 • Av att bli mobbad och av att mobba har jag lärt mig att ignorans inte funkar alltid. Ibland funkar det, ibland inte. Men att säga till mobbarna det de vill höra är det som funkar alltid (för mig iaf). Exempel: "Tjenaaa tjockis" och då ska du inte bli arg för det är det de vill ha. Ignorans kommer få dig att se ut som att du ska gråta. Svara istället med: "Tjena snygging, det är bra att du är smal, snygg hoodie btw". Det där är vad de vill höra. Säger du det till dem kommer de att sluta leka med dig. Men det är viktigt att du är seriös när du säger det, så att det inte låter sarkastisk. Lycka till! :)
  /Mobbad/mobbare - anonym
 • Om du blir mobbad då ska du inte lyssna på personen som retar dig eller som försöker göra dig arg.
  /omar 
 • Mobbning.. Hm.. Jag har ett tips- ett kort men kanske ett bra tips; ignorera dina mobbare, vad de än gör mot en så tycker jag att man borde ignorera det. Det är iallafall vad jag gör mot dem, det har slutat i att de inte "pratar" med mig så mycket längre. Förlåt om det inte funkar-
  /Citrn
 • ignorera, varför ska man ens bry sig om mobbare, de vill ju bara göra folk arga. Det ända man kan säga är t.ex. när man arbetar, och någon säger något nedsättande, säg bara ''om du är klar så kan du fortsätta jobba'' eller om man äter i matsalen och någon säger ''ät med stängd mun'' säg bara ''är du klar så kan du äta upp din mat o sticka här ifrån tack'' eller låtsas som om du inte hör personen. Hoppas detta hjälper
  /14 årig Kille
 • Spendera mycket tid på att ta hand om dig själv och må bättre.
  /Erfaren
 • Att strunta i de och få de tror att du inte ser eller hör de . för då inser de att du inte blir på väder och inte bryr dig heller
  /shadia
 • Gå till vuxen eller lärare och berättar att du har blivit mobbad. Dom som mobbar dig mår dåligt själva, därför mobbar dom dig för att du ska må dåligt. Jag hjläper gärna till, jag är en sån person som står emot mobbning.
  /Erik
 • Dom är bara avundsjuka, oftast handlar mobbning om osäkerhet, osäkerhet i sin kropp, sitt ansikte och även kanske betyg. Då känner man att man måste klanka ner på andra för att göra sig själv sedd. Många barn utsätts mobbning DAGLIGEN. Prata med en vuxen om du känner dig mobbad.
  /Tilda
 • Jag blir mobbad så jag vet inte men jag bråkar inte.
 • Jag är 13 år och har blivit mobbad sen 6 års ålder och blir fortfarande mobbad pågrund av att jag har adhd. Jag har aldrig vågat säga till någon om detta. Men ett tips är att sluta bry er.
  /Josefine
 • Sluta bry dig om vad dem tycker. Vet ni vad jag gjorde när folk sa saker? Jag kanske blev ledsen men då skrek jag det i deras face. Det låter svårt men säg asså fan sluta nu. Ser det ut som jag vill!?
  /sluta hata så fkn mucket
 • Själv har jag blivit mobbad länge, det gick så långt att jag försökte ta livet av mig, jag vågade inte berätta för nån och det blev värre och värre. Nu efter 2 år är jag på bättringsvägen efter att ha mått dåligt länge. Mitt tips är att försöka prata med nån för det känns bättre då, jag lovar.
  /Elsa
 • Om du eller någon blir utsatt för mobbing tveka inte att prata me lärare eller rektorn. Skulle de fortsätta eller att de går för långt så kan du anmäla till skolinspektionen. Mobbing är inte okej Tillsammans måste vi försöka kämpa emot alla hatare i visa dem va som är fel
  /Karl Lönqvist
 • Att våga be om hjälp och kontakta olika personer.
  /Moaaaaa

Aktuella artiklar

Mobbning

Här hittar du innehåll om mobbning.

Stöd på telefon, chatt och mejl

Här hittar du listor med ställen du kan ringa, mejla eller chatta med. Du kan kontakta dem om du har frågor, vill få stöd eller bara behöver få prata med någon.

Egna berättelserMina tips till dig som blir mobbad

Jag är 18 år och har blivit utsatt för mobbning under hela min grundskoletid. Jag vill hjälpa dig, så här är några saker som har hjälpt mig.

Självkänsla och blyghet

Här kan du hitta innehåll om självkänsla och blyghet.

Till toppen av sidan