Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Hur kontaktar jag skolkuratorn?

Hej! Jag mår dåligt och vill prata med en kurator på min skola men vet inte vad jag ska skriva för att fråga om hjälp.

Det känns konstigt och nästan lite pinsamt att skriva till skolkuratorn för att jag har typ aldrig pratat med någon om mina problem förut. Jag är väl helt enkelt rädd för att skriva för mycket eller för lite eller att skriva fel saker.

Så jag undrar vad andra personer som har pratat med en kurator på sin skola skrev eller sa första gången för att fråga om hjälp. Tack :)
/Kille 17år

Svar:

 • Jag är rätt så ung men har också problem. Skolkuratorn jag pratade med var väldigt snäll och förstående. Jag tog hjälp av en vän som följde med mig till hennes kontor. Så mitt råd är att ta hjälp av en vän ifall din kurator har ett kontor på skolan och om du har en skolkurator som du bara kan kontakta via mobilen kan du väl bara skriva vad du känner, det kan ju bara gå på ett sätt. BRA!
  /My melody
 • Det kommer nog kännas stelt de första gången oavsett. Jag tkr det kan bli enklare att bara sitta face to face, då kan ju kuratorn ändå läsa av dina vibes och fråga saker som oftast gör det enklare att berätta om måendet. Viktigt att nt strunta i det hela ba!!
  /Semlan
 • Hej! Det är bra att du vill ha hjälp att må bättre och det är modigt. Jag tyckte själv det var skitläskigt och också pinsamt som du skriver, men det var inte så farligt som jag tänkte att det skulle vara. Du skulle kunna beskriva dina problem eller bara säga att du vill träffas för att prata. Ibland är det svårt att skriva ned saker, iaf för mig och lättare att säga dom. Jag pratade faktiskt först med min mentor/klasslärare eftersom att det var han som märkte att allt inte stod rätt till. Då kom vi tillsammans överens om vad jag kunde säga och det hjälpte otroligt mycket. Kanske du kan be en kompis, förälder eller syskon hjälpa till att skriva? Det spelar inte så stor roll vad man skriver/säger så länge man frågar! Du sträcker ut en hand att bli hjälpt och jag är säker på att din kurator kommer hugga tag i den för att ni tillsammans ska hjälpa dig. Lycka till och jag hoppas du mår bättre snart:)
  /Tonåringen
 • Du behöver inte skriva något särskilt. "Hej jag skulle vilja prata om en sak, vilken tid passar det att jag tittar förbi?". brukar funka med något sådant. som kurator förstår hen att man kanske inte vill skriva i mailet eller sms: et vad man ska prata om.
  /började gå till kuratorn när jag var ganska liten så är van
 • Jag tog kontakt genom min fantastiska mentor, så hon skrev till kuratorn sen fick jag ett mail från kuratorn. Så det beror ju på om du har det förtroendet till din mentor eller annan lärare. Annars är det bara att skriva eller gå förbi
  /:)
 • Varit i kontakt med skolkuratorn men det var ett beslut mellan mina föräldrar och min lärare. Hade inget att säga till om och blev hämtad titt som tätt så behlvde aldrig tänka på det. Tänk på att skolmailen räknas som en offentlig handling, skriv därför inget som du inte vill ska komma ut.
  /.
 • Jag har pratat med skolkuratorn flera gånger, och det är verkligen asbra att göra om man mår dåligt. Jag förstår att det kan vara jobbigt att ta hjälp om du inte är van vid det, men även om du är ovan vid att söka hjälp så är kuratorn van vid att folk kontaktar hen.

  Du har med andra ord inget att vara orolig över. När jag tog kontakt med kuratorn på min skola skrev jag till henne på teams och frågade om jag kunde boka in ett samtal. Jag skrev typ: ”Hej! Jag heter xxxx och går i klass xx. Jag skulle gärna vilja boka en tid för ett samtal med dig då jag inte mår så bra. Har du någon ledig tid? Tack på förhand!”

  Om din skola inte använder teams kan du gå fram till kuratorn om du ser hen i t.ex. matsalen (och hen inte verkar vara upptagen med något annat) och fråga. Hoppas du mår bättre snart❤️❤️❤️.
  //feminist
 • Varför är du så rädd för att du ska skriva fel? Du verkar inte ha något problem med att skriva om problem eftersom du just gjort det här. Jag anser att du kan skriva bättre än de flesta frågeställare här på UMO:s hemsida. Om du vill ha tips på vad du ska skriva först, ta en titt i toppen av din text: "Hej! Jag mår dåligt och vill prata med en kurator".
  /Det kallas "tillgänglig", inte "singel" 🗿
 • Du kanske kan be nån om hjälp. Tex en kompis, förälder eller lärare. Den kan fråga kuratorn om att boka tid mm. När jag bokade tid med vår skolkurator sa jag inte vad det handlade om innan, bara att jag ville prata. Sen när jag kom dit ställde hon frågor och det rullade på utan att jag hade behövt förbereda mig.
 • Hej! Det som min kurator nämnde till mig var att inte maila känslig information via skolmail till henne för det klassas som en offentlig handling som någon kan begära ut. Jag hade försökt få tag på kuratorn på dennes kontor eller så. 
  /Anonym

Mer på UMO

Svara varandra

Kan jag gå till UMO med små problem?

Hur ni blivit bra bemötta när det inte är ett allvarligt problem? Utan kanske mer diffust och att man bara ”behöver lätta på trycket” lite och få lufta lite tankar?

Egna berättelser

Hur jag lärde mig omfamna mina ärr som en del av mig själv

Det finns dagar när jag känner mig som ett trasigt skal av den flicka jag en gång var. Jag har överlevt det ofattbara, och jag har lärt mig att omfamna mina ärr som en del av mig själv.

Egna berättelser

Mina diagnoser räddade mitt liv

Jag spenderade en stor del av min barndom orolig, ledsen och isolerad. Duktiga tjejer går ofta odiagnostiserade, men snälla sök hjälp om du tror att det behövs.

Svara varandra

Jag är rädd för krig - är det fler som känner samma?

Jag gick in på TikTok idag och fick upp flera videor om att det kan bli krig i Sverige. Detta gör mig orolig och lite rädd över vad som ska hända.

Svara varandra

Min förälder är allvarligt sjuk - ge mig hopp!

Just nu känns allt jobbigt och jag känner mig aldrig helt glad. Jag skulle verkligen behöva höra av andra som varit med om samma sak och att det har slutat bra för dem.

Egna berättelser

Jag var sexberoende men fick hjälp

Sen började jag att skicka nudes till killar för att bli kåt, jag låg till och med en kille som var 19! Det fick överstyr men jag brydde mig inte om det. Jag låg med flera på skolan.

Svara varandra

Hur pratar jag med ungdomsmottagningen utan att föräldrarna vet?

Om jag åker på skoltid så får jag ju frånvaro och mina föräldrar får reda på det. Har någon av er hittat en lösning?

Artikel

Stötta någon som mår dåligt

Du behöver inte vara expert för att stötta någon som mår dåligt. Du kan vara ett stöd bara genom att finnas där. Att lyssna, prata, hitta på saker eller bara vara tillsammans kan kännas hjälpsamt för den som mår dåligt.

Svara varandra

Orolig inför döden, vad tror ni händer?

På senaste har jag tänkt mycket på vad som händer efter döden och får riktig panik på när jag tänker att allt kanske bara försvinner. Har aldrig vågat varken prata eller skriva om det.

Svara varandra

Hur tog ni er ur dåligt mående?

Har ni varit deprimerade och hur tog ni er ur det? Hur berättade ni för era kompisar?

Artikel

Onlinemottagningar - digitala ungdomsmottagningar

Många ungdomsmottagningar kan du kontakta digitalt. En del mottagningar erbjuder videobesök och chatt, men det ser lite olika ut i olika delar av landet. Det finns också ungdomsmottagningar som bara är digitala.

Svara varandra

Hur gör ni er partner glad?

Låt oss säga att er tjej/kille är ledsen efter en lång dag. Vad är det ni brukar göra för att uppmuntra dem?

Artikel

Stöd om du är utsatt för hot eller våld av familjen på grund av din sexuella läggning eller könsidentitet

Är din familj rädd att förlora sin heder för att du är homosexuell, bisexuell, trans eller queer?

Svara varandra

Hur vågar jag söka hjälp?

Jag har mått dåligt men jag vågar inte söka hjälp eller ens prata om det, vad ska jag göra?

Svara varandra

Bråkar jämt med mamma - vad ska jag göra?

Min mamma har ett behov att alltid vilja ha rätt. Hon tror alltid att hon vet bäst. Jag gör så mycket så hon ska tycka om mig, det känns som att hon bara vill bli av med mig.

Fakta

Oro - att vara orolig

Du känner dig säkert orolig ibland, det gör alla. Kanske vet du precis varför, men det är inte säkert. Om du ofta är orolig finns det saker du kan göra själv för att känna mindre oro. Det finns också hjälp att få om du oroar dig mycket.

Svara varandra

Hur kan jag må bättre trots finnar?

Jag är en tjej som länge haft problem med akne i ansiktet. Jag mår oerhört dåligt över det och skäms för mitt utseende.

Svara varandra

Jobbigt att prata inför klassen - vad är era tips?

Varje gång vi gör någon muntlig uppgift i skolan får jag typ panik eller vad man ska kalla det, jag börjar skaka, ont i magen, blir yr, hyperventilerar och allting.

Egna berättelser

Tog bort TikTok och mår bättre

Jag tipsar om att bara låta TikTok vara i typ en vecka. Efter en vecka tänkte inte jag ens på det lägre.

Till toppen av sidan