Panik - lämna sidan!
Egna berättelser

Så här gjorde jag för att klara skolan

 

Hej!

Jag tänkte ge lite tips på hur man kan komma in även om man har lite svårare att lära sig saker. Det väldigt mycket kämpande för att komma in på ett gymnasium, för jag har något som heter dyslexi. Det är att man har svårt med att läsa och skriva.

Jag har också lite andra problem som att jag inte kan göra mer än en sak i taget och svårigheter i matte, men jag kommer mest fokusera på dyslexin i den här berättelsen.

Jag klarade av att komma in på det jag ville genom att kämpa, och det kan du som läser det här också men du behöver viljan och kraften att klara av det. Ingen kan göra det åt dig, du måste kämpa själv men du kan alltid be om hjälp. Om du ber om hjälpen så kommer säkert någon att hjälpa dig.

Det som var mest kämpigt var engelskan, men jag klarade av det till slut. Här kommer mina tips om du har problem med just engelska för man kommer tydligen inte in om man inte har betyg i det:

  1. Försök att få hela familjen hemma att prata engelska varje dag. Om det är ett ord du inte kan, fråga för du kommer aldrig att lära dig om du inte frågar. Ifall ingen kan ordet kan man alltid googla.
  2. Om du känner att du kan prata engelska så kan du börja läsa. Jag började att läsa barnböcker. Men du kan alltid läsa något annat. Jag älskar fantasy så om du är som jag kan jag rekommendera Harry Potter böckerna. Om det är en ljudbok så lyssna först på kapitlet, och sedan läs om det antingen själv eller högt för någon.
  3. Börja skriva! I början spelar det ingen roll hur det stavas, kör som du tror bara för att få in skrivflytet. Sen när du har fått in det kan du börja tänka på stavningen.Om du inte kommer på något att skriva om, kan du alltid skriva om vad du har läst.
  4. Prata också med din engelskalärare och se om ni kan göra upp ett bra schema just för dig så det blir lättare. Sen kanske ni får nog av att höra att ni måste kämpa för er själva och ingen annan med det är sant så stöt inte bort det.

Det är bara du som bestämmer vad du ska jobba som eller vill utbilda dig som. Sen kanske några tänker att det alltid finns att gå ett extra år och ja, det finns det. Men för mig var det hela världen att gå ett extra år innan man fick gå vad man ville. Det blir också lättare om man har ett mål vart man vill. Jag hade ett mål och det var att jag ska gå konditorutbildningen i gymnasiet och jag kom dit genom att kämpa men också genom hjälp av vänner, familj och lärare.

Det jag vill säga är att ge inte upp och låt ingen trycka ner dig bara för att det tar lite längre tid att lära sig saker och ting. Förhoppningsvis så hjälpte det här lite och ger lite mer hopp att klara saker. Men kom ihåg att göra bara ditt bästa och det räcker för man kan inte göra mer.

/Lycka till från en 16 tjej. Hoppas att det går bra🙂

Mer på UMO

Artikel

Film: Fem tips för att trivas i skolan

Du går i skolan en stor del av livet. Det är viktigt att förändra situationen om du inte har det bra. Ingen ska behöva må dåligt i skolan. Du kan kontakta elevhälsan, skolkuratorn eller någon annan vuxen på skolan för att få stöd och hjälp om du behöver det. De kan hjälpa dig vidare om det behövs.

Artikel

Om elevhälsan

Du kan få hjälp och stöd med många olika saker hos elevhälsan. Till exempel om du är stressad, blir kränkt eller har svårt att klara skolan. Hos elevhälsan får du också hälsokontroller och vaccinationer. Du har rätt att gå till elevhälsan tills du har gått ut gymnasiet.

Till toppen av sidan