Panik - lämna sidan!
Fråga

Hur slutar jag stamma?

Fråga

Jag är en person med många idéer och som älskar att vara med i diskussioner men jag vågar inte för jag är rädd för att börja stamma mitt i allt. Det här har tagit kål på mig, min självkänsla är på noll.

Jag vill gärna bli av med det här. Vad ska jag göra? 

Svar

För att bli av med rädslan att börja stamma behöver du utmana dig själv och träna på att våga vara med i diskussioner. Det kan kännas svårt, men det brukar kännas lättare om du utmanar dig lite i taget.

Du kan till exempel börja med att säga några ord eller ställa en fråga när andra diskuterar något. Det kan vara lättare att börja träna med en mindre grupp eller med personer som du känner bra. När du tränar på att prata inför andra kommer du märka att du vågar mer än du tror och det kommer att stärka din självkänsla.

Genom att förbereda dig kan du också känna dig säkrare. Träna gärna på att prata framför spegeln hemma. Du kan också tänka ut vad du ska göra eller säga om du skulle stamma under en diskussion. Du kan till exempel säga "Oj, nu blev jag visst nervös" eller "Förlåt jag blev visst lite ivrig när jag pratade". När du känner dig förberedd minskar du risken för att du ska känna dig stressad och det minskar risken för att du ska börja stamma.

Påminn dig också om att andra sällan brukar reagera eller tycka det är konstigt om du börjar stamma eller blir generad när du pratar.

Stammar du mycket och ofta i flera olika situationer kan du få hjälp av en logoped. Någon vuxen hemma eller elevhälsan kan hjälpa dig att ta kontakt i så fall.

Med vänliga hälsningar
Sara André, kurator

Till toppen av sidan