Fråga

Får jag större penis med en penispump?

Fråga

Jag sökt information om en penispump som man kan använda för att så småningom förstora sin penis permanent, både tjocklek och längd.

Men hur är det egentligen? Eftersom penisens blodkärl, vävnad och framför allt svällkroppar måste utvidgas av en penispump bör man väl kunna förstora sin penis med tiden genom att använda penispumpen regelbundet och på så sätt töja ut penisen? För vem skulle tacka nej till någon centimeter till?

Jag har även läst på nätet om läkare som varit med om personer som köpt penisförlängare och förstört sin penis. Men om man är försiktig så bör man väl ändå kunna få större penis? Vad säger ni? Förändras ens penis tillfälligt eller permanent? Blir den slappare vid stånd eller är det ingen skillnad?

Svar

På nätet kan du hitta information om flera olika metoder som sägs kunna öka penisens storlek. Men varken sträckning, dragbelastning, massage, pumpar, piller eller krämer har något varaktigt resultat på penisstorleken. Metoderna är inte heller vetenskapligt granskade. Det betyder att man inte säkert vet vilka skador eller komplikationer de kan leda till.

Penispumpar syftar till att öka vätskemängden i penisen. De suger in blod i penisen. Det kan göra att den tillfälligt ser större ut. Men effekten är inte permanent. Slutar du använda pumpen får penisen tillbaka sin vanliga storlek.

Om du använder pumpen under en längre tid kan det leda till skador på penisens svällkroppar, även om du är försiktig och följer bruksanvisningen. Har du svårt att få stånd kan pumpen förbättra erektionen, men får du skador på svällkropparna kan ståndet försvagas.

Den enda varaktiga metoden för att öka penisens längd och bredd är genom en operation. Men det är viktigt att veta om att en sån operation i första hand har effekt på penisens storlek i slakt tillstånd. I de flesta fall kan penisens längd ökas med ungefär två till sex centimeter, och bredden med ca 30 procent. Vid stånd märks resultatet av operationen bara i begränsad utsträckning.

Många tänker, precis som du, att det skulle vara bra om penisen var lite större. Men penisar ser olika ut. De har olika form och storlek. Det kan vara bra att veta om att penisens storlek inte har någon större betydelse vad det gäller hur skönt man kan ha själv när man har sex, eller hur skönt det är för någon som man har sex med.

Vill du prata med någon om det här eller få mer information, kan du kontakta en ungdomsmottagning eller en vårdcentral.

Med vänliga hälsningar
Annelie Nordner, sjuksköterska och psykoterapeut

Till toppen av sidan