Panik - lämna sidan!
Våld och orättvisor i familjen

Rädd för att bli tvingad att gifta sig

Det är du som bestämmer om du ska gifta dig eller inte. Ingen får tvinga, övertala eller lura dig att gifta dig med någon. Be om hjälp om du är orolig för att bli tvingad att gifta dig. Ring 112 om du behöver skydd och hjälp på en gång.

En hand med en ring på ringfingret. Illustration.
Är du rädd för att bli tvingad att gifta dig? Berätta det för någon du litar på, till exempel en vuxen i skolan.

I Sverige måste både du och den du gifter dig med vara över 18 år och vilja gifta er med varandra. Båda måste vara med på bröllopet och säga ja.

Det är brottsligt att övertala, lura eller tvinga någon att gifta sig. Det är också brottsligt att planera att gifta bort någon eller att hota med att göra det. Den som gör det kan få fängelse. Det spelar ingen roll om det är en förälder, en annan vårdnadshavare eller en släkting. Det är brottsligt även om du blir bortgift utomlands.

Du kan få skydd och hjälp

Du kan behöva olika sorters hjälp. Du kan behöva skydd på en gång, eller få råd om hur du ska göra om du inte känner dig trygg hemma.

Här är olika ställen som du kan kontakta:

 • Be om hjälp från någon som jobbar i skolan, på en ungdomsmottagning, en vårdcentral eller annan vårdmottagning.
 • Ring 112 till polisen om det är akut. Till exempel om du blir slagen, inlåst, hotad eller tvingad att resa utomlands. De svarar dygnet runt.
 • Ring 114 14 till polisen om det inte är så bråttom. De svarar dygnet runt.
 • Ring +46 77 114 14 till svenska polisen om du är utomlands.
 • Kontakta socialtjänsten eller socialjouren i din kommun. Socialtjänsten kallas ofta soc och har öppet på dagarna mån-fre. Socialjouren har öppet kvällar och helger. På sajten Koll på soc kan du hitta kontaktuppgifter till socialtjänsten där du är. Du kan också hitta telefonnummer till soc på kommunens sajt.
 • Kontakta en stödverksamhet som stöttar unga som riskerar att bli gifta mot sin vilja. Till exempel Kärleken är fri eller Linnamottagningen. Här hittar du en lista på fler ställen som du kan kontakta på telefon, chatt eller mejl.

Är du rädd för att bli bortgift utomlands?

Är du orolig inför en resa, för att du vet eller misstänker att du ska tvingas gifta dig? Försök att slippa följa med på resan i så fall. Be polisen eller soc om hjälp direkt om det behövs. Soc kan be en domstol att bestämma att du inte får åka utomlands om du är under 18 år, och det finns en stor risk att du blir bortgift.

Det kan vara svårt för svenska myndigheter att hjälpa dig när du väl är utomlands. Till exempel kan lagen vara annorlunda där än i Sverige. Det är inte säkert att det andra landets myndigheter vill samarbeta så du kan få komma tillbaka till Sverige.

Kommer du ändå att resa utomlands?

Här är några förslag på vad du kan göra innan du åker:

 • Ta med dig mobil och ett extra simkort.
 • Ta med dig telefonnummer, mejladress eller andra kontaktvägar till personer i Sverige som du litar på. Till exempel någon du känner eller någon du har pratat med på soc.
 • Ta med dig kontaktuppgifter till släktingar eller kompisar i landet du ska åka till, som du tror att du skulle kunna be om hjälp.
 • Ge någon du litar på adressen där du kommer att vara, ditt telefonnummer, din mejladress eller ett annat sätt att kontakta dig. Säg vilket datum du ska komma hem, och ge hen en kopia på ditt pass. Bestäm att hen ska kontakta din kommun i Sverige eller svenska ambassaden i det land du åker till, om du inte har hört av dig ett visst datum.
 • Skriv ner eller lär dig telefonnummer och mejladress till svenska ambassaden eller konsulatet i det land du ska åka till.
 • Ta reda på vilka lagar som gäller för äktenskap, och vilken hjälp du kan få i det land du ska resa till. Du kan fråga Utrikesdepartementet i Sverige eller ambassaden eller konsulatet i landet du ska till.

Du kan hitta svenska ambassader och konsulat i olika länder på Sweden abroads sajt.

Du kan kontakta Utrikesdepartementet, UD, i Sverige på telefonnummer 08-405 10 00 dagtid måndag till fredag, och be att bli kopplad till Konsulära enheten. Du kan ringa UD:s jour dygnet runt om det är akut på 08-405 50 05.

Hjälp när du är utomlands

Du kan få information och stöd av svenska ambassader och konsulat utomlands om du bor i Sverige och är antingen svensk medborgare, flykting eller statslös. Statslös betyder att du inte är medborgare i något land.

Kontakta ambassaden eller konsulatet om du till exempel utsätts för hot eller våld, tvingas gifta dig eller om du hålls kvar i landet mot din vilja.

Här är några exempel på vad de kan göra:

 • Ge dig råd, information och stöd.
 • Kontakta dina anhöriga, myndigheter eller andra du vill få hjälp av.
 • Kontakta advokat, läkare eller tolk som kan hjälpa dig.
 • Låna dig pengar till en biljett hem.
 • Ordna ett pass åt dig.

Har du redan blivit gift mot din vilja?

Person som ser fundersam och bekymrad ut. Illustration
Du kan till exempel få hjälp med ett tryggt boende om du är i fara hemma.

Äktenskapet gäller inte i Sverige om du eller den du gifte dig med var under 18 år när ni gifte er. Sverige kan också vägra att erkänna utländska äktenskap som har skett under tvång även om du var över 18 år.

Det kan vara svårt att bevisa efteråt att du blev tvingad. Men du har alltid rätt att skilja dig. Det räcker med att en vill skiljas, båda behöver inte vilja det för att det ska bli en skilsmässa.

Ta hjälp om du är du rädd för att bli utsatt för hot eller våld.  Du kan till exempel kontakta polisen, soc eller en stödverksamhet.

Du kan skilja dig i Sverige även om du är medborgare i ett annat land och har gift dig där, om du har bott i Sverige minst ett år. Då gäller skilsmässan här, men kanske inte i landet där du gifte dig.

Du kan behöva stöd efteråt

Du kan behöva stöd om du har blivit gift eller hållits kvar i ett land mot din vilja. Det är svåra saker att vara med om. Du kan till exempel be om samtalsstöd för att få hjälp att må bättre, eller prata med någon som jobbar på en stödverksamhet.

Mer på UMO

Våld och orättvisor i familjen

Du har rätt att känna dig trygg i ditt hem.

Att ta hjälp

Har du något du funderar på eller är orolig över och behöver hjälp med? Det kan till exempel vara något med kroppen, något hemma eller i skolan. Då kan du få hjälp från någon som är van att hjälpa till med såna grejer.

ArtikelVem kan man prata med?

Alla har det jobbigt och behöver stöd ibland. Ofta brukar det hjälpa att prata med någon. Du kan till exempel prata med någon du känner, någon som jobbar med unga eller med en stödverksamhet på nätet.

ArtikelAtt prata om problem i familjen på en ungdomsmottagning

Här kan du se en film om hur ungdomsmottagningen kan hjälpa dig om du inte får vara ihop med den du vill.

Frågor & svarJag är rädd för att tvingas gifta mig

Vad kan jag göra?

ArtikelVad är hedersrelaterat våld och förtryck?

I vissa familjer och släkter är det viktigt att det inte går något dåligt rykte om familjen. Det kan finnas regler, som att du inte får umgås med vem du vill eller ha sex förrän du har gift dig. Det här kallas heder. Om det gör att du blir dåligt behandlad kallas det hedersrelaterat våld och förtryck. Att utsätta någon för det kan vara brottsligt. Du kan få hjälp om du är utsatt.

ArtikelFarman slutade kontrollera sina systrar

Förut brukade Farman bevaka allt hans systrar gjorde. Men sen träffade han en tjej som utsattes för hedersförtryck. Det gjorde att Farman började tänka på ett nytt sätt.

Frågor & svarJag får inte onanera eller ha sex för mamma

Min mamma har sagt att jag som tjej inte får ha sex innan jag gifter mig. Hon har också sagt att jag inte får onanera. Har föräldrar rätt att bestämma om det här?

Frågor & svarJag får inte vara med på alla lektioner för mina föräldrar

Till exempel när vi ska till badhuset på idrotten. Och de tog reda på när vi skulle ha sex och samlevnad och då fick jag inte gå. Vad ska jag göra?

Till toppen av sidan