Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Jag får inte vara med på alla lektioner för mina föräldrar

Fråga

Jag är en tjej på 15 år som går i skolan som vanligt. Problemet är att mina föräldrar ibland förbjuder mig att vara med på vissa lektioner. Till exempel när vi ska till badhuset på idrotten. Och de tog reda på när vi skulle ha sex och samlevnad och då fick jag inte gå. Vad ska jag göra?

Svar

Alla barn i Sverige har skolplikt. Det betyder att du måste vara med på alla lektioner från ettan till nian, om du inte är sjuk. Det betyder också att du har rätt att gå i skolan och att dina föräldrar inte får hindra dig från att vara med på vissa lektioner.

Berätta för någon på skolan om situationen, till exempel en lärare eller kuratorn. Be personen att prata med dina föräldrar eller be hen vara med när du pratar med dem. Här är några saker ni kan göra:

  • Berätta om skolplikten för dina föräldrar.
  • Be dina föräldrar förklara varför du inte får vara med på vissa lektioner. Kanske är de oroliga för något som de inte behöver vara oroliga för.
  • Förklara för dina föräldrar att undervisningen ger dig viktig kunskap om kroppen och att idrott är viktigt för att må bra.

Du kan också berätta för en kompis, släkting eller någon annan du litar på om situationen. Det brukar vara skönt och kännas mindre ensamt när någon lyssnar. 

Du kan alltid kontakta en ungdomsmottagning om du behöver hjälp eller stöd. De är vana att hjälpa unga med såna här saker.

Med vänliga hälsningar
Sara André

Mer på UMO

Artikel

Stränga föräldrar - föräldrar som vill bestämma för mycket

Oftast känns det bra att föräldrar eller andra vuxna du bor med bryr sig om dig och ditt liv. Men ibland kan vuxna lägga sig i eller bestämma för mycket. Då kan du behöva prata med dem om det. Om det inte går kan du behöva hjälp av någon annan vuxen för att lösa det.

Att prata med någon

Innehåll om att prata med någon.

Artikel

Film: Kurator

I den här intervjun berättar Niklas Jarland om sitt jobb som kurator på en ungdomsmottagning.

Hedersrelaterat våld och förtryck

Innehåll om hedersrelaterat våld och förtryck.

Artikel

Rättigheter hemma

Dina föräldrar eller andra vårdnadshavare bestämmer inte över allting. Du har rätt att vara trygg hemma och vara med och påverka ditt liv.

Till toppen av sidan