Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Jag får inte göra det jag vill på fritiden

Fråga

Min mamma och styvpappa vill bestämma nästan allt jag gör på fritiden. De låter mig inte vara med kompisar efter skolan, utan jag måste alltid gå direkt hem. Alla andra får sova över, vara ute sent och gå på fest, men det får jag absolut inte göra. Det känns så orättvist. Vad ska jag göra?

Svar

Jag förstår att det känns orättvist att inte få göra saker som dina kompisar får. Föräldrar och vårdnadshavare har ansvar för barn under 18 år och de får bestämma ganska mycket, men de får inte bestämma allt. Dina föräldrar är skyldiga att tänka på ditt bästa. Ju äldre du blir desto mer måste dina föräldrar låta dig bestämma.

Här är några saker som du kan testa:

  • Försök att berätta för de vuxna hur du känner, även om det känns svårt.
  • Försök komma på vad problemet egentligen handlar om. Be de vuxna förklara varför du inte får göra det du vill. De kanske är oroliga för något de inte behöver vara oroliga för.
  • Försök att hitta en lösning tillsammans. Det är bra om ni kan prata med varandra vid ett tillfälle när ni inte är osams. Det brukar vara svårt att lösa problem när någon är arg.
  • Prata med någon annan som du litar på om du mår dåligt av situationen. Det brukar vara skönt, och det känns mindre ensamt när någon lyssnar. Det kan vara en kompis, släkting eller en lärare. Kanske kan den personen prata med dina föräldrar eller vara med när du gör det.

Kontakta en ungdomsmottagning, skolsköterska eller skolkurator om du behöver hjälp eller stöd. De är vana att prata med unga om såna här saker.

Det finns ställen du kan ringa eller mejla om du har problem i familjen och vill ha stöd utan att berätta vem du är. Till exempel Bris, Jourhavande kompis eller en ungdomsjour.

Med vänliga hälsningar
Sara André, kurator

Mer på UMO

Artikel

Stöd och hjälp vid hedersrelaterat våld och förtryck

Här hittar du ställen du kan kontakta om du behöver stöd kring hedersrelaterat våld och förtryck eller om du själv blir utsatt. Du kan oftast vara anonym.

Att prata med någon

Innehåll om att prata med någon.

Artikel

Barnkonventionen

Barnkonventionen handlar bland annat om att unga under 18 år ska få vara trygga och kunna påverka sina liv.

Till toppen av sidan