Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Jag får inte fika med kompisar eller åka på skolresa för min familj

Fråga

Min familj bestämmer nästan allt jag gör. Det är många saker jag inte får göra. Jag fick inte följa med på skolresan och jag får inte gå och fika med kompisar. Om de misstänker att jag inte har gått direkt hem efter skolan blir de jättearga och hotar mig.

Jag vill inte göra min familj besviken. Jag är rädd för vad som skulle hända om jag bröt mot deras regler. Det känns ensamt och orättvist att inte få göra sånt som andra får. Vad ska jag göra?

Svar

Jag förstår att det känns ensamt och orättvist att du inte får göra saker som andra personer får göra. Många unga i Sverige har liknande problem. Det kan bero på att familjen är orolig för vad andra personer tycker om dem. Familjen kan vara rädd för att få dåligt rykte och förlora sin heder. Det är inte okej att du blir hotad och det finns hjälp att få.

Du skriver att din familj blir jättearga och hotar dig om de misstänker att du inte går hem direkt efter skolan. Du skriver också att du är rädd för vad som skulle hända om du bröt mot deras regler.

Jag vet inte exakt vad du är rädd för. Det är viktigt att du vet var du kan få hjälp om du skulle behöva det:

  • Kontakta socialtjänsten om du är rädd för att något ska hända dig eller om du behöver skydd från hot eller våld.
  • Ring telefonnummer 112 om du är i fara och det är bråttom.

Jag tycker att du ska prata med någon om det här så snart som möjligt. Du till exempel prata med en lärare, en kurator på skolan, någon på en ungdomsmottagning eller socialtjänsten.

Du kan också kontakta nåt av ställena på den här sidan: Stöd om du har frågor om hedersrelaterat våld och förtryck. Många av ställena kan du kontakta anonymt och de är vana att stötta unga i din situation.

Du har rätt att känna dig trygg, att träffa vänner och att ha en fritid.

Med vänliga hälsningar

Sandra Sarin, samordnare våld i nära relation och hedersrelaterat förtryck

Mer på UMO

Frågor & svar

Jag får inte göra det jag vill på fritiden

Alla andra får sova över, vara ute sent och gå på fest, men det får jag absolut inte göra. Det känns så orättvist. Vad ska jag göra?

Filmer: Att besöka en ungdomsmottagning

Här kan du se filmer om hur det funkar att besöka en ungdomsmottagning. Till exempel när du har frågor om mensvärk, preventivmedel, penisen eller könsidentitet. Eller när du mår dåligt eller har problem med familjen.

Svara varandra

Mamma är emot relationer innan äktenskap, hjälp!

Är det någon som är med om något liknande?

Frågor & svar

Jag får inte vara med på alla lektioner för mina föräldrar

Till exempel när vi ska till badhuset på idrotten. Och de tog reda på när vi skulle ha sex och samlevnad och då fick jag inte gå. Vad ska jag göra?

Till toppen av sidan