Panik - lämna sidan!
Fråga UMO

Jag är rädd att jag inte kommer att blöda när jag har samlag första gången. Kan jag göra en operation?

Fråga

Min familj säger att jag måste vara oskuld när jag gifter mig. De säger att det måste komma blod i sängen när jag har samlag första gången. Jag är rädd att det inte kommer att göra det. Jag har hört att man kan sy dit en mödomshinna. Funkar det?

Svar

De flesta tjejer blöder inte första gången de har samlag. Om de blöder så beror det på att de inte varit tillräckligt upphetsade och våta.

Slidans öppning är inte täckt av en hinna. Mensen skulle inte kunna rinna ut om det fanns en hinna. Det här med mödomshinnan är bara en myt. Därför går det inte heller att sy dit någon sån. Operationerna som några gör fungerar inte.

Det kan också vara bra att veta att ingen kan se om du har haft sex med någon annan. Inte ens en läkare eller barnmorska kan vid en undersökning se om du har haft sex. Det beror på att slidan fortsätter att vara precis som tidigare.

Försök att prata med din familj om det här, om det är möjligt. Visa dem gärna texter och bilder om snippan här på UMO.se. Kontakta en ungdomsmottagningsocialtjänsten eller polisen om du på något sätt känner dig rädd eller hotad.

Med vänliga hälsningar
Sofia Alsing, barnmorska

Mer på UMO

Fråga UMOJag får inte onanera eller ha sex för mamma

Min mamma har sagt att jag som tjej inte får ha sex innan jag gifter mig. Hon har också sagt att jag inte får onanera. Har föräldrar rätt att bestämma om det här?

ArtikelVad är hedersrelaterat våld och förtryck?

I vissa familjer och släkter är det viktigt att det inte går något dåligt rykte om familjen. Det kan finnas regler, som att du inte får umgås med vem du vill eller ha sex förrän du har gift dig. Det här kallas heder. Om det gör att du blir dåligt behandlad kallas det hedersrelaterat våld och förtryck. Att utsätta någon för det kan vara brottsligt. Du kan få hjälp om du är utsatt.

ArtikelSex första gången

Det är vanligt att ha många olika tankar och känslor om hur det är att ha sex med någon för första gången. Det viktiga är att det känns bra för er som är med.

Till toppen av sidan