Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Jag behöver operera tillbaka min oskuld, hur ska jag göra?

Fråga

Jag är rädd att det inte kommer blod när jag ska ha sex första gången. Min familj eller någon annan som de känner kommer kanske att kontrollera det och jag vet inte vad jag ska göra. Min kompis säger att det finns sätt att få tillbaka oskulden genom en operation, hur gör jag då?

Svar

Din fråga är ganska vanlig, men för att kunna svara på den vill jag börja med att skriva några viktiga fakta om snippan.

Redan när vi föds finns en öppning in till slidan. Det betyder att det inte finns någon hinna som täcker slidöppningen. Det som ibland kallas för mödomshinna är alltså en myt.

Hur slidöppningen ser ut varierar från person till person och det förändras inte om du har sex. Därför är det omöjligt för någon att se eller känna på din kropp om du har haft sex. Varken en läkare, barnmorska, partner, prästfru eller någon annan kan göra det.

De flesta blöder inte heller första gången de har samlag. Om man blöder beror det oftast på att man inte har varit tillräckligt upphetsad och våt, kanske för att man är nervös och spänd. Man kan alltså blöda även om man har haft samlag tidigare.

Det din kompis pratat om brukar kallas oskuldsoperationer. Vid en sån syr en läkare några stygn i kanten av slidöppningen för att det ska blöda när de går sönder.

Jag rekommenderar inte att du opererar dig. Det finns flera anledningar till det.

  • Det är inte säkert att du blöder trots operationen.
  • Operationerna är ofta dyra.
  • Att göra en operation kan alltid innebära en risk.

Jag tycker att du ska prata med någon om att du är orolig för att inte blöda när du har sex. Det kan du göra med en barnmorska eller kurator på en ungdomsmottagning, eller skolsköterska eller skolkurator om du går i skolan. De är vana att prata om såna här saker och kan hjälpa dig.

Du kan också prata med någon annan vuxen som du litar på, till exempel en lärare, tränare eller en kompis förälder, så kan hen hjälpa dig att hitta annan hjälp om du behöver det.

Det finns även organisationer som hjälper unga som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck. Du kan kontakta dem till exempel via telefon eller chatt utan att berätta vem du är. Här kan du hitta organisationer som ger stöd vid hedersrelaterat våld och förtryck.

Är det akut och du känner dig hotad eller rädd? Ta kontakt med socialtjänsten eller polisen. De kan ge dig hjälp på en gång.

Med vänliga hälsningar
Anna-Lena Näsström, b
arnmorska på Origo - Stockholms läns Resurscentrum mot hedersrelaterat förtryck och våld

Till toppen av sidan