Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Mina föräldrar bestämmer allt

Hej! Jag är myndig och mina föräldrar bestämmer allt över mig. Får fortfarande inte sova över hos kompisar eller min kille. Ska alltid vara hemma en viss tid och de ringer och frågar varje timme vars jag är.

Är less på det här. Hur ska jag göra?

/Hösten18

Svar:

 • Jag tycker att du ska prata med dom, förklara varför du vill ha mer frihet och kunna sova över hos kompisar och din kille. Om du är myndig som du skriver så har dina föräldrar inte rätt att bestämma såna saker om dig längre, men om du fortfarande bor hemma (vilket jag lite antog att du gjorde) så är det ju såklart föräldrarnas regler som gäller.

  Men allt de dom gör är av kärlek! Tänk att din dotter helt plötsligt blev stor och självständig, du skulle nog vilja tillbringa tid med din dotter då. Jag hoppas det blir bättre och att dina föräldrar förstår! :)
  /Vega-li
 • Jag tycker att du borde ta ett lugnt och stilla snack med dom, om att du vill att dom ska lätta lite på regler nu när du börjar bli lite äldre!
  /Anonym
 • Hej Hösten18, Tack för din fråga! Du är inte ensam med ditt problem och jag tror att du kanske hjälper andra ungdomar genom att be om hjälp. Föräldrar kan vara utmanande när de unga växer upp. Tro det eller ej dina föräldrar visar kärlek. Kärlek är svårt. Tänk ett ögonblick att du är din mamma. Hur skulle du göra? Därefter tänk ett ögonblick att du är din pappa. Hur skulle du göra?

  Växelverkan är viktigt så prata med dina föräldrar. De har också varit unga. Du kan berätta att denna rädsla verkar vara en grov överdrift. Du kan fråga: Vad är du rädd för? De kanske inte har tillräcklig information om ungdomars liv i modern tid. Fråga vad de tycker om vad som ligger bakom rädslan. Det viktigaste är att ni litar på varandra och du kan berätta om dina tankar.
  /Växelverkan
 • Låter tråkigt, men eftersom du är 18 år får du göra det du känner (lagligt) då, men om du starta en argumentation istället? Tänk på de, om dina föräldrar håller koll på dig kanske utan och veta är det av omtanke (hoppas jag) Men hur exakt kan du då forma dig själv till en vuxen människa?

  Bli självständig och sånt? Det låter som att du vet redan men det gäller ju bara för dina föräldrar att inse det också. Men börja med och fråga om du kan sova hos dina kompisar fast på villkor? T ex bara lycka till!
  //lol hehe
 • Eftersom att du är 18 får du ju göra vad du vill, så när de säger grejer du ska göra eller inte göra så säger du bara nej jag är arton nu och jag bestämmer över mig själv!
  /HJÄLPAREN
 • Du är 18? Bara att flytta ut, du kan ju börja plugga så får du CSN lån. Blockera dem i mobilen. Svara inte.
  /Kille
 • Ja jag vet det e sååå tråkigt men de gör det för ditt bästa
  /Mathilda
 • Prata med dem om hur du känner! Som föräldrar borde de förstå!
  /Hoppas det hjälper;)
 • Känner igen mig i det du skriver ...
  /Apan som känner sig utanför
 • Eftersom du fortfarande bor i deras hus, under deras tak, tänker jag att de har rätt till att bestämma olika regler som gäller där, oavsett om du är myndig eller inte. 

  Dina föräldrar låter kontrollerande. Jag tycker att du har full frihet att bestämma vad du vill göra så länge det inte är inom hushållet. Jag förstår att du vill vara lite mer självständig nu när du är 18. Jag tror dock ärligt talat att dina föräldrar inte menar något illa.

  Dina föräldrar kan ha oro för din säkerhet eller ditt välbefinnande, och de kanske bara behöver en slags "försäkran" om att du är ansvarig och kapabel att fatta bra beslut.

  En möjlig lösning på denna situation är att ha ett lugnt och respektfullt samtal med dina föräldrar. Försök att uttrycka hur du känner och förklara att du skulle vilja ha lite mer frihet och ansvar i ditt liv. Att de inte behöver vara oroliga. Om detta inte funkar borde du söka stöd från en vuxen du litar på, som en lärare eller kurator. De kan hjälpa dig att ta fram en plan för att hantera situationen och ge dig resurser och stöd.
  /Någon, 19 år
 • Är du 18 fylld så behöver du ju inte lyssna på ett ord vad dom säger till dig🤷‍♂️
  /Hemlig
 • Om du fortfarande är beroende av dina föräldrar för mat och boende rekomenderar jag inte att börja bråka med dem utan ta istället ett snack och fråga dem vad de har för förväntningar på dig och varför sen visar du föräldrarna dina argument och hur du känner. Många föräldrar gillar formuleringen "frihet under ansvar".

  Visa att du tar ansvar! Kan din kille eller kompisar sova över hos dig utan att ni pratar hela natten och istället är det ni som dukar fram frukost till föräldrarna skickar det signaler att du kan "respektera" sovtider och ta vara på dig själv. Tänk också på att dina föräldrar också var 18 år en gång så kanske fråga dina föräldrar hur de vat som 18-åringar så kanske de inser att du är lika mogen som de själva tyckte när de var 18 år.
  //Tjej på 24 år
 • Du borde ringa någon nära o berätta att du inte mår så bra.
  /Stella
 • Hej!! 👋 Jag är inte 18 år, men mina föräldrar bestämmer inte så mycket. Jag tänker att det är olika från förälder till förälder, alla är vi olika individer och vi vill och tycker olika. Jag tycker att du kan prata med de och säga att du tycker det är jobbigt. Sen kan du ju faktiskt säga att du är 18 år, du behöver faktiskt inte lyssna på dem, eftersom du är myndig. Du får bestämma allt om dig själv och dina föräldrar får säga saker till dig, men du behöver inte lyssna. Jag antar att du forfarande bor hemma, du skulle ju kunna börja titta på en lägenhet (tänker att det är en bra början) trots att allt blivit sååååååå dyrt.. Jag tycker att du borde prata med dem eller skita i dem. Lycka till och hoppas det blir bättre!! ❤️ 🌿🐸☀️✨
  /Tjej 11 år
 • 1. Bli stark så dina föräldrar börjar visa respekt
  2. Fixa självförtroende
  3. Träna på att argumentera
  4. Tro på dig själv ge inte upp. Om dina föräldrar är våldsamma så ring polisen eller soc.
  /Hanna
 • jag tycker du borde prata med dem hur du känner, att du är äldre nu och de måste släppa taget för du är mogen nog att ta dina egna beslut.
  /lisa
 • känner igen mig, tror det bästa är att prata med dom om hur du känner så ni kanske kan bestämma något som känns bra för allihopa tills du flyttar hemifrån.
  /18 åring utan livserfarenhet
 • Tycker att det här låter väldigt extremt. Du kanske kan försöka prata med dem? Men det är nog svårt. Eller hänvisa till barnkonventionen? Nej jag vet inte. Flytta hemifrån? Men du får väl säga att de inte kan tillämpa föräldrabalken längre eftersom du är myndig.
  /S
 • Eftersom att du är myndig kan du göra vad du vill utan deras tillåtelse. Sov hos vänner och din kille - DU ÄR VUXEN. Dom kanske har rätt att bestämma tider du ska va hemma om du väl ska vara hemma eftersom dom bor där och kanske inte vill bli väckta eller något, men så länge det inte gäller deras hem kan du göra va du vill tycker jag. 
  /ss
 • Jag tycker att du ska påminna dem om att du fortfarande kommer att vara deras barn men det finns gränser hur mycket dom kan bestämma över dig.
  /tjej
 • Hej, jag förstår din situation. Om det är svårt att kommunicera med dina föräldrar kan du prata med någon om det här som kan mer om sånt här. Kanske behöver du gå till en ungdomsmottagning? De kan nog hjälpa dig. Men du kan alltid försöka förklara för dina föräldrar hur det funkar. (De kanske har glömt bort lite om att vara myndig?, eller så är det andra orsaker som ligger bakom).

  Det är nog iallfall bra att informera dina föräldrar hur länge du är hos dina kompisar, kille osv. så de vet vart du är. Men du behöver inte ha en exakt tid tycker jag, utan det borde räcka att höra av sig på telefon eller något när du vet när du kommer hem. Lycka till :)
  /19 årig kille
 • Själv har jag också stränga föräldrar just nu, kan relatera till allt du skrivit. Jag är dock inte myndig än, men jag har fortfarande växt upp och förtjänar mer frihet och tillit. Jag tror inte våra föräldrar accepterat att vi växt upp än. Jag är äldst och är då deras första barn, jag förändras och växer upp och mina föräldrar har inte anpassat sig till det än.

  De är rädda över hur tiden flyger iväg och behandlar mig som deras lilla flicka hur gammal jag än blir. Jag tycker du ska ta ett snack med dina föräldrar om det här och att dem snart inte har kontroll över dig mer, det är bäst för både dig och dina föräldrar att ni har en bra relation tills dess.
  /16 årig tjej
 • Hej, du borde inte bry dig. Hoppa ut genom rutan på helger o träffa din kille, låt inte dina föräldrar veta något. Ifall din kille är över hos dig är mitt tips gaderoben, funkar varje gång. Föräldrarna kollar aldrig där. Jag gjorde detta när jag var hos mitt ex.
  /Gustavo fring
 • Du har rätt att göra vad du vill nu. Du får tillochmed flytta hemifrån. Du har rätt att sova över hos vem du vill och allt liknande. Du är nog lite gammal för att ringa till bris, men jag vet inte. Testa! Det är mitt bästa tips. I värsta fall kan du ringa polisen, du är liksom 18 år!
  /Den coola som tål kritik
 • Om du är myndig så tycker inte jag att dina föräldrar kan bestämma över dig. Du är ju själv vuxen, jag skulle rekommendera att hitta ett eget hem så du får mer frihet, men även att prata med dina föräldrar.
  /14 tjej

Mer på UMO

Artikel

Stöd om du har problem i familjen

Här hittar du ställen du kan kontakta om du behöver stöd eller har problem i familjen. Du kan oftast vara anonym.

Artikel

Stöd och hjälp vid hedersrelaterat våld och förtryck

Här hittar du ställen du kan kontakta om du behöver stöd kring hedersrelaterat våld och förtryck eller om du själv blir utsatt. Du kan oftast vara anonym.

Artikel

Stöd och hjälp om du mår dåligt

Här hittar du ställen du kan kontakta om du behöver stöd eller bara vill prata med någon. Du kan oftast vara anonym. En del har öppet dygnet runt, andra några timmar i veckan.

Svara varandra

Mamma är emot relationer innan äktenskap, hjälp!

Är det någon som är med om något liknande?

Till toppen av sidan