Panik - lämna sidan!

Föräldrar som vill bestämma för mycket

Oftast känns det nog bra om dina föräldrar eller andra vårdnadshavare bryr sig om dig och ditt liv. Men ibland kanske du tycker att de lägger sig i för mycket. Det kan kännas som att de inte förstår att du har blivit äldre och behöver få mer frihet.

En ung person som ser trött och ledsen  ut och en vuxen som står bredvid och pekar. Illustration

Det är inte konstigt att vuxna som har ansvar för dig vill veta hur du mår, veta vad du gör och bestämma när du ska komma hem på kvällarna. Men ibland kan de vilja veta eller styra mer än vad de borde. Då kanske du känner att de inte litar på dig.

När bestämmer de för mycket?

Vad som är för mycket är inte så lätt att säga, och det är svårt att jämföra sig med andra. Men din känsla av hur det är betyder mycket.

Föräldrar eller andra vårdnadshavare får bestämma vissa saker. De har till exempel ansvar för att du inte gör något som du kan bli skadad av, och för att du går i skolan. 

Men enligt Barnkonventionen har du rätt att vara med och bestämma. Och du har rätt till ett privatliv. Det betyder bland annat att de vuxna inte får snoka, lyssna av samtal, läsa meddelanden i din telefon eller dator eller dagböcker. De får heller inte säga elaka saker till dig, skrämma dig, låsa in dig, slå dig eller hota att göra dig illa. Det samma gäller för styvföräldrar, syskon och andra släktingar. 

Alla unga har samma rättigheter, oavsett kön, sexuell läggning eller religion. Här kan du läsa mer om dina rättigheter hemma.

Vad kan jag göra?

  • Fundera på vad som är jobbigt, och hur du skulle vilja att det var i stället. Vad skulle du vilja att de vuxna förstod och respekterade?
  • Försök tänka dig in i hur de vuxna tänker. Varför vill de veta allt de frågar om? Är de oroliga för något särskilt? Har de någon anledning att vara oroliga? Kanske går det att prata om problemet senare, när ni är sams.
  • Skriv ett meddelande, brev eller mejl till de vuxna. Det kan vara lättare att berätta hur du känner när du skriver.
  • Prata med en annan vuxen som du litar på. Till exempel en lärare, en kompis förälder eller någon släkting. Du kan behöva få hjälp av en vuxen för att hitta lösningar.
  • Prata med en kompis. Det är bra att prata om saker som är jobbiga och att inte vara ensam med det som känns svårt.
  • Du kan kontakta en telefon- eller chattjour eller Fråga UMO om du vill vara anonym.

Känner du dig hotad?

Kan jag få stöd och hjälp?

Alla vuxna som jobbar med barn och unga är skyldiga att hjälpa dig om du inte mår bra eller har det jobbigt hemma. Kontakta till exempel en ungdomsmottagning, elevhälsan, studenthälsan, en vårdcentral eller socialtjänsten för att få det stöd du behöver.

Du kan till exempel få prata med någon som är van att träffa unga som har det jobbigt hemma. Den personen kan lyssna på dig, ge dig råd och hjälpa dig att må bättre. Det brukar kallas för stödsamtal.

De vuxna kan få hjälp att funka bättre som föräldrar genom så kallad familjebehandling om det behövs. Du kan få hjälp att bo någon annanstans om du blir utsatt för saker du inte ska behöva vara med om. 

Mer på UMO

Till toppen av sidan