Stränga föräldrar - föräldrar som vill bestämma för mycket
Oftast känns det bra att föräldrar eller andra vuxna du bor med bryr sig om dig och ditt liv. Men ibland kan vuxna lägga sig i eller bestämma för mycket. Då kan du behöva prata med dem om det. Om det inte går kan du behöva hjälp av någon annan vuxen för att lösa det.
När bestämmer de för mycket?
Föräldrar eller andra vårdnadshavare har ansvar för dig. Det innebär också att de får, och behöver bestämma vissa saker som gäller dig. De ska till exempel se till att du går i skolan, att du inte gör saker som är dåliga för dig, och att du gör saker som är bra för dig.
Vad som är att bestämma för mycket är svårt att säga. Men din känsla av hur det är betyder mycket. Och det finns saker som de inte får bestämma. Till exempel har de inte rätt att bestämma över vem du får bli kär i, hur du ska klä dig eller vem du ska vara. De får inte heller lyssna av samtal eller läsa meddelanden i din telefon för att kontrollera dig. Du har rätt till ett privatliv, och ju äldre du är desto mer rätt har du att bestämma över saker i ditt liv.
Alla unga har samma rättigheter, oavsett kön, sexuell läggning eller religion. Här kan du läsa mer om dina rättigheter hemma.
Jag är så arg på min mamma för att hon alltid ska rota och lägga sig i allt. Jag får knappt ha ett privatliv längre. Vad ska jag göra?
Läs hela frågan och svaren på "Min mamma låter mig inte ha ett privatliv!"
Om du tycker att de vuxna är för stränga
Fundera på vad som är jobbigt
Hur du skulle vilja att det var i stället? Vad skulle du vilja att de vuxna förstod och respekterade?
Försök tänka dig in i hur de vuxna tänker
Varför gör de som de gör? Är de oroliga för något särskilt? Har de någon anledning att vara oroliga? Kanske går det att prata om det, så att ni alla får säga hur ni känner och tänker.
Skriv till dina föräldrar
Det kan vara lättare att berätta hur du känner när du skriver. Skriv ett meddelande, brev eller mejl till de vuxna.
Prata med en kompis
Det är bra att prata om saker som är jobbiga och att inte vara ensam med det som känns svårt. Kanske har du någon vän som har liknande erfarenheter, eller kan berätta hur de gör i deras familj.
Prata med någon vuxen utanför familjen
Prata med till exempel en lärare, en kompis förälder eller en släkting. Kanske kan hen hjälpa dig att hitta lösningar, själv prata med de vuxna i din familj eller hjälpa dig att ta vidare kontakt med någon som är van att prata med unga om såna här saker.
Vilket stöd och vilken hjälp kan jag få?
Det finns bra stöd att få om du inte mår bra eller har det jobbigt hemma. Kontakta till exempel elevhälsan, en ungdomsmottagning eller socialtjänsten för att få det stöd du behöver.
Du kan till exempel få prata med någon som är van att träffa unga som har det jobbigt hemma. Den personen kan lyssna på dig, ge dig råd och hjälpa dig att må bättre.
Även de vuxna kan få hjälp av socialtjänsten för att funka bättre som föräldrar.
Du kan också kontakta en telefon- eller chattjour. Där kan du få är stöd av någon som är van att prata med unga som har problem hemma. Du kan vara anonym om du vill.