Panik - lämna sidan!
Våld och orättvisor i familjen

Stränga föräldrar - föräldrar som vill bestämma för mycket

Oftast känns det bra att föräldrar eller andra vuxna du bor med bryr sig om dig och ditt liv. Men ibland kan vuxna lägga sig i eller bestämma för mycket. Då kan du behöva prata med dem om det. Om det inte går kan du behöva hjälp av någon annan vuxen för att lösa det.

En ung person som ser trött och ledsen  ut och en vuxen som står bredvid och pekar. Illustration
Det är naturligt att vuxna som har ansvar för dig vill veta hur du mår, vad du gör och bestämma när du ska komma hem på kvällarna. Men ibland kan de vilja veta eller styra mer än vad de borde.

När bestämmer de för mycket?

Föräldrar eller andra vårdnadshavare har ansvar för dig. Det innebär också att de får, och behöver bestämma vissa saker som gäller dig. De ska till exempel se till att du går i skolan, att du inte gör saker som är dåliga för dig, och att du gör saker som är bra för dig.

Vad som är att bestämma för mycket är svårt att säga. Men din känsla av hur det är betyder mycket. Och det finns saker som de inte får bestämma. Till exempel har de inte rätt att bestämma över vem du får bli kär i, hur du ska klä dig eller vem du ska vara. De får inte heller lyssna av samtal eller läsa meddelanden i din telefon för att kontrollera dig. Du har rätt till ett privatliv, och ju äldre du är desto mer rätt har du att bestämma över saker i ditt liv.

Alla unga har samma rättigheter, oavsett kön, sexuell läggning eller religion. Här kan du läsa mer om dina rättigheter hemma.

Jag är så arg på min mamma för att hon alltid ska rota och lägga sig i allt. Jag får knappt ha ett privatliv längre. Vad ska jag göra?

Läs hela frågan och svaren på "Min mamma låter mig inte ha ett privatliv!"

Om du tycker att de vuxna är för stränga

Fundera på vad som är jobbigt

Hur du skulle vilja att det var i stället? Vad skulle du vilja att de vuxna förstod och respekterade?

Försök tänka dig in i hur de vuxna tänker

Varför gör de som de gör? Är de oroliga för något särskilt? Har de någon anledning att vara oroliga? Kanske går det att prata om det, så att ni alla får säga hur ni känner och tänker.

Skriv till dina föräldrar

Det kan vara lättare att berätta hur du känner när du skriver. Skriv ett meddelande, brev eller mejl till de vuxna. 

Prata med en kompis

Det är bra att prata om saker som är jobbiga och att inte vara ensam med det som känns svårt. Kanske har du någon vän som har liknande erfarenheter, eller kan berätta hur de gör i deras familj.

Prata med någon vuxen utanför familjen

Prata med till exempel en lärare, en kompis förälder eller en släkting. Kanske kan hen hjälpa dig att hitta lösningar, själv prata med de vuxna i din familj eller hjälpa dig att ta vidare kontakt med någon som är van att prata med unga om såna här saker.

Vilket stöd och vilken hjälp kan jag få?

Det finns bra stöd att få om du inte mår bra eller har det jobbigt hemma. Kontakta till exempel elevhälsan, en ungdomsmottagning eller socialtjänsten för att få det stöd du behöver.

Du kan till exempel få prata med någon som är van att träffa unga som har det jobbigt hemma. Den personen kan lyssna på dig, ge dig råd och hjälpa dig att må bättre.

Även de vuxna kan få hjälp av socialtjänsten för att funka bättre som föräldrar.

Du kan också kontakta en telefon- eller chattjour. Där kan du få är stöd av någon som är van att prata med unga som har problem hemma. Du kan vara anonym om du vill.

Mer på UMO

Våld och orättvisor i familjen

Innehåll om våld och orättvisor i familjen.

Stöd på telefon, chatt och mejl

Här finns listor med ställen du som ger stöd på telefon, chatt och mejl.

Artikel

Vem kan man prata med?

Alla har det jobbigt och behöver stöd ibland. Ofta brukar det hjälpa att prata med någon. Du kan till exempel prata med någon du känner, någon som jobbar med unga eller med en stödverksamhet på nätet.

Svara varandra

Jag upptäckte att jag blev till genom äggdonation

Jag är 14 år och nyss fått reda på att jag har en annan mamma egentligen. Jag kollade igenom en av mina barnpärmar som jag hittade i mina föräldrars rum och såg ordet äggdonation.

Svara varandra

Hur övertalar jag föräldrarna att låta mig gå på konsert utomlands?

Jag vill åka med en nära kompis som kommer fylla 20 under resan och även flera av hennes kompisar som även de kommer vara över 18 år gamla allihopa.

Frågor & svar

Jag får inte onanera eller ha sex för mamma

Min mamma har sagt att jag som tjej inte får ha sex innan jag gifter mig. Hon har också sagt att jag inte får onanera. Har föräldrar rätt att bestämma om det här?

Egna berättelser

Familjen slog mig för att jag festade

Jag är livrädd att lämna men kan inte vara mer redo att ta steget bort från min familj. Jag hatar dem, men jag är för livrädd att gå till socialen, mer livrädd än att bli dödad av min familj.

Frågor & svar

Jag får inte göra det jag vill på fritiden

Alla andra får sova över, vara ute sent och gå på fest, men det får jag absolut inte göra. Det känns så orättvist. Vad ska jag göra?

Till toppen av sidan