Panik - lämna sidan!
Familj

Våld och orättvisor i familjen

Aktuella artiklar

 • Våld från vuxna i familjen

  De som ska ta hand om dig får inte hota dig, kalla dig värdelös eller slå dig.

 • Stränga föräldrar - föräldrar som vill bestämma för mycket

  Oftast känns det bra att föräldrar eller andra vuxna du bor med bryr sig om dig och ditt liv. Men ibland kan vuxna lägga sig i eller bestämma för mycket. Då kan du behöva prata med dem om det. Om det inte går kan du behöva hjälp av någon annan vuxen för att lösa det.

 • Bråkigt med föräldrar eller andra vuxna hemma

  Det är inte konstigt att bli arg på och bråka med sina föräldrar eller någon annan vuxen hemma ibland. Men om du tycker att det är mycket bråk och att det gör er relation sämre, är det bra om ni försöker göra något för att lösa det.

 • Rättigheter hemma

  Dina föräldrar eller andra vårdnadshavare bestämmer inte över allting. Du har rätt att vara trygg hemma och vara med och påverka ditt liv.

 • Rädd för att bli tvingad att gifta sig

  Det är bara du som bestämmer om du ska gifta dig eller inte. Be om hjälp om du är orolig för att bli tvingad att gifta dig. Ring 112 om du behöver hjälp på en gång.

 • Sexualbrott i familjen

  Du har rätt att känna dig trygg i din familj. Du kan få hjälp om du utsätts för sexualbrott i familjen.

 • Vad är hedersrelaterat våld och förtryck?

  I vissa familjer och släkter är det viktigt att det inte går något dåligt rykte om familjen. Det kan finnas regler, som att du inte får umgås med vem du vill eller ha sex förrän du har gift dig. Det här kallas heder. Om det gör att du blir dåligt behandlad kallas det hedersrelaterat våld och förtryck. Att utsätta någon för det kan vara brottsligt. Du kan få hjälp om du är utsatt.

Till toppen av sidan