Panik - lämna sidan!
Könssjukdomar

Klamydia

Klamydia är en vanlig könssjukdom som orsakas av bakterier. Klamydia överförs framför allt om du har samlag utan kondom. Det är vanligt att klamydia inte ger några symtom alls. Du som tror att du kan ha fått klamydia är skyldig att inte föra smittan vidare. Det gäller tills du har testat dig och vet säkert att du inte har klamydia längre.

Person med glasögon och röd tröja funderar.
Du kan få flytningar och det kan svida om du har klamydia. Men det är inte säkert att du har några symtom alls.

Hur överförs klamydia? 

Det vanligaste sättet att få klamydia är genom oskyddat slidsamlag eller analsamlag, då slemhinnorna kommer i kontakt med varandra. Klamydia kan också spridas genom kontakt med sperma och slidsekret. Bakterien sätter sig i slemhinnorna i slidan, urinröret eller analöppningen.  

Klamydia överförs inte via kläder, handdukar eller på toaletter, eftersom bakterien inte överlever i luften.  

Hur märker jag att jag har klamydia? 

De flesta får inga symtom när de har fått klamydia. Därför kan du ha klamydia utan att märka det. De som får symtom brukar upptäcka det ungefär en till två veckor efter att de smittats, men de kan också komma mycket senare än så.   

Du kan få ett eller flera av de här symtomen om du har klamydia:  

  • Det svider när du kissar. 
  • Du har flytningar från underlivet eller urinröret . 
  • Du har ont i nedre delen av magen . 
  • Du kan få ont i pungen.  
  • Du som har haft analsex kan få flytningar från analöppningen .   
Vad gör jag om jag tror att jag har klamydia?

Det är viktigt att du gör ett klamydiatest om du haft oskyddat sex med en ny eller tillfällig partner. Klamydia som inte behandlas kan göra att äggledarna eller bitestiklarna blir inflammerade och skadade. Det kan göra att det blir svårare att få barn i framtiden, om du skulle vilja ha det.  

Det kan hända att provet inte hittar bakterien om du testar dig för tidigt efter att du har haft oskyddat sex. Därför ska du helst vänta minst en vecka. Du som har symtom kan göra ett tidigare test.  

Du måste alltid testa dig om du får reda på att någon du har haft sex med har klamydia.  

Hur och var kan jag testa mig? 

Du kan testa dig för klamydia på: 

Du som beställer ett klamydiatest på nätet kan endast testa för klamydia i snippan eller urinröret. Har du haft oralsex eller analsamlag behöver du göra provet på en mottagning eller vårdcentral. 

Att testa sig för klamydia kostar inget, vare sig du gör det på en mottagning eller beställer ett hemtest från 1177 eller klamydia.se. 

Hur går det till att testa sig för klamydia?

Hur och var du tar testet, beror på hur du har haft sex. Du som har penis får lämna ett urinprov. Du som har snippa får lämna ett prov från slidan. Provet tar du själv med en bomullspinne som du snurrar lätt mot slidväggen en bit in i slidan. Det gör inte ont att ta slidprovet. Du som har haft analsex får ibland ta ett prov från analöppningen. Även detta prov tar du själv med en bomullspinne.  

Visar provet att du har klamydia blir du kontaktad av mottagningen inom en vecka. Visar provet att du inte har klamydia blir du inte alltid kontaktad av mottagningen efteråt. Fråga gärna när du är där hur det går till. Du som beställt ett klamydiatest på nätet får ett digitalt provsvar.  

Här kan du läsa mer om att testa sig för könssjukdomar.   

Hur blir jag av med klamydia?

Klamydia behandlas med antibiotika. Infektionen försvinner om du tar tabletterna som du ska och följer de råd du har fått. Du betalar ingenting för antibiotikabehandlingen.   

Under tiden som du äter antibiotika ska du inte ha sex med någon annan, även om du använder kondom eller andra skydd. Det finns en risk att du fortfarande smittar under den tiden. Efter behandlingen kan du ha sex med andra igen.   

Hur skyddar jag mig mot klamydia?

För att skydda dig mot klamydia ska du använda kondom eller femidom om du har slidsamlag eller analsamlag. Kondom är också bra om du använder sexleksaker tillsammans med någon annan. Tvätta även sexleksakerna efter att de har använts.  

Det är också bra att använda kondom om du har oralsex med någon som har penis.  

Smittspårning görs för att klamydia inte ska spridas vidare

För att försöka förhindra att vissa typer av sjukdomar sprids finns en särskild lag,  smittskyddslagen.  

Det innebär att du är tvungen att gå och testa dig om någon du har haft sex med har klamydia eller om du tror att du kan ha det. En så kallad smittspårning görs om det skulle visa sig att du har klamydia. Då behöver du berätta för någon på mottagningen vilka du har haft sex med.  

Dessa personer kontaktas sen av dig eller av mottagningen, för att också de ska komma och testa sig. Anledningen är att det är viktigt att hitta alla som kan ha fått klamydia, så att sjukdomen inte sprids vidare. De som blir kontaktade av mottagningen får aldrig reda på att det är du som har uppgett deras namn.   

Mer på UMO

Könssjukdomar

Innehåll om könssjukdomar.

UMO-podden

Reportage: "Jag testar mig för könssjukdomar"

19. "Det är alltid pirrigt att testa sig och första gången var det extra pirrigt. Men efteråt kände jag mig mer vuxen. Jag hade liksom gjort det helt själv utan att någon visste."

Artikel

Köpa medicin på nätet?

Det finns många sajter som säljer mediciner och andra preparat. Men alla sajter är inte säkra att köpa ifrån. Handla bara från godkända sajter. Då du kan vara säker på att inte få i dig något som kan skada dig.

Artikel

Att logga in på 1177.se

Du kan göra olika vårdärenden om du loggar in på 1177.se. Du kan till exempel boka tid, be om nytt recept och beställa klamydiatest.

Frågor & svar

Hur stor är risken för sterilitet efter klamydia?

Jag har haft klamydia tre gånger. Första gången hade jag det i 1,5-2 månader innan jag fick behandling. De andra två gånger hade jag inga symtom, men fick snabb behandling. Hur stor risk är det att jag blir steril?

Frågor & svar

Kan jag få en könssjukdom utan att ha haft sex?

Kan man till exempel få klamydia om man inte har haft sex med någon?

Till toppen av sidan