Panik - lämna sidan!
Könssjukdomar

Gonorré

Gonorré är en infektion som kan överföras vid sex. Det är viktigt att du får behandling om du har gonorré så att sjukdomen inte överförs vidare till andra. Gonorré kan också göra det svårt att få barn, risken för det minskar om du får behandling snabbt. Det kostar ingenting att testa sig för gonorré och behandlingen är gratis.

En person som sitter på en toalett och håller sig runt benen. Illustration.
Det kostar ingenting att testa sig för gonorré och behandlingen är gratis.

Hur överförs gonorré?

Det är vanligast att få gonorré genom slidsamlag eller analsamlag utan kondom. Du kan också få det av att ha munsex. Du kan också få gonorré om du får sperma eller slidsekret i munnen eller ögonen.

Gonorré är en bakterie som gör att slemhinnor blir infekterade. Bakterien finns framför allt i slemhinnorna i slidan, urinröret och analöppningen.

Sjukdomen kan överföras med fingrar, om det finns sperma eller slidsekret på dem och om fingrarna sedan rör vid en slemhinna. Men den risken är väldigt liten, eftersom bakterien dör snabbt i kontakt med luft.

Du får inte gonorré genom att ta någon i hand eller genom att till exempel använda samma handduk eller toalett som någon som har gonorré.

Hur märker jag att jag har gonorré?

Du kan ha gonorré utan att du märker det, eftersom gonorré inte alltid ger några symtom. Men det vanligaste är att du får ett eller flera av följande symtom:

  • Det svider när du kissar.
  • Det kommer flytningar från penisen eller slidan.
  • Det kommer flytningar från analöppningen.
  • Du har mellanblödningar.
  • Det gör ont i pungen.
  • Ögonen blir röda och svullna om du har fått sperma eller slidsekret där.

Symtomen kommer oftast inom en vecka efter att du fick gonorré, men symtomen kan även komma senare.

Gonorré i svalget ger oftast inte några symtom.

Testa dig om du tror att du har gonorré

Testa dig så fort som möjligt om du har haft oskyddat sex med någon som du tror kan ha gonorré. Du ska också testa dig om du har ett eller flera av symtomen på gonorré.

Du kan testa dig på en ungdomsmottagningen hud- och könsmottagning eller en vårdcentral. Det är gratis att testa sig för gonorré.

Det är olika var på kroppen testet tas, det beror på hur du har haft sex. Det kan till exempel vara ett urinprov eller ett prov från flytningarna om du har såna.

På en del ställen i landet kan du beställa klamydia- och gonorrétest på nätet och sedan ta testet själv hemma. Läs mer på 1177.se.

Mottagningen kontaktar dig om du har gonorré

Visar testet att du inte är smittad kommer mottagningen troligen inte att kontakta dig. Fråga gärna när du är där och gör testet.

Du blir alltid kontaktad av någon på mottagningen om testet visar att du har gonorré. Tillsammans bokar ni en tid för att träffas. Vid besöket pratar ni om könssjukdomen och vilken behandling du kommer få.

Det är viktigt att du får behandling

Du kan få en inflammation i äggledarna, bitestiklarna eller prostatan om gonorrén sprider sig. Det kan göra det svårare för dig att få barn i framtiden om du skulle vilja ha det. Risken att det ska bli svårt för dig att få barn ökar för varje gång du får gonorré.

Risken att du även får andra könssjukdomar är också större om du har gonorré och har oskyddat sex. Det beror på att slemhinnor som redan är infekterade är mer mottagliga för andra infektioner.

Hur blir jag av med gonorré?

Gonorré behandlas med antibiotika. Du behöver få behandlingen så snabbt som möjligt. Då minskar risken att sjukdomen gör det svårare för dig att få barn eller att du överför sjukdomen till någon annan.

Behandlingen är gratis.

Du ska inte ha sex med någon annan under tiden som du behandlas för gonorré, även om du använder kondom eller slicklapp. Det beror på att det finns en risk att du överför sjukdomen till andra då.

Ungefär två veckor efter att du har behandlats, får du lämna ett nytt prov. Det är för att man säkert ska veta att du inte har gonorré längre. Om provet visar att du inte har gonorré kan du ha sex med någon annan.

Det är viktigt att den eller de du har sex med också testar sig och får behandling. Det kallas för partnerbehandling. Då får hen eller de behandling med antibiotika oavsett om hen har gonorré eller inte. Det görs för att ni inte ska överföra sjukdomen fram och tillbaka mellan varandra.

Gonorré ingår i smittskyddslagen

Vissa sjukdomar är viktiga att spåra så att de inte förs vidare. De ingår i smittskyddslagen. Gonorré är en sån sjukdom. Det innebär att du är tvungen att testa dig om du vet eller misstänker att du har gonorré.

Visar testet att du har gonorré, måste du berätta vem eller vilka du har haft sex med det senaste året.

Personalen på mottagningen kontaktar sen den personen eller de personerna och berättar att de också måste testa sig. Det är viktigt att hitta och behandla alla som kan ha fått gonorré.

De som blir kontaktade av personalen på mottagningen får aldrig reda på vem som har gett personalen deras namn.

Hur skyddar jag mig mot gonorré?

Kondom är det bästa skyddet mot gonorré. Använd kondom om du har slidsamlag eller analsamlag. Det är viktigt att kondomen är hel och att den är på under hela samlaget.

Kom ihåg att också använda kondom om du delar sexleksaker som en dildo eller en vibrator med någon annan. 

Det är också bra att använda kondom eller slicklapp om du har munsex. En slicklapp är en tunn gummiduk som läggs över könsorganet eller ändtarmsöppningen.

Mer på UMO

Könssjukdomar

Innehåll om könssjukdomar.

UMO-podden

Reportage: "Jag testar mig för könssjukdomar"

19. "Det är alltid pirrigt att testa sig och första gången var det extra pirrigt. Men efteråt kände jag mig mer vuxen. Jag hade liksom gjort det helt själv utan att någon visste."

Artikel

Köpa medicin på nätet?

Det finns många sajter som säljer mediciner och andra preparat. Men alla sajter är inte säkra att köpa ifrån. Handla bara från godkända sajter. Då du kan vara säker på att inte få i dig något som kan skada dig.

Penisen och pungen

Innehåll om penisen och pungen.

Snippan

Innehåll om snippan.

Till toppen av sidan