Panik - lämna sidan!
Att ta hjälp

Köpa medicin på nätet?

Det finns många sajter som säljer mediciner och andra preparat. Men alla sajter är inte säkra att köpa ifrån. Handla bara från godkända sajter. Då du kan vara säker på att inte få i dig något som kan skada dig.

Två personer tittar på en surfplatta. Den ena säger "De kostar mycket mindre". Den andra svarar "Ja, men hur vet man att det är rätt sorts tabletter då"? Illustration
Falska mediciner som du har köpt på nätet kan göra dig allvarligt sjuk.

Mediciner som säljs i Sverige måste ha bra kvalitet och vara säkra att använda. Därför kontrolleras de av Läkemedelsverket innan de får säljas. Det är också bara godkända sajter som får sälja mediciner på nätet.

Det finns olagliga sajter som säljer falska mediciner. Medicinen kan se ut precis som den riktiga medicinen, och det kan förpackningen också göra. Så det kan vara svårt att se skillnad på dem.

Behöver du mediciner eller skydd mot graviditet? Kontakta först en läkare eller barnmorska så du kan få ett recept om det behövs. Sen kan du handla från en godkänd sajt. 

Du kan bli skadad av falska mediciner

Förfalskade mediciner kan vara mycket farliga att använda. Här är några exempel:

  • De kan innehålla för mycket av det ämne som ska ge effekt. Du kan få svåra biverkningar eller bli förgiftad om du får i dig för stor dos.
  • De kan innehålla för lite av det ämne som ska ge effekt. Medicinerna gör inte tillräckligt med nytta om du får i dig för liten dos.
  • De kan innehålla något helt annat ämne. Om du har tur påverkar det dig alls, men i värsta fall kan du bli förgiftad eller allvarligt skadad.
  • Det kan vara svårare för en läkare att hjälpa dig om du sjuk av falska mediciner med okänt innehåll.

Ring 1177 och fråga om råd om du eller någon kompis mår dåligt efter att ha använt medicin. Ring 112 om någon är medvetslös eller mår väldigt dåligt.

Sök hjälp även om du tror att föräldrar eller någon annan vuxen kommer bli arg för att ni har tagit något ni inte borde. Det kan vara bråttom, och då är det viktigaste att ni får hjälp snabbt.

Olagliga sajter säljer ofta falska mediciner

Det finns en stor risk att du får falska mediciner om du köper från en olaglig sajt. Sajten kan se proffsig ut med bilder på personer som är klädda som läkare och sjuksköterskor. Det är för att lura dig att tro att de är pålitliga.

Det kan vara brottsligt att köpa vissa mediciner utan recept från såna sajter.

Kolla att sajten är godkänd

Innan du köper medicin på nätet ska du kolla att sajten får sälja mediciner. Handla bara från sajter där du kan hitta antingen EU:s symbol för godkända sajter eller Sveriges symbol för godkända apotek. Då vet du att sajten är säker att köpa ifrån.

EU:s symbol för godkända sajter

EU:s symbol.

Titta efter den symbol som används i EU för att visa att nätbutiken har tillstånd att sälja mediciner.

Du kan klicka på symbolen när du har hittat den på en sajt som du vill handla ifrån. Då kommer du till Läkemedelsverkets sajt. Där finns en lista med vilka som får sälja mediciner på nätet.

Sveriges symbol för godkända apotek

Bild på Sveriges apoteks symbol

Det finns också en symbol som används av alla apotek i Sverige som får sälja mediciner. De apoteken har blivit godkända av Läkemedelsverket.

Du kan fråga någon som jobbar på elevhälsan, en ungdomsmottagning, eller en vårdcentral om du är osäker på om en sajt är okej att handla mediciner ifrån. Du kan också kontakta Läkemedelsupplysningen och fråga.

Kosttillskott, bantningsmedel och andra preparat

Många sajter säljer kosttillskott, bantningsmedel och andra preparat. Sånt är inte testat och kontrollerat på samma sätt som mediciner. Därför kan det finnas risker med att använda dem.

Det kan vara svårt att veta vad preparaten innehåller och hur du påverkas av dem. Fråga skolsköterskan eller någon på en ungdomsmottagning eller vårdcentral innan du börjar använda kosttillskott, bantningsmedel eller andra preparat.

Det kan vara bra att veta att det inte finns några godkända kosttillskott eller andra preparat som gör att brösten eller penisen blir större eller mindre.

Ta bara mediciner som du behöver

Det kan kännas lockande att köpa mediciner eller andra preparat som lovar att du kommer att må bättre. Men du ska bara använda mediciner som du behöver och som gör nytta.

Därför är det viktigt att du först får svar på vad som kan hjälpa dig. Att bara fylla i ett formulär på nätet är inget säkert sätt att få rätt diagnos och rätt medicin. Kontakta i stället en ungdomsmottagning eller en vårdcentral om du har besvär som du vill ha behandling för, eller om du behöver skydd mot graviditet.

Mer på UMO

Att ta hjälp

Innehåll om att ta hjälp.

Frågor & svar

Vad händer om jag tar anabola steroider?

Alltså vad händer med min kropp, och vad skulle polisen kunna göra?

Frågor & svar

Kan jag få större penis med tabletter?

Och om det kan vara farligt att äta dem? Har kollat in det på nätet, men tror ni att det finns biverkningar?

Droger

Innehåll om droger.

Artikel

Dopning

Funderar du på att dopa dig för att snabbt bli större och starkare? Eller för att bli bättre på någon idrott? Tänk om! Det kan vara både olagligt och skadligt.

Till toppen av sidan