Köpa medicin på nätet?

Det finns många sidor på nätet som säljer olika mediciner och preparat. Men alla är inte säkra att köpa ifrån. Du tar en stor risk om du köper mediciner från en sajt som inte är godkänd. Du kan få något som du mår dåligt av.

Två personer tittar på en surfplatta. Den ena säger "De kostar mycket mindre". Den andra svarar "Ja, men hur vet man att det är rätt sorts tabletter då"? Illustration

Det är viktigt att du kontaktar en läkare eller barnmorska om du behöver medicin eller skydd mot graviditet. De kan skriva ett recept på det du behöver.

Mediciner måste vara säkra och ha bra kvalitet

För att en medicin ska bli godkänd i Sverige måste den ha hög kvalitet och vara säker att använda. Därför kontrolleras alla mediciner noggrant av Läkemedelsverket innan de får säljas.

Mediciner som inte är kontrollerade kan vara förfalskade och farliga att använda. De kan innehålla rätt saker, men i för liten eller för stor mängd. Medicinerna kan också innehålla något helt annat ämne. Då kanske du inte får den effekt du vill ha eller blir sjuk.

Förfalskade mediciner kan vara skickligt gjorda och det kan vara svårt att se skillnad på dem och på riktiga mediciner. Det gäller både själva medicinen och förpackningarna.

Stora risker med förfalskade mediciner

Du utsätter dig för stora risker om du tar förfalskade mediciner. Du kan bli väldigt sjuk och det kan vara svårt att veta vad det beror på. Det kan vara biverkningar av en för hög dos eller förgiftning av något skadligt innehåll. Det kan också bero på att din sjukdom inte har behandlats på rätt sätt.

Det kan vara svårt för en läkare att ge dig rätt behandling om du blir akut sjuk och inte vet vad du har fått i dig.

Ring 1177 och fråga om råd om du eller någon kompis mår dåligt efter att ha använt medicin. Ring 112 om någon är medvetslös eller mår väldigt dåligt.

Det finns många sajter att köpa ifrån

Det finns många sajter som säljer mediciner. En del sajter tillhör ett godkänt apotek och är säkra att köpa från. Men det finns också oseriösa sajter som inte har tillstånd att sälja mediciner, men som gör det i alla fall. På en sådan sajt behöver du ofta inte ens skicka in något recept.

Risken är stor att du får förfalskade mediciner om du köper från en oseriös sajt. De oseriösa sidorna kan se mycket proffsiga ut fast de inte är det. De har ofta bilder på personer som är klädda som läkare och sjuksköterskor.

Kontrollera att sajten är godkänd

Det är viktigt att du kontrollerar att nätbutiken får sälja mediciner innan du handlar.

Titta efter den symbol som används i EU för att visa att nätbutiken har tillstånd att sälja mediciner. 

Du kan klicka på symbolen när du är inne på en sajt som du vill handla ifrån. Då kommer du till Läkemedelsverkets webbplats. Där finns en lista med dem som får sälja mediciner.

Bild på Sveriges apoteks symbol

Det finns också en symbol som ska användas av alla godkända apotek i Sverige som säjer mediciner. Det gäller både sajter och fysiska butiker.

Handla inte från webbplatser där du inte kan hitta någon av de här symbolerna.

Kosttillskott och andra preparat

Förutom mediciner finns det många andra preparat som säljs på nätet. Det kan till exempel vara kosttillskott eller preparat som lovar större bröst eller penis. Det kan vara svårt att veta vad de innehåller.

Preparaten är inte testade på samma grundliga och vetenskapliga sätt som godkända mediciner. Därför går det inte att veta hur de påverkar kroppen och vilka risker som finns.

Det finns inga godkända kosttillskott eller andra preparat som gör att brösten eller penisen blir större.

Viktigt att ha kontakt med en läkare eller barnmorska

Att bara fylla i ett formulär på nätet är inget säkert sätt att få rätt diagnos och rätt medicin. Du ska i stället kontakta en ungdomsmottagning eller en vårdcentral om du har besvär som du vill ha behandling för, eller om du behöver skydd mot graviditet.

Vad tyckte du om den här texten?

Till toppen av sidan