Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Mina klasskompisar säger taskiga saker, vad ska jag göra?

Hej. Jag är en 13-årig kille som går i 7:an. Jag känner att jag får näst intill noll respekt av mina klasskamrater och jag blir väldigt förvånad. De kallar mig för tryhard när jag räcker upp handen för att svara på en fråga matteläraren ställer, men när de gör det så är det inget konstigt alls. De blockerar också skåpet så att jag inte kan komma åt mitt material förens de är klara vid sitt skåp. Jag vill bara bli respekterad igen, men inte bli utersluten från kompisgruppen. Vad ska jag göra? 
/Christian, 13

Svar:

 • Säg till en vuxen! Om inte problemet löser sig då ställ upp för dig själv du klarar det!💗
  /Lovisa
 • Hej Christian! Jag tänker att i detta läge så tycker jag att du tar upp detta med någon vuxen du känner dig bekväm med, föräldrar, lärare, skolkurator och så vidare, det är inte okej hur de kränker dig och det handlar i stort sett om något olagligt också! Det är viktigt att du ska känna dig trygg i din klass och jag tänker att "förtjäna respekt" är ingenting man får utan att kommunicera. Säg ifrån och stoppa ned foten och säg att det inte är okej, de kan ju också tro att de skämtar med dig men det framkommer helt fel.
  /anonym
 • Hej! 15-årig tjej som går i 9:an här. Jag förstår hur du känner och var i en liknande situation. Jag vet att det är svårt men du borde försöka byta klass, även fast du vill vara kvar i klassen så har de ingen respekt för dig och du förtjänar såklart mer än det. Jag förstår att du vill bli respekterad och en del av gruppen igen men du borde försöka att hitta andra istället. Jag vet att det är svårt att hitta nya kompisar och att du nog gärna vill vara med i den gamla kompisgruppen igen och det förstår jag. Om det känns bäst är det klart att du ska få deras respekt igen men kom ihåg att inte gå med på något som du blir obekväm av bara för att de vill att du ska göra det, till exempel som att dricka, röka mm! Lycka till!
  /Ivy (:
 • Nu vet inte jag om du har några vänner! Men om du har det, var med dom bryr dig inte om vad andra tycker tänker eller säger om dig, skit i det. Jag vet att alla säger "ja men bryr dig inte", men det är det ända nu faktiskt kan göra.

  Sen att säga till en lärare eller typ kuratorn på skolan, det kan man också och det är en bra hjälp att få! Det du kan göra är att skaffa vänner om du nu inte har det och skita i alla andra för att då kommer dom inte tycka det är kul att kalla dig saker. Om dom inte slutar, bryr dig inte om dom. Slutar dom är det ju det jättebra. Så låssas bara att dom inte finns❤️
  /Tjejen med stort självförtroende
 • Jag har själv blivit mobbad och retad i skolan. Det bästa du kan göra är att säga till din lärare och föräldrar. Sen får dom ta snacket med eleverna som är elaka. Det kommer lösas. Dom är bara osäkra och avundsjuka på dig!
  /Moroten
 • Prata med dom om att du tucker att det dom gör är fel och om dom inte lyssnar eller bättrar sig så får du säga till läraren så att hen får prata med dom. Det dom gör är fel, och du måste komma ihåg att det inte är ditt fel. STYRKEKRAMAR!!!!! ❤️❤️❤️
  /❤️
 • Säg till en vuxen du kan lita på eller säg till en lärare.
  /Anonym11
 • Tja, jag vet hur det är att vara den som folk håller på mot, och jag vet att det är svårt att tänka bort det. Men man måste försöka, det viktiga är att du aldrig tappar hoppet, om du fortsätter kämpa så har du bra förutsättningar i framtiden.

  Alla är vi olika och vissa har lätt i skolan, vissa svårt, vissa mittemellan. Vissa som har närvaro men inte jobbar, vissa med mycket frånvaro men jobbar hemifrån, och vissa enbart med frånvaro. Skolan är inte anpassad efter alla individer och det är SÅ viktigt att förstå att alla inte klarar av skolan. Det finns alltid flera vägar att gå - man måste tänka på det om man nånsin känner för att ge upp.

  Och jag tycker inte att du ska ge upp för att dina klasskamrater håller på mot dig, jag tror att du är jätteduktig och du får försöka göra det bästa av situationen. Kom ihåg att du går i skolan för DIN skull, inte deras, det är bara bra att räcka upp handen och verkligen försöka lära sig tycker jag, kämpa på och ta en dag i taget! :)
  //issa 14
 • Jag tycker att du ska berättade för någon vuxen som du litar på. Du klarar det!❤️❤️❤️
  /Tjej ❤️
 • Säg till någon som du litar på ( vuxen) ❤️❤️
  /Anonym tjej som tycker synd om dig 💙💙
 • Hej Christian. Ja, det här låter ju inte som en vanlig, lite "retsam" vänskap. Det här verkar vara mobbning. Har du sagt till dina klasskompisar att sluta behandla dig såhär, eller frågat varför de gör som de gör? Annars tycker jag att du ska säga till en vuxen som du litar på. Hoppas det slutar! <3
  /Tjej, 20
 • Byt skola. Säg till vuxna och dina föräldrar. Tjata på dem. Ge aldrig upp och kompromissa inte. Det finns alltid Skolinspektionen på din sida och dina föräldrar har inget annat val än att hjälpa dig. Prata med kurator på vårdcentral eller skolan. De är professionella och utbildade och har alltid goda råd till dig. Tyvärr finns det taskiga människor där ute men det finns också många snälla människor. Kämpa på.
  /R.j
 • Om det dom gör stör dig mycket så säg till någon vuxen, typ lärare eller förälder. Om du inte vill att dom som är jobbiga mot ska veta att du har berättat för någon om det så be läraren som du berättar för att inte prata med personerna om det, utan bara att läraren ska hålla mer kåll och va mer i närheten och va upmärksamere, så att läraren kan göra något direkt när det händer.
  /15 årig tjej som känner igen sig

Mer på UMO

Artikel

Film: Fem tips för att trivas i skolan

Du går i skolan en stor del av livet. Det är viktigt att förändra situationen om du inte har det bra. Ingen ska behöva må dåligt i skolan. Du kan kontakta elevhälsan, skolkuratorn eller någon annan vuxen på skolan för att få stöd och hjälp om du behöver det. De kan hjälpa dig vidare om det behövs.

Artikel

Skolkurator

Frida Jonsheden berättar om sitt jobb som skolkurator.

Artikel

Vad är dina tips till någon som blir mobbad?

Har du blivit mobbad? Vad gjorde du för att må bättre? Dela med dig av dina tips eller läs andras.

Till toppen av sidan