Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Hjälp, min familj kontrollerar allt!

Mina föräldrar kontrollerar allt. De låter inte mig ha sociala medier eller mina vänners nummer. De lämnar mig till skolan och hämtar mig. Jag får inte gå själv. De låter inte mig uttrycka mig som jag vill, men låter min bror göra det. Jag gillar inte min släkt, de låter mig inte vara själv i huset eller i bilen. Vad ska jag göra?  Ps. Jag e 14.
/Förvirrad tjej

Skriv ditt svar

Svar:

 • Jag tycker att du ska prata med dina föräldrar om varför dom gör det. Jag tror mer att dom vill ha koll så inget näthat händer.
  /Anonym
 • Detta bryter väl mot barnkonventionen, men det kanske du inte ska säga till dem. Att ställa väggar mot en vägg funkar fan inte, så kontakta socialtjänsten direkt o packa o dra till en kompis. Förhoppningsvis blir du omhändertagen där. 
  /V
 • Soc.
  /Anonym
 • Hej! Jag tycker att du ska fråga dina föräldrar varför de gör som de gör tills de kommer med en rimlig anledning! Kram!
  /❤
 • Prata med din familj och berätta hur du känner och varför du inte får göra något själv. Hoppas att det blir bättre 💕
  /Anonymishhh
 • Jag skulle främst ställa föräldrarna till svars och fråga VARFÖR dom gör så och bara fortsätta fråga tills dom kommer med en vettig anledning. Jag har själv en pappa som är väldigt kontrollerande men han är inte nära lika kontrollerande som dina föräldrar. Hjälper inte det så prata med en lärare, kurator eller annan vuxen du litar på. Hjälper inte något av det så kan du kontakta socialtjänsten som gärna hjälper till.

  En sak du kan säga till dina föräldrar är att om du inte får ha dina kompisars nummer så kan du inte kontakta dom och det kan skada din sociala hälsa som behöver ha kompisar och släkt som man inte träffar VARJE dag. Det är en typ av hälsa som är väldigt viktigt under tonåren.
  /Kille på 17år
 • Vissa föräldrar tycker att de har rätt att kontollera sina barn. Men det har de egentligen inte, och du måste berätta det för dem.
  /Piamaria
 • Testa protestera. Berätta hur det är sexistisk att de låter din bror göra saker som du inte får (som att uttrycka sig osv). Om de inte lyssnar så prata med en lärare på skolan o få hjälp med det. Att inte få göra något betyder att du inte kan lära dig saker från det, som är väldigt viktigt.
  /15 årig tjej
 • Jag tycker att du borde kolla men socialtjänsten. Detta är inte alls okej för dem att göra, du har rätt till frihet.
  /Kärlek till dig❤️
 • Stackars! Ifrågasätt dina föräldrar om varför dem är så beskyddande. Om du inte vill eller vågar kan du alltid prata med skolkuratorn eller ta hjälp från någon annan vuxen (:
  /👺
 • Min mamma var också kontrollerande. Du skulle kunna kontakta soc. Jag gjorde det och jag är familjehemsplacerad nu. Du har rätt till ett privatliv, du har rätt till att ha vänner och du har rätt att uttrycka dig, det de gör bryter mot barnkonventionen vilket är svensk lag.

  Jag tycker att du borde ta hjälp, du kan till exempel kontakta en kurator eller skolpersonal. Skolan hjälpte mig att ta kontakt med soc.
  Hoppas det blir bättre!
  /tjej 15
 • Kolla med socialentjänsten. Så får dom inte göra.
  /Filippa
 • Det är inga snälla föräldrar. Jag tycker att du ska få ha sociala medier för du är 13+. Liksom det som du beskriver låter jättehemskt.
  /HUGO
 • En av mina vänner har också föräldrar som kontrollerar allt hon gör! Kan tänka mig att det är så jobbigt. Hon får exempelvis inte läsa vilka böcker hon vill och hon har endast träffat mig efter skolan en gång. Vet inte vad jag vill säga med detta men du är inte ensam hur hemskt det än är!
  /Kärlek till dig❤️
 • Det du beskriver är så hemskt. Jag har också kontrollerande föräldrar, och det är verkligen hemskt. Jag får inte göra en massa saker, t. ex att stänga dörren till mitt rum, eller att ens sova i mitt rum. Jag får inte heller ha sociala medier. Men du måste stå upp för dig själv och dina rättigheter. Det är inte okej att dina föräldrar gör så. Du är fjorton, sociala medier är egentligen 13+. Stå upp för dig själv!! <33
  /Lycka till
 • Det du beskriver är ju VERKLIGEN INTE OKEJ!

  Att inte låta dig har vänner är verkligen så illa av föräldrar att göra.
  1: Du får inte chansen att träna på dina sociala färdigheter på samma sätt. 2: Du kan kanske inte vara med och umgås med andra på grund av bristfällig möjlighet till kontakt.
  3: Du lär dig inte att vara en självständig individ.
  4: Du lär dig inte att göra saker ute i samhället.
  5: Du får inte sammma möjlighet att utveckla din egen identitet och att lära dig om livet på samma sätt.

  Att begränsa dig så mycket när du är såpass gammal kommer ju bara ge dig problem i framtiden. Vad tänker dom ska hända den dagen du flyttar hemifrån och inte har gjort någonting på egen hand överhuvudtaget?
  När du ska handla, ta dig till jobb, ha kontakt med olika människor och allt annat som ingår i vuxenlivet.

  Om du är så begränsad så kommer det bli svårt för dig sen. Säg det till dom, och lyssnar dom inte så får du ta in hjälp utifrån. Exempelvis en lärare, kurator, bris eller ungdomsmottagning. Önskar dig all lycka till! <3
  /Linnea

Mer på UMO

Svara varandra

Hur länge ska man ha skärmtid som ung?

Min pappa säger att en tonåring inte borde ha mer än 4 timmar skärmtid men det håller inte jag med om.

Svara varandra

Är ickebinär i kristen familj, hjälp!

Jag är ickebinär men har en väldigt kristen familj. Hur kommer jag ut?

Svara varandra

Religionen förbjuder att jag gillar killar

Min religion förbjuder att jag gillar killar men jag gör det ändå. Vad ska jag göra?

Artikel

Stöd om du är utsatt för hot eller våld av familjen på grund av din sexuella läggning eller könsidentitet

Är din familj rädd att förlora sin heder för att du är homosexuell, bisexuell, trans eller queer?

Svara varandra

Vill ha snap men får inte för föräldrarna

Nästan alla har snapchat och jag känner mig utanför men mina föräldrar säger att man inte behöver vara som alla andra.

Svara varandra

Bråkar jämt med mamma - vad ska jag göra?

Min mamma har ett behov att alltid vilja ha rätt. Hon tror alltid att hon vet bäst. Jag gör så mycket så hon ska tycka om mig, det känns som att hon bara vill bli av med mig.

Svara varandra

Mina föräldrar bestämmer allt

Jag är myndig men mina föräldrar bestämmer fortfarande över mig. Jag är less på det här.

Svara varandra

Mina föräldrar övervakar mig med kameror och GPS

Mina föräldrar satte in kameror i huset. Mamma satt igång ”Hitta” på mobilen så hon kunde se vart min mobil befann sig.

Artikel

Rädd för att bli tvingad att gifta sig

Det är bara du som bestämmer om du ska gifta dig eller inte. Be om hjälp om du är orolig för att bli tvingad att gifta dig. Ring 112 om du behöver hjälp på en gång.

Egna berättelser

Bröderna har adhd och autism, det kan vara jobbigt

Senaste det hände något "stor" grej var när nmr1 hällde ut ALLA mina badrums produkter, och det var inte bara mina badrumsprodukter utan mina favorit produkter också.

Till toppen av sidan