Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Hur påverkas ni av era p-piller?

Jag är 17 år och vill börja ta p-piller men är väldigt rädd får både biverkningar och att mina föräldrar ska få reda på det. Jag vet inte hur jag ska göra utan att mina föräldrar får reda på det. Och är väldigt orolig på hur de kommer påverka mig. Hur kände ni er?
/tjo

Svar:

 • Jag är 18 och har Levesia. Var också jätteorolig för biverkningar och rädd för att må dåligt, men för mig har det funkat så himla bra. Har inte märkt av något på mitt psykiska mående alls, kände mig tvärtom extremt pigg och energisk i början. Har inte fått några utslag i ansiktet eller illamående eller liknande. Mina bröst har blivit lite svullna. Jag skulle rekommendera dig att testa. Boka på en ungdomsmottagning så får du ställa alla dina frågor till dem och testa någon sort de tror passar. Funkar inte den sorten är det bara att testa en annan!
  /Lycka till <3
 • Jag började med p-piller för att jag hade ganska oregelbunden och riklig mens. Upplevde också att jag hade extrem mensvärk som inte gick över med Alvedon eller Ipren men så fort jag började med p-piller försvann det här. Jag blev även rekommenderad att inte ta mina sockerpiller varje månad utan skjuta upp min mens vilket har funkat så bra och är så skönt. Många brukar ju få biverkningar de första månaderna men jag har inte känt av något speciellt förutom att jag blir väldigt trött på kvällarna och somnar lättare än vanligt. Ligger jag i sängen efter middagen somnar jag lätt hahahah annars har jag mått prima! Om det är något man inte är nöjd med angående sina piller ska man gå tillbaka till ungdomsmottagningen och få nya rekommendationer. De är jättebra och vet vad de gör. Berätta också att du är lite orolig så kan de prata med dig så det känns bättre. :) (Går på leverette)
  / :)
 • Jag gick på p-piller i ungefär ett halvår innan jag behövde byta till p-stav. Jag påverkades väldigt dåligt och hade mens/mellanblödningar varje dag. Det påverkade mitt mående väldigt mycket också som gjorde att jag inte orkade mycket på dagarna och mitt tålamod låg nere. Men det är bara så det var för mig, alla är olika. Du kan bara testa att börja med det och se hur du känner, att börja med preventivmedel innebär inte att någon måste veta, utan du kan boka tid utan dina föräldrar. De enda som får veta att du tar p-piller är du själv och barnmorskan om de är så att du inte vill säga till någon.
  /Tjej 16
 • Gå till en barnmorska på ungdomsmottagningen i din närhet. Dina föräldrar kan inte veta att du har bokat tid eller se vad ni pratat om. Jag gick för några dagar sedan och det var helt lugnt. Om du får biverkningar kan du bara byta piller.
  /Kärlek
 • Hejjj jag gjorde det så mina föräldrar fick inte reda på det, göm det bakom garderoben och se till att du tar det samma tid varje dag. Jag fick inga biverkningar förutom yrsel de första dagarna.
  /15 årig tjej
 • Jag har inte fått några värre biverkningar av mina p piller förutom illamående och stannad vikt och ökad aptit men ingen förändring av något annat. Var orolig i början innan jag skulle börja med p piller för alla ”rykten” men det slutade bra för mig så va inte orolig.
  /dalarna
 • Har gått på p-piller sen jag var 15 och har inte märkt några biverkningar eller så alls. Mensen är mycket mindre och man kan skjuta på den lite som man vill. Det enda som är är att jag tycker att mitt hår har blivit lite torrare men annars känner jag inga skillnader alls. Går du till ungdomsmottagningen kan du säga att du vill börja med p-piller och dina föräldrar får inte reda på det eftersom att dom inte får läsa din journal. Bästa är att boka en tid under en håltimme eller så så du slipper ha en fin bortförklaring under skoltid eller efter skoltid
  // 17 årig tjej
 • Jag har aldrig tagit p-piller men jag har en kompis som gör det och hennes föräldrar vet om det. Går det typ att hämta dina p-piller efter skolan eller nåt liknande och gömma dom inne på ditt rum eller så? Min kompis tycker i alla fall att hennes p-piller fungerar toppen för henne. Du kan också prata hos en ungdomsmottagning och få stöd o tips därifrån.
  /Petra, 14 år
 • Hej, jag skaffade p-piller för ett tag sedan, men märkte fort att pillren jag blivit utdelade inte fungerade alls. Jag mådde illa, hade ingen aptit, var trött och grät KONSTANT. Jag menar inte att skrämma dig, utan menar att man ibland märker vad som funkar eller inte fort och att ens föräldrar inte behöver få reda på det så länge du söker vård fort. Just nu går jag på ett par andra p-piller som funkar jättebra för mig. Jag fick så bra hjälp av ungdomsmottagningen och jag hoppas att allting löser sig!
  PS. Du kan även säga till dina föräldrar att du gör det pga mensvärk!
  /Jag hoppas att allting löser sig!
 • Har provat både p-piller och p-stav. Kan säga att p-piller va trevligare och bättre för mig även om det kräver att jag kommer ihåg att ta dom. Angående biverkningar så har jag inte upplevt så många men jag går på s.k ”mellanpiller” som man tar utan avbrott. Med dessa har man oftast inte mens varje månad och för mig blev det minskade mens-problem som mensvärk mm. För att dina föräldrar inte ska veta så går det relativt lätt att gömma dom om du har möjlighet till egna utrymmen. Mitt tips är att prata med en barnmorska på ungdomsmottagningen om det, du kanske blir rekommenderad p-plåster istället eller andra preventivmedel. Dom är ju ändå proffsen.
  PS. Gått på p-piller 4 år med kort avbrott för att prova p-stav.
  /20-åring
 • Hej! Jag började ta p-piller när jag var 19 och för mig personligen var det jobbigt dom första veckorna eftersom det är en invänjningsperiod. Men sen är det så individuellt. Jag har i övrigt inte haft några problem över huvudtaget med mina p-piller utan snarare blivit av med akne och får mindre mensvärk dom gånger jag har mens. Men har även haft vänner som inte mått bra på p-piller. Men vad är anledningen för dig att skaffa p-piller? Finns ju även andra alternativ. Men skulle rekommendera dig att gå till ungdomsmottagningen och diskutera det med en barnmorska där :)
  /Th 22
Till toppen av sidan