Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Vilket preventivmedel använder ni?

Vilket preventivmedel använder ni? Kondom, p-piller, p-stav, p-plåster osv. Och varför använder ni just det?
/Tjej 16

Svar:

 • Jag och min pojkvän använder inget hormonellt preventivmedel utan jag har koll på min cykel och ser till att inte ha oskyddat samlag under veckan innan ägglossning, även någon dag efter. Mår mycket bättre utan något preventivmedel (har provat flertal p-piller, stav, mini piller och p-ring). Om jag ska tipsa om något så är det p-ring, alla reagerar såklart olika på biverkningar men man slipper hålla koll på piller varje dag och den känns inte över huvud taget.
  /17år
 • Min tjej äter P-piller, vi kom på efter ett tag att det är mycket skönare att ha sex utan kondom, så vi kör på det och det funkar för oss. Såklart olika från person till person.
  /Kille, 06
 • Jag använder inget preventivmedel just nu, men jag kommer förmodligen börja använda p-piller för min jobbiga mens och för att skyddas under sex. När jag väl kommer ha sex (jag är oskuld) så kommer jag att använda kondom varje gång för att vara säker på att inte få könssjukdom eller att bli gravid.
  /Tjej
 • P-stav, är supernöjd och slipper tänka på att ta piller varje dag!!
  /19-årig tjej :)
 • P-stav! Glömde alltid ta mina p-piller, vilket inte gav något skydd då, sen var mitt humör väldigt svajigt och mådde ofta illa. Gick även upp en del i vikt. Blödde några få månader i början av p-staven men det gick över, nu får jag regelbunden mens, men mindre än innan p-staven. Inga humörsvängningar eller liknande! Rekommenderar:)
  /Anonym
 • Ja använde p piller men det hjälper inte med humörsvängningar. Jag sluta med det för det är förbjudet att använda sånt i min religion.
  /17år tjej ☦️
 • Jag använder kondom för det är smidigt och kostar inte mycket.
  /AH 
 • Jag har p-piller och tycker det är väldigt bra. Min hud har också blivit bättre.
  /Anonym15
 • Kondom.
  /Kille 17
 • Kondom och p-piller! Jag har haft grova problem med mens och smärtor så därför gillar jag p-piller. Det är också lätt att byta p-piller och prova olika :)
  /Lycka till xoxo
 • Hej, jag använder p-piller. Använder det inte i sexuellt syfte men jag tycker det funkar superbra. Ingen mens eller mensvärk och alla finnar försvinner!!
  /15 årig tjej
 • Jag använder kopparspiral och det är verkligen så bra om du har en fast partner. Behöver aldirg tänka på att vara försiktig med någon kondom eller glömma ett piller.
  /Tjej som älskar sin spiral
 • Använder kondom för att jag tycker det känns säkrast efter som jag är kille och ligger med killar. Är ganska rädd för tanken att få hiv. Jag tror att det kanske finns en lite större risk bland killar som ligger med killar, trots att det nu finns bromsmedicin . Men vågar inte riskera att ha sex utan skydd.
  / V
 • Jag använder kondomer för att jag tycker att det ändå känns som ett säkert preventivmedel, och jag vågar inte riktigt ta p-piller för jag tycker att det känns obehagligt att "mixtra" med mina hormoner och så. Det enda är att det egentligen är skönare för båda utan kondom men man får ba brösta det typ.
  /tjej 15
 • P- stav.
  /15 år
 • Använder p-piller. Bytt 2 gånger och nu har jag fått rätt!! Funkar jättebra för mig, har nästan aldrig mens längre och mår jättebra. Känner inte att något ändrats och man känner sig säker me sin kille så de känns ju bra.
  /16 år, hoppas det hjälpte❤️❤️
 • Jag är 13 år och har använt kondom nåra gånger, för dom känns lättast att få tag på. 
  /AB
 • Jag använder mellanpiller. Både jag och min kille tycker kondom inte är särskilt skönt så. Det går dessutom högt blodtryck i min släkt så jag tyckte inte komprimerade p-piller var något för mig :)
  /<3
 • Kondom.
  /Matcho matte
 • Finska rycket.
  /johan 16
 • Spiral. Mått så bra, inga humörsvängningar och inga blödningar. Passar mig jättebra.
  /Tjej 16
 • Använder p-piller. Funkar jättebra :)
  /Rut 18
 • Kondom.
  /Peter 15
 • Har alltid haft p-piller men har slutat med det nu. Prata med ungdomsmottagningen vilket som e bäst för dig.
  /at
 • Kondom, för det är så lätt att få tag i.
  /Johan, 16
 • Hormonspiral sen drygt ett halvår tillbaka. Smidigt då den kan sitta kvar under flera år, säkert skydd och har inte gett mig några biverkningar.
  /Tjej 18
 • Jag använde p-plåster men kunde inte använda det så länge för att min pappa fick en blodpropp så då satte jag in en spiral istället och det gjorde jag för att slippa mensvärk och vill inte heller bli gravid.
  /15 årig tjej 😻🎀
 • Jag använder kondom och jag har tidigare använt p-piller. Jag slutade med p-piller då jag inte mådde bra av dom men jag känner flera som är jättenöjda med det. Men det är lite krångligt att man ska ta dom samma tid varje dag.

  Det finns andra alternativ som gör att man inte behöver tänka lika mycket men rekomenderar ändå att kombinera det med kondomer. Kondomer är bra för det skyddar mot könssjukdomar och inte bara graviditet. Man kan boka en tid vid en ungdomsmottagning och diskutera med en person om vad ni gemensamt tror kommer fungera bäst för dig. Alla är olika och kommer därför föredra olika saker.
  /Tjej 17 år

Mer på UMO

Egna berättelser

Pappa hängde med till gynekologen

Det här är en berättelse om när jag besökte gynekologen med min PAPPA. Ja, jag sa det rätt. PAPPA.

Svara varandra

Hur påverkas ni av era p-piller?

Jag är 17 år och vill börja ta p-piller men är väldigt rädd för både biverkningar och att mina föräldrar ska få reda på det.

Svara varandra

Var skaffar ni med liten kuk kondomer?

Var får ni med liten kuk era kondomer? Tänkte skaffa tjej men man måste ju vara lite förberedd.

Svara varandra

Hur var det för er att få hormonspiral?

Jag ska sätta in en hormonspiral för första gången om ca en vecka och undrar några saker. Berätta gärna hur det var för er.

Egna berättelser

Pressad att använda skydd med hormoner

Det slutade att jag mot min vilja skaffade p-piller, eftersom jag ville vara honom till lags. P-pillerna fick mig att må dåligt psykiskt, jag fick humörsvängningar och gick upp i vikt.

Svara varandra

Hur skaffar ni kondomer utan att det blir pinsamt?

Jag älskar att runka med kondomer men har tills nu stulit från min pappas nattduksbord. Detta är inte ett hållbart sätt att skaffa kondomer ...

Artikel

Vilken kondom ska jag välja

Kondomer finns i många olika storlekar, former och smaker. Testa dig fram för att hitta en sort som du gillar.

Svara varandra

Vad är era upplevelser av spiral?

Någon som satt in spiral? Gör det ont? var det läskigt? jag funderar på att skaffa men vet inte om jag vågar. Vad är er upplevelse?

Frågor och svar

Måste föräldrarna veta att jag börjar med p-piller?

Måste mina föräldrar veta eller godkänna att jag skaffar p-piller eller nåt annat preventivmedel? Och kommer de på ungdomsmottagningen att berätta för dem?

Svara varandra

Hur berättade ni om p-piller för föräldrarna?

Hur berättar jag för mina föräldrar att jag vill börja med p-plåster/p-piller? Jag har tänkt ta upp det till hösten då jag fyller 16.

Till toppen av sidan