Panik - lämna sidan!
Fråga UMO

Gör det ont att sätta in en spiral och hur lång tid tar det?

Fråga

Jag funderar på att sätta in en spiral, men undrar om det gör ont? Jag undrar också hur lång tid det tar ungefär?

Svar

Att sätta in spiralen går ganska fort, hela besöket brukar ta ungefär 30 minuter. Då ingår även rådgivning och samtal både före och efter insättandet. Har du aldrig gjort någon gynundersökning förut, kan det kännas bra att få lite extra tid. Säg i så fall till om det när du bokar tiden.

Det brukar kännas lite obehagligt att sätta in en spiral, men det går över snabbt. En del tycker även att det gör ont, men det är bara precis när spiralen förs in. Efter att spiralen satts in brukar det känns som mensvärk en stund.

Du kan ta receptfri smärtstillande medicin cirka en timme innan insättningen för att minska risken att det ska göra ont. En del mottagningar erbjuder även andra typer av lokalbedövning eller smärtlindring, till exempel spray, gel eller värmedyna.

Innan du kommer för att sätta in spiralen måste du träffa en läkare eller barnmorska. Då får du den information du behöver. Då ger de dig också recept på spiralen om det är en hormonspiral. Sen får du själv hämta ut spiralen på ett apotek och ta med den när det är dags att sätta in den. 

Kopparspiraler är gratis och finns på mottagningen.

Med vänliga hälsningar
Sofia Alsing, barnmorska

Till toppen av sidan