Panik - lämna sidan!
Graviditet

Att få reda på att du är gravid

Det kan vara omtumlande att få reda på att du är gravid. Du kanske känner dig överväldigad eller förvirrad. Det är helt naturligt.

En hand som håller i ett graviditetstest, illustration.
En del vet redan innan svaret på graviditetstestet att de vill avbryta graviditeten med abort eller fortsätta och bli förälder. Andra kan känna sig väldigt osäkra på vilket beslut de ska ta.

Besked om en graviditet kan väcka många känslor

Att få besked om en graviditet kan vara en stor nyhet som ger många olika känslor. Det är okej att känna allt från glädje och lycka till oro, rädsla och förvirring. Ge dig själv tid att bearbeta nyheten. För vissa kan känslorna komma efter några dagar eller veckor medan andra inte känner så mycket alls.

Hur det känns kan påverkas av olika saker. Till exempel hur din relation är till den du har blivit gravid med. Dina känslor kan också påverkas av hur du tror att din familj och dina vänner kommer att reagera.

Det kan kännas annorlunda mot hur du trodde att det skulle kännas, när du får veta att du är gravid. Du som tidigare inte har velat ha barn kan plötsligt känna dig glad över graviditeten, eller så är det tvärtom.

Du kan känna dig glad även om du inte vill ha barn just nu. Det kan kännas härligt att veta att kroppen funkar som den ska och att det går att bli gravid.

Du kan bli arg, känna dig besviken på dig själv eller den du har haft samlag med.

Du kanske inte känner någonting alls, eller så blir du rädd inför att behöva ta ett beslut och tänker på hur det kommer påverka din framtid. 

Prata med någon om graviditeten

Oavsett vad du känner är det ofta bra att prata med någon om sina tankar och känslor. Hen kanske också kan hjälpa dig med praktiska saker och följa med till exempel till barnmorskan eller abortmottagningen.

  • Prata med den som du har blivit gravid med, om det är möjligt. Då kan ni diskutera hur ni vill göra och bestämma tillsammans. Det känns oftast skönt att prata om vad som har hänt, även om ni kanske tycker olika. 
  • Prata med någon i din närhet som kan stötta. Det kan vara ett syskon, en förälder, en kompis, eller någon annan du litar på. 
  • Prata med någon på en ungdomsmottagning eller barnmorskemottagning. De vet vilken typ av hjälp och stöd du kan få, och är vana att prata om funderingar kring graviditet och abort.

Du kan också få stöd på en abortmottagning. Det gäller även om du är osäker på om du ska göra abort eller inte.

Aldrig hade jag ens fått tanken om att jag kunde vara gravid, men det visade sig att en liten varelse hade bott i min mage i nästan 3 månader.

Läs hela berättelsen Jag var rädd och funderade på abort

Att fatta beslut

Oavsett hur säker eller osäker du eller ni är på om du vill fortsätta graviditeten eller inte kan det vara bra att fundera igenom allt ordentligt. Här är några saker som är bra att tänka igenom:

  • Vilka är fördelarna med att bli förälder just nu?
  • Vilka är nackdelarna med att bli förälder just nu?
  • Finns det några fördelar med att göra abort?
  • Finns det några nackdelar med att göra abort?

Det kan finnas många runt omkring som vill vara med och ge goda råd, som till exempel föräldrar, andra släktingar eller kompisar. Det är bra att lyssna på andra, men det är viktigt att lita på sig själv och att det du eller ni känner är det rätta.

Du som är gravid bestämmer

Enligt svensk lag är det du som är gravid som bestämmer om graviditeten ska fortsätta eller om du ska göra abort. Det gäller oavsett vad personen du har blivit gravid med eller någon annan vill.

Att fortsätta graviditeten

Du kan välja att fortsätta graviditeten för att få barn. Det gäller även om du är ensam förälder och om du eller ni som ska få barn är unga.

Alla som är gravida får gå till en barnmorskemottagning under sin graviditet. Du kan boka en tid själv eller få hjälp av personalen på ungdomsmottagningen eller vårdcentralen om du gjort ditt graviditetstest där.

Du kan läsa mer om besök på barnmorskemottagningen och att vara gravid på 1177.se.

Att göra abort

Du kan prata med någon på ungdomsmottagningen eller barnmorskemottagningen om abort om du har gjort graviditetstestet där. De vet vilken typ av hjälp och stöd du kan få och vilken mottagning du kan kontakta. De kan hjälpa dig att boka en tid om du vill. Du kan också själv boka en tid på en abortmottagning.

Här kan du läsa mer om abort.

Mer på UMO

Graviditet

Innehåll om graviditet.

UMO-podden

Reportage: "Hon sa att hon var gravid"

43. "Jag visste inte hur jag skulle reagera eller tänka. Det här var inget jag var beredd på överhuvudtaget".

Frågor & svar

Hur blir det med skolan när jag är gravid?

Min kille och jag vill jättegärna behålla barnet men vi är osäkra på hur det blir med skolan. Hur funkar det med skolan under tiden man är gravid och efter man har fött sitt barn?

Egna berättelser

Jag var rädd och funderade på abort

Efteråt så berättade vi det för våra föräldrar som INTE tog det bra först, men efter ett tag började dom mer och mer acceptera och respektera mitt och min pojkväns val.

Till toppen av sidan