Panik - lämna sidan!
Graviditet

Att få besked om en graviditet

Du kan uppleva det på många olika sätt om du får veta att du är gravid eller har gjort någon annan gravid. Du kan bli glad, förvånad, rädd eller ledsen eller växla mellan olika känslor.

En hand som håller i ett graviditetstest, illustration.

En del vet redan innan de har fått svar på graviditetstestet hur de vill göra. En del har inte vågat tänka på vad som kan hända.

Besked om en graviditet kan väcka många känslor

Att få besked om en graviditet kan ge många olika känslor. Ibland känns det inte så mycket alls och ibland kan känslorna komma efter några dagar eller veckor.

Hur det känns kan påverkas av olika saker. Till exempel hur din relation är till den du har blivit gravid med. Det kanske är någon som du inte vill ha barn med. Eller så kanske ni har ett jättebra förhållande, men vill inte ha barn just nu. Dina känslor kan också påverkas mycket av hur du tror att din familj och dina vänner kommer att reagera.

Det kan kännas annorlunda mot hur du trodde att det skulle kännas, när du får veta att du eller den du har haft samlag med är gravid. Du som tidigare inte har velat ha barn kan plötsligt känna dig glad över graviditeten, eller så är det tvärtom.

Du kan känna dig glad även om du inte vill ha barn just nu. Det kan kännas härligt att veta att kroppen funkar som den ska och att det går att bli gravid eller göra någon gravid.

Du kanske inte känner någonting alls, eller så blir du rädd inför att behöva ta ett beslut och tänker på hur det kommer påverka din framtid. Du kan bli arg, känna dig sviken av den du har haft samlag med eller av din kropp. Det är viktigt att prata och söka stöd om du känner dig mycket ledsen, rädd eller orolig.

Prata med någon om graviditeten 

Det brukar kännas bra att prata med den som du har blivit gravid med, om det är möjligt. Då kan ni diskutera hur ni vill göra och bestämma tillsammans. Det känns oftast skönt att prata om vad som har hänt, även om ni kanske tycker olika. 

Många tycker det är bra att ha någon i sin närhet att prata med och som kan stötta. Det kan vara ett syskon, en förälder, kompis, eller någon annan närstående.

Du kan också prata med någon på en ungdomsmottagning eller barnmorskemottagning. De vet vilken typ av hjälp och stöd du kan få, och är vana att svara på olika frågor om graviditet och abort.

Det kan finnas många runt omkring dig som vill vara med och ge goda råd, som till exempel föräldrar, kompisar eller lärare. Det är bra att lyssna på andra, men det är viktigt att lita på sig själv och att det du känner är det rätta.

Oavsett hur säker eller osäker du är på om du vill fortsätta graviditeten eller inte kan det vara bra att fundera igenom ditt beslut. Här är några saker som du kan tänka igenom:

  • Vilka är fördelarna med att bli förälder just nu?
  • Vilka är nackdelarna med att bli förälder just nu?
  • Finns det några fördelar med att avbryta graviditeten och göra abort?
  • Finns det några nackdelar med att avbryta graviditeten och göra abort?
En gravid person som ser glad ut och håller handen om magen, illustration.

Att fortsätta graviditeten

Du kan alltid välja att fortsätta graviditeten för att få barn. Det gäller även om du är ensam förälder och om du eller ni som ska få barn är unga. Det gäller också om den du vill bli förälder ihop med inte är den genetiska föräldern, alltså den som har medverkat till graviditeten.

Alla som är gravida får gå till en barnmorska på en barnmorskemottagning regelbundet under hela graviditeten.

Det finns flera syften med besöken på barnmorskemottagningen:

  • Du som är gravid får göra olika kontroller för att se att barnet i livmodern mår bra och utvecklas som det ska.
  • Barnmorskan kontrollerar att du som är gravid mår bra.
  • Barnmorskan ger information, råd och stöd.
  • Barnmorskan förbereder och ger stöd inför förlossningen.
  • Barnmorskan kan ibland hjälpa dig eller er att komma i kontakt med andra unga som också ska bli föräldrar.

Besöken på barnmorskemottagningen kostar ingenting.

På en del orter finns det föräldragrupper för unga som är eller ska bli föräldrar. Du kan komma i kontakt med andra som är i samma situation genom att leta efter grupper på internet och i sociala medier. 

Att göra abort

Du kan prata med någon på ungdomsmottagningen eller barnmorskemottagningen om abort om du har gjort graviditetstestet där. De vet vilken typ av hjälp och stöd du kan få och vilken mottagning du kan kontakta. De kan hjälpa dig att boka en tid om du vill. Du kan också själv boka en tid på en abortmottagning.

Det finns alltid en kurator du kan prata med och få råd från, både om du har bestämt dig för att göra abort eller om du är osäker. Kuratorn kan också hjälpa till om du behöver kontakta olika personer eller myndigheter.

Det är alltid den som är gravid som bestämmer om att göra abort. Det kan kännas jobbigt att vara den som har gjort någon gravid och att inte få vara med och bestämma. Du kan ha samma känslor som den som är gravid och du har också rätt att prata om hur aborten känns för dig. På både abortmottagningar och ungdomsmottagningar finns det personal att prata med.

Mer på UMO

Graviditet

Innehåll om graviditet.

UMO-podden

Reportage: "Hon sa att hon var gravid"

43. "Jag visste inte hur jag skulle reagera eller tänka. Det här var inget jag var beredd på överhuvudtaget".

Frågor & svar

Hur blir det med skolan när jag är gravid?

Min kille och jag vill jättegärna behålla barnet men vi är osäkra på hur det blir med skolan. Hur funkar det med skolan under tiden man är gravid och efter man har fött sitt barn?

Egna berättelser

Jag var rädd och funderade på abort

Efteråt så berättade vi det för våra föräldrar som INTE tog det bra först, men efter ett tag började dom mer och mer acceptera och respektera mitt och min pojkväns val.

Till toppen av sidan