Graviditet – så går en befruktning till
En graviditet börjar med att ett ägg och en spermie smälter ihop. De allra flesta kan bli gravida eller göra någon gravid men möjligheten minskar när man blir äldre. För att det inte ska bli en graviditet är det viktigt att skydda sig.
Ägg och spermier behövs för graviditet
Att du har fått mens innebär oftast att du också har börjat få ägglossningar och kan bli gravid. De flesta har mens och ägglossning ungefär en gång i månaden, men det är vanligt att det är antingen kortare eller längre tid emellan.
Möjligheten till graviditet är störst veckan före ägglossningen och ett dygn efter. Ungefär två veckor efter ägglossningen får du mens om du inte har blivit gravid. I början på mensen börjar nästa omgång ägg att mogna.
Det är svårt att veta precis när du har ägglossning. Särskilt om du just har börjat få mens eller om mensen inte kommer regelbundet. Därför är det viktigt att alltid använda något skydd mot graviditet om du har slidsamlag och inte vill bli gravid.
Spermier bildas i testiklarna som ligger i pungen. Nya spermier bildas hela tiden. Den med penis kan alltså alltid göra någon gravid vid slidsamlag om inget skydd används.
Hur länge överlever spermier som kommit ut från penisen när man har fått utlösning? Kan det på något sätt ta sig till en kvinna och göra henne gravid?
Läs hela frågan och svaret Hur länge lever sperma utanför kroppen?
Det finns olika sätt att bli gravid på
Det vanligaste är att spermier kommer med sperman från penisen in i slidan vid ett slidsamlag.
Befruktning kan också ske genom så kallad insemination. Då förs spermier in i livmodern med en spruta och en plastslang. Det görs oftast på sjukhus eller särskilda kliniker.
Spermier som har kommit in i livmodern simmar vidare upp i äggledarna. Där kan de kan möta ett ägg om det är tid för ägglossning. Den första spermien som når ägget smälter ihop med det. Det blir en så kallad befruktning. Efter några dagar når det befruktade ägget livmodern och fastnar i livmoderns slemhinna. Där börjar det växa och utvecklas till ett foster. Det är starten för en graviditet.
En graviditet varar i cirka 40 veckor
Det går inte alltid att veta precis när befruktningen skedde och graviditeten startar. Därför räknas graviditetens början från den senaste mensens första dag. Det är ungefär två veckor före själva befruktningen. Då varar en graviditet i genomsnitt i 40 veckor eller 280 dagar.
Ibland blir det fler än ett foster
Ibland delas det befruktade ägg i två exakt lika delar innan det har nått livmodern och då kan det bli enäggstvillingar. Ibland kan två eller flera ägg släppa vid samma ägglossning och befruktas av var sin spermie. Då kan det bli tvåäggstvillingar eller i sällsynta fall tre eller flera barn.
Avbruten graviditet
Använd skydd om du inte vill bli gravid
De flesta som vill bli gravida blir det ganska snabbt när de väl börjar försöka. För en del tar det några månader medan det för andra kan dröja ett år eller längre.
Det är viktigt att använda något skydd mot graviditet om du inte vill bli gravid eftersom varje slidsamlag kan leda till en graviditet.
Möjligheten att bli gravid minskar med åldern
De flesta kan få barn med hjälp av egna spermier och ägg. Men fertiliteten, det vill säga förmågan att fortplanta sig, är olika från person till person och kan påverkas av olika saker. Bland annat av ålder.
För kvinnor brukar möjligheten att bli gravid minska efter 30 års ålder, och sjunker sen snabbare efter 35. För män påverkar inte åldern på samma sätt, men möjligheten minskar ändå med åren.
Det finns hjälp att få för att bli gravid
Den som försökt bli gravid men inte lyckats på ett år eller längre kan få hjälp från vården. Genom provtagningar och undersökningar försöker de då ta reda på anledningen till att det inte har blivit någon graviditet. Beroende på vad orsaken är kan man få olika sorters hjälp för att bli gravid. De flesta brukar med den hjälpen lyckas bli gravida och få barn.