Hur blir jag gravid?

En graviditet börjar med att ett ägg och en spermie smälter ihop i en äggledare. De flesta som har en livmoder och äggstockar kan bli gravida men möjligheten brukar minska efter 30-årsåldern.

Du kan bli gravid på olika sätt

Det vanligaste är att spermier kommer in i slidan vid ett slidsamlag. Spermierna simmar genom livmodern och upp i  äggledarna där de kan möta ett ägg. Den spermie som smälter ihop med ägget befruktar ägget. Efter några dagar når det befruktade ägget livmodern och sätter sig i livmoderns slemhinna. Där börjar det växa och utvecklas till ett foster. Det är starten för en graviditet.

Befruktning kan även ske genom att spermier förs in i livmodern genom insemination. Då förs spermier in i livmodern med en spruta och en plastslang. Detta sker i de flesta fall på sjukhus eller särskilda kliniker för insemination. Du kan också inseminera själva eller med hjälp av någon.

Den som vill bli gravid men som inte har någon partner eller där partnerns spermier inte fungerar kan bli gravid med donerade spermier.

Kan gå snabbt att bli gravid

De flesta som vill blir gravida blir det ganska snabbt. För en del tar det några månader och för andra kan det dröja ett år eller längre. Det är viktigt att använda något skydd mot graviditet om du inte vill bli gravid eftersom varje slidsamlag kan leda till en .

Möjlighet till graviditet minskar med åldern

De flesta kan få barn med hjälp av egna spermier och ägg. Men möjligheten till graviditet minskar med åldern. Det är väldigt olika från person till person hur snabbt detta sker. För den som har en livmoder brukar förmågan att bli gravid minska efter 30 års ålder, och sjunker sen snabbare efter 35. För personer med penis påverkar inte åldern på samma sätt, men möjligheten minskar ändå ju äldre du blir.

Kan behövas hjälp för att bli gravid

Den som försökt bli gravid ett år eller längre men inte blivit det kan få hjälp på en fertilitetsklinik eller kvinnoklinik. Där görs en så kallad infertilitetsutredning. Genom provtagningar och undersökningar försöker de ta reda på anledningen till att det inte blivit någon .

Beroende på vad som är orsaken kan den som vill bli gravid få  hjälp. Anledningar till att det kan vara svårt att bli gravid kan vara äggledare som inte fungerar eller spermier som har nedsatt funktion.

Då kan provrörsbefruktning, så kallad IVF (In vitro fertilisering) vara ett alternativ. Provrörsbefruktning innebär att ett eller flera mogna ägg tas från äggstocken och befruktas av spermier utanför kroppen. Därefter sätts det befruktade ägget eller äggen in i livmodern. De som har svårt att bli gravida kan även få ägg från en annan person, så kallad äggdonation. Äggen befruktas av spermier utanför kroppen, och därefter sätts de in i livmodern på den som haft svårt att bli gravid. 

Läs mer om IVF, provrörsbefruktning, 1177 Vårdguiden.

Spermier runt ett ägg, illustration.

Ägg och spermier behövs för graviditet

Att du har fått mens innebär att du med stor sannolikhet också har börjat få ägglossningar och kan bli gravid. De flesta har mens och ägglossning ungefär en gång i månaden, men det är vanligt att det är både kortare eller längre tid emellan. Möjligheten till graviditet är störst veckan före ägglossningen och ett dygn efter. Du får mens två veckor efter ägglossningen om du inte har blivit gravid. Sen börjar allt om igen. I början på mensen börjar nästa omgång ägg att mogna.

Det kan vara väldigt svårt att veta precis när du har ägglossning, särskilt om du just har börjat få mens eller om mensen inte kommer regelbundet. Därför är det viktigt att alltid använda något skydd mot graviditet om du har slidsamlag och inte vill bli gravid.

Spermier nybildas hela tiden i testiklarna som ligger i pungen. Den som har en penis kan alltså göra någon gravid vid varje slidsamlag om inget skydd används.

Ibland blir det fler än ett foster

En graviditet innebär att ett befruktat ägg börjat utvecklas till ett foster.

Det kan vara svårt att veta när en graviditet startar. Det går inte alltid att veta precis när befruktningen skedde. Därför räknas graviditetens början från den senaste mensens första dag. Det är ungefär två veckor före befruktningen. Då varar en graviditet i genomsnitt i 40 veckor eller 280 dagar.

Ibland delas det befruktade ägg i två exakt lika delar innan det har nått livmodern och då kan det bli enäggstvillingar. Ibland kan två eller flera ägg vid samma ägglossning befruktas av var sin spermie. Då kan det bli tvåäggstvillingar eller i sällsynta fall tre eller flera barn som föds.

Förlossning

Barnet eller barnen föds oftast genom slidan. Men barn kan även födas medkejsarsnitt, en operation där barnet eller barnen tas ut genom ett snitt nedanför naveln. Kejsarsnitt kan vara planerat i förväg. Till exempel för att barnet ligger på ett sätt att det kan ha svårt att födas genom slidan. Ett kejsarsnitt kan också göras under en pågående slidförlossning om barnmorskan och läkaren bedömer att barnet behöver komma ut fortare.

Läs mer om Förlossning, 1177 Vårdguiden.

Avbruten graviditet

En graviditet kan avbrytas på två olika sätt. Den kan avbrytas av sig själv, och då kallas det för missfall. Missfall är vanligt. Ett missfall minskar inte möjligheten att bli gravid igen.

Eller så väljer den som är gravid att själv avbryta graviditeten genom abort.

Vad tyckte du om den här texten?

Till toppen av sidan