Panik - lämna sidan!
Graviditet

Graviditet – så går en befruktning till

En graviditet börjar med att ett ägg och en spermie smälter ihop. De allra flesta kan bli gravida eller göra någon gravid men möjligheten minskar när man blir äldre. För att det inte ska bli en graviditet är det viktigt att skydda sig.

Ägg och spermier behövs för graviditet

Att du har fått mens innebär oftast att du också har börjat få ägglossningar och kan bli gravid. De flesta har mens och ägglossning ungefär en gång i månaden, men det är vanligt att det är antingen kortare eller längre tid emellan.

Möjligheten till graviditet är störst veckan före ägglossningen och ett dygn efter. Ungefär två veckor efter ägglossningen får du mens om du inte har blivit gravid. I början på mensen börjar nästa omgång ägg att mogna.

Det är svårt att veta precis när du har ägglossning. Särskilt om du just har börjat få mens eller om mensen inte kommer regelbundet. Därför är det viktigt att alltid använda något skydd mot graviditet om du har slidsamlag och inte vill bli gravid.

Spermier bildas i testiklarna som ligger i pungen. Nya spermier bildas hela tiden. Den med penis kan alltså alltid göra någon gravid vid slidsamlag om inget skydd används.

Hur länge överlever spermier som kommit ut från penisen när man har fått utlösning? Kan det på något sätt ta sig till en kvinna och göra henne gravid?

Läs hela frågan och svaret Hur länge lever sperma utanför kroppen?

Det finns olika sätt att bli gravid på

Det vanligaste är att spermier kommer med sperman från penisen in i slidan vid ett slidsamlag.

Befruktning kan också ske genom så kallad insemination. Då förs spermier in i livmodern med en spruta och en plastslang. Det görs oftast på sjukhus eller särskilda kliniker.

Spermier som har kommit in i livmodern simmar vidare upp i äggledarna. Där kan de kan möta ett ägg om det är tid för ägglossning. Den första spermien som når ägget smälter ihop med det. Det blir en så kallad befruktning. Efter några dagar når det befruktade ägget livmodern och fastnar i livmoderns slemhinna. Där börjar det växa och utvecklas till ett foster. Det är starten för en graviditet.

Spermier runt ett ägg, illustration.

En graviditet varar i cirka 40 veckor

Det går inte alltid att veta precis när befruktningen skedde och graviditeten startar. Därför räknas graviditetens början från den senaste mensens första dag. Det är ungefär två veckor före själva befruktningen. Då varar en graviditet i genomsnitt i 40 veckor eller 280 dagar.

Ibland blir det fler än ett foster

Ibland delas det befruktade ägg i två exakt lika delar innan det har nått livmodern och då kan det bli enäggstvillingar. Ibland kan två eller flera ägg släppa vid samma ägglossning och befruktas av var sin spermie. Då kan det bli tvåäggstvillingar eller i sällsynta fall tre eller flera barn.

Avbruten graviditet

En graviditet kan avbrytas på två olika sätt. Den kan avbrytas av sig själv, då kallas det för missfall. Missfall är vanligt, särskilt tidigt i graviditeten. Ett missfall minskar inte möjligheten att bli gravid igen.

Eller så väljer den som är gravid att själv avbryta graviditeten genom abort.

Använd skydd om du inte vill bli gravid

De flesta som vill bli gravida blir det ganska snabbt när de väl börjar försöka. För en del tar det några månader medan det för andra kan dröja ett år eller längre.

Det är viktigt att använda något skydd mot graviditet om du inte vill bli gravid eftersom varje slidsamlag kan leda till en graviditet.

Möjligheten att bli gravid minskar med åldern

De flesta kan få barn med hjälp av egna spermier och ägg. Men fertiliteten, det vill säga förmågan att fortplanta sig, är olika från person till person och kan påverkas av olika saker. Bland annat av ålder.

För kvinnor brukar möjligheten att bli gravid minska efter 30 års ålder, och sjunker sen snabbare efter 35. För män påverkar inte åldern på samma sätt, men möjligheten minskar ändå med åren.

Det finns hjälp att få för att bli gravid

Den som försökt bli gravid men inte lyckats på ett år eller längre kan få hjälp från vården. Genom provtagningar och undersökningar försöker de då ta reda på anledningen till att det inte har blivit någon graviditet. Beroende på vad orsaken är kan man få olika sorters hjälp för att bli gravid. De flesta brukar med den hjälpen lyckas bli gravida och få barn.

Mer på UMO

Svara varandra

Någon mer som varit ung och gravid?

Finns det någon mer som blivit gravid som ung och haft föräldrar som är emot det?

Svara varandra

Killen vill inte använda kondom, hjälp!

Min kille vill ha sex och jag e okej med det och så. Men han gilla att spruta sperma i mig och jag vill inte bli gravid.

Frågor och svar

Finns det risker med att få barn med sin kusin?

Kan barnet få något fel? Och är det lagligt att gifta sig med sin kusin?

Egna berättelser

Det har gått fyra dagar och jag ångrar aborten

När de väl var min tur att berätta för min familj var jag så rädd att deras åsikt skulle påverka mig. Jag var så otroligt nervös men jag berättade och dom reagerade starkt.

Egna berättelser

Aborten, mitt livs bästa beslut

På ungdomsmottagningen mötte jag en dam. Hon gav mig en plastkopp och sa att den skulle jag kissa i. Vilket jag gjorde. Hon la ner en liten sticka i koppen och sen väntade vi. Ett streck dök upp, Ett till streck dök upp. Jag var gravid. Jag ringde min pojkvän och han sa "Oj då. Vi gör väl abort?". Ja sa jag då.

Egna berättelser

Aborten gav mig inte ångest eller skuldkänslor

Jag ville inte vara gravid, ville inte bli mamma då, kunde inte utsätta min kille för att bli pappa.

Egna berättelser

Det var rätt beslut att göra abort

Jag och min dåvarande sambo hade mer eller mindre bestämt oss för att bli föräldrar. Men nånstans där började jag tveka mer och mer, ville jag verkligen detta? Började tänka på alla praktiska saker runtikring. Och min magkänsla skrek bara nej.

Egna berättelser

Aborten var det svåraste val jag gjort

Jag blev gravid med min kille när jag var 15 år gammal. Vi var på skidsemester och vi skulle vara där i 5 dagar. Dumma som vi är glömde vi båda kondomer och jag gick då inte på något preventivmedel.

UMO-podden

Reportage: "Hon sa att hon var gravid"

43. "Jag visste inte hur jag skulle reagera eller tänka. Det här var inget jag var beredd på överhuvudtaget".

Frågor och svar

Går det att bli gravid under mensen?

Jag hade oskyddat samlag precis i slutet av min mens. Visst är det liten risk att bli gravid under mensen?

Frågor och svar

Hur vet jag att jag kan bli gravid?

Jag och min pojkvän har haft samlag ett antal gånger utan skydd och jag har inte blivit gravid. Jag vill inte bli gravid, men jag börjar ändå oroa mig för framtiden.

Frågor och svar

Det svider när jag har samlag efter aborten

Jag undrar varför jag får så ont när jag har samlag med min kille. Jag njuter inte längre för det svider i underlivet.

Frågor och svar

Är det farligt att spruta in vatten i slidan?

Jag har sprutat upp vatten i slidan flera gånger och nu har jag läst att man inte ska göra det. Kan jag ha förstört nåt? Kommer jag kunna få barn?

Till toppen av sidan