Panik - lämna sidan!
Graviditet

Hur blir jag gravid?

En graviditet börjar med att ett ägg och en spermie smälter ihop. De flesta som har en livmoder och äggstockar kan bli gravida men möjligheten brukar minska efter 30-årsåldern.

Du kan bli gravid på olika sätt

Det vanligaste är att spermier kommer med sperman från penisen in i slidan vid ett slidsamlag. Spermierna simmar genom livmodern och upp i  äggledarna där de kan möta ett ägg. Den spermie som smälter ihop med ägget befruktar ägget. Efter några dagar når det befruktade ägget livmodern och fastnar i livmoderns slemhinna. Där börjar det växa och utvecklas till ett foster. Det är starten för en graviditet.

Befruktning kan också ske genom så kallad insemination. Då förs spermier in i livmodern med en spruta och en plastslang. Det görs oftast på sjukhus eller särskilda kliniker för insemination. Du kan också inseminera själv eller med hjälp av någon.

Den som vill bli gravid men som inte har någon partner eller där partnerns spermier inte funkar kan bli gravid med donerade spermier, alltså spermier från en annan person.

Det kan gå snabbt att bli gravid

De flesta som vill bli gravida blir det ganska snabbt. För en del tar det några månader och för andra kan det dröja ett år eller längre. Det är viktigt att använda något skydd mot graviditet om du inte vill bli gravid eftersom varje slidsamlag kan leda till en graviditet.

Möjligheten att bli gravid minskar med åldern

De flesta kan få barn med hjälp av egna spermier och ägg. Men möjligheten till graviditet minskar med åldern. Det är väldigt olika från person till person hur snabbt det går. För personer som har en livmoder brukar möjligheten att bli gravid minska efter 30 års ålder, och sjunker sen snabbare efter 35. För personer med penis påverkar inte åldern på samma sätt, men möjligheten minskar ändå ju äldre man blir.

Det finns hjälp för att bli gravid

Du kan få hjälp på en fertilitetsklinik eller kvinnoklinik om du har försökt bli gravid ett år eller längre men inte har blivit det. Där görs en så kallad infertilitetsutredning. Genom provtagningar och undersökningar försöker de ta reda på anledningen till att det inte har blivit någon graviditet.

Att det kan vara svårt att bli gravid kan till exempel bero på att äggledare eller spermier som inte funkar. Vilken hjälp som rekommenderas beror på vad som är orsaken till att det är svårt att bli gravid.  

Ett alternativ är provrörsbefruktning, så kallad IVF. IVF innebär att ett eller flera mogna ägg tas från äggstocken och befruktas av spermier utanför kroppen. Sen sätts det befruktade ägget eller äggen in i livmodern. Den som har svårt att bli gravid kan även få ägg från en annan person, så kallad äggdonation. Donerade ägg befruktas av spermier utanför kroppen, och sätts sen in i livmodern.

Läs mer om IVF, provrörsbefruktning, 1177.se.

Spermier runt ett ägg, illustration.

Ägg och spermier behövs för graviditet

Att du har fått mens innebär att du med stor sannolikhet också har börjat få ägglossningar och kan bli gravid. De flesta har mens och ägglossning ungefär en gång i månaden, men det är vanligt att det är både kortare eller längre tid emellan. Möjligheten till graviditet är störst veckan före ägglossningen och ett dygn efter. Du får mens två veckor efter ägglossningen om du inte har blivit gravid. Sen börjar allt om igen. I början på mensen börjar nästa omgång ägg att mogna.

Det kan vara väldigt svårt att veta precis när du har ägglossning, särskilt om du just har börjat få mens eller om mensen inte kommer regelbundet. Därför är det viktigt att alltid använda något skydd mot graviditet om du har slidsamlag och inte vill bli gravid.

Spermier nybildas hela tiden i testiklarna som ligger i pungen. Den som har en penis kan alltså göra någon gravid vid varje slidsamlag om inget skydd används.

En graviditet varar i cirka 40 veckor

En graviditet innebär att ett befruktat ägg börjat utvecklas till ett foster.

Det kan vara svårt att veta när en graviditet startar. Det går inte alltid att veta precis när befruktningen skedde. Därför räknas graviditetens början från den senaste mensens första dag. Det är ungefär två veckor före befruktningen. Då varar en graviditet i genomsnitt i 40 veckor eller 280 dagar.

Ibland blir det fler än ett foster

Ibland delas det befruktade ägg i två exakt lika delar innan det har nått livmodern och då kan det bli enäggstvillingar. Ibland kan två eller flera ägg vid samma ägglossning befruktas av var sin spermie. Då kan det bli tvåäggstvillingar eller i sällsynta fall tre eller flera barn som föds.

Förlossning

Barnet eller barnen föds oftast genom slidan. Men barn kan även födas med kejsarsnitt, en operation där barnet eller barnen tas ut genom ett snitt nedanför naveln. Kejsarsnitt kan vara planerat i förväg. Till exempel för att barnet ligger på ett sätt att det kan ha svårt att födas genom slidan. Ett kejsarsnitt kan också göras under en pågående slidförlossning om barnmorskan och läkaren bedömer att barnet behöver komma ut fortare.

Läs mer om Förlossning, 1177.se.

Avbruten graviditet

En graviditet kan avbrytas på två olika sätt. Den kan avbrytas av sig själv, och då kallas det för missfall. Missfall är vanligt. Ett missfall minskar inte möjligheten att bli gravid igen.

Eller så väljer den som är gravid att själv avbryta graviditeten genom abort.

Mer på UMO

Graviditet

Här hittar du innehåll om graviditet.

Egna berättelserBlev med barn vid 15

Min flickvän blev gravid efter jag och hon hade haft samlag på en skolutflykt. Jag fick reda på det efter ett halvår.

UMO-poddenReportage: "Hon sa att hon var gravid"

43. "Jag visste inte hur jag skulle reagera eller tänka. Det här var inget jag var beredd på överhuvudtaget".

Frågor & svarPåverkar p-piller förmågan att få barn i framtiden?

Har jag fortfarande ägglossning som vanligt när jag äter p-piller, eller hur funkar det? Jag äter ofta ihop tre eller fyra p-pillerkartor innan jag släpper fram mensen, påverkar det?

Till toppen av sidan